Jan Groth blir festspillkunstner

– Mange har visstnok trodd at jeg allerede har vært festspillutstiller, sier Jan Groth, som skal stå for Festspillutstillingen i Bergen neste år.

Jan Groth, Tegn, 2004-2006. Gobelin vevd i samarbeid med Benedikte Groth. Foto: Vegard Kleven. Gjengitt med tillatelse fra Galleri Riis Oslo / Stockholm.
Jan Groth, Tegn, 2004-2006. Gobelin vevd i samarbeid med Benedikte Groth.
Foto: Vegard Kleven. Gjengitt med tillatelse fra Galleri Riis Oslo / Stockholm.

Årets Festspillutstilling i Bergen, Fredrik Værslevs All Around Amateur er nå tatt ned, og samtidig har Bergen Kunsthall offentliggjort navnet på neste års utstiller. I 2017 vies Festspillutstillingen til den internasjonalt etablerte kunstneren Jan Groth. Hans karakteristiske formspråk beskrives av Bergen Kunsthall som «et linjeforløp som spilles ut i en stor flate» – enten det er som monumentale gobeliner, tegninger eller skulpturer.

Direktør ved Bergen Kunsthall, Martin Clark, som er kurator for utstillingen sammen med Steinar Sekkingstad, sier i en pressemelding at de er beæret over at Groth har takket ja til invitasjonen.

– Tar man i betraktning Jan Groths ekstraordinære innflytelse og internasjonale oppmerksomhet, med store utstillinger i blant andre Guggenheim, New York og Musee d’art Moderne, Paris, er det både betimelig og passende at han nå inviteres til å være festspillkunstner, sier Clark.

Jan Groth selv sier til Kunstkritikk at han selvfølgelig er glad for å ha blitt invitert.

Jan Groth. Portrett gjengitt med tillatelse fra Galleri Riis Oslo / Stockholm.
Jan Groth. Portrett gjengitt med tillatelse fra Galleri Riis Oslo / Stockholm.

– Mange har visstnok trodd at jeg allerede har vært festspillutstiller, men langt tilbake viste jeg en utstilling i Bergen Kunstforening, i 1975. Det var en større utstilling jeg hadde på Henie Onstad Kunstsenter som ble overført dit. Siden har jeg hatt utstilling i Hordaland Kunstnersenter, og i Galleri SE, samt vist mine arbeider over lengre perioder i Bergen Kunstmuseum, Kodes samlinger.

– Har du sett mange av de tidligere Festspillutstillingene, og er det i så fall noen av dem du husker spesielt godt?

– Som du kanskje vet har jeg levd og arbeidet utenlands mye av mitt liv, derfor er det ikke så mange Festspillutstillinger jeg har fått med meg, men jeg husker med stor glede Tone Vigelands for noen år siden.

Groth er også aktuell med en utstilling på Galleri Riis i Stockholm i september, sammen med Matias Faldbakken og Fredrik Værslev. Utstillingen skjer på Faldbakken og Værslevs initiativ.

– Etter å ha vært i kontakt med Galleri Riis i Stockholm har de valgt tre av mine tidlige monumentale verk som utgangspunkt for det de vil vise. Jeg er både glad for og inspirert av initiativet og våre arbeiders dialog, sier Groth.

I Bergen Kunsthall vil Jan Groth presentere nye arbeider laget spesielt for Festspillutstillingen. Utstillingen åpner 25. mai 2017.

Leserinnlegg