– En utfordring

– Festspillutstillingen er en utfordring. Det sier Gardar Eide Einarsson til Kunstkritikk etter at det i dag ble kjent at han er tildelt den prestisjefylte utstillingen i 2013.

Gardar Eide Einarsson. Foto: Ryan McGinley.

Gardar Eide Einarsson blir neste års festspillutstiller i Bergen Kunsthall. Den prestisjefylte utstillingen feirer 60 år i 2013.

Einarsson er en av Norges tydligst profilerte samtidskunstnere og deler sin tid mellom New York og Tokyo. Han har tidligere stilt ut i Bergen Kunsthall sammen med Matias Faldbakken i 2004 og returnerer nå til Bergen som festspillutstiller.

– Jeg gikk på skole i Bergen og har et nært forhold til byen, men jeg kommer ikke til å forholde meg til dette i utstillingen. Dette er først og fremst en interessant utstilling fordi det er et brukbart budsjett og et veldig bra lokale i europeisk format, sier Gardar Eide Einarsson til Kunstkritikk på telefonen fra Tokyo. Han deler sin tid mellom den japanske hovedstaden og New York.

– Denne delingen fungerer veldig bra fordi Tokyo gir meg anledning til å komme meg ut av studioet og få litt distanse til det jeg produserer. Her i Japan arbeider jeg med idéer og jeg har et lite atelier der jeg kan jobbe med mindre arbeider, men de store maleriene gjør jeg i New York, sier Einarsson.

Tenker du over at Festspillutstillingen har stor prestisje og at du følger i rekken til de største norske modernistene og samtidskunstnerne?

– Det er hyggelig å bli bedt om å gjøre dette og mitt hovedfokus er å gjøre en bra utstilling som bringer noe nytt i forhold til min utstilling på Astrup Fearnley Museet i 2010. Den utstillingen har turnert til flere steder, så det materialet har jeg bearbeidet ferdig.

Så utstillingen i Bergen består av nytt materiale?

– Ja, men jeg vet ikke ennå hvilken ny retning den vil ta. Jeg arbeider for øyeblikket med en serie utendørs skulpturer for Statoil og en annen utstilling i Paris våren 2013, men når dette er på plass er det Bergen som gjelder. Jeg ser på muligheten for å gjøre en enda strammere presentasjon enn på Astrup Fearnley Museet, kanskje ett konsept for hele utstillingen, som en større installasjon. Men dette er en tidlig fase så jeg kan ikke si noe sikkert om dette nå, sier Einarsson til Kunstkritikk.

Leserinnlegg