Ane Hjort Guttu festspillutstiller

Neste år er det Ane Hjort Guttu som skal stå for Festspillutstillingen i Bergen Kunsthall.

Ane Hjort Guttu, Dette er alle steder, 2014, videostill.
Ane Hjort Guttu, Dette er alle steder, 2014, videostill.

Bergen Kunsthall melder i dag at det er Ane Hjort Guttu som får æren av å stå for Festspillutstillingen i 2015. Hun etterfølger dermed årets festspillutstiller Tone Vigeland, som for tiden fyller kunsthallens lokaler med utstillingen Muster. Den tradisjonsrike og profilerte Festspillutstillingen, som har vært produsert av Bergen Kunsthall siden 1953, løfter hvert år frem en norsk samtidskunstner. Blant utstillerne etter årtusenskiftet finner man Gardar Eide Einarsson, Marianne Heier, Knut Åsdam, Børre Sæthre, Ole Jørgen Næss, Elmgreen & Dragset, Anne Katrine Dolven og Bjarne Melgaard.

Ane Hjort Guttu sier til Kunstkritikk at hun er stolt og glad for oppdraget.

– Jeg ser Festspillutstillingen som den viktigste separatutstillingen i Norge. Og det er takket være Bergen Kunsthall, som har klart å få den til å bli viktig, gjennom å gjøre riktige valg og bruke ressurser på den.

Har du planene klare for hva du skal vise?

– Nei, det er ikke klart i det hele tatt. Jeg har noen prosjekter jeg har begynt på som jeg vet noe om, og noe jeg ikke vet ennå.

Ane Hjort Guttu.
Ane Hjort Guttu.

Guttu har særlig arbeidet med spørsmål om makt og frihet i den sene velferdsstaten, hovedsakelig gjennom film og video, men også i form av skulptur, fotografi og readymades. Den senere tiden har hun blant annet hatt separatutstilling på Kunsthall Oslo, kuratert utstillingen Lære for livet på Henie Onstad Kunstsenter, og deltatt i Bergenstriennalen 2013 og Sydneybiennalen 2014.

Hun har også tidligere samarbeidet med Bergen Kunsthall, som én av tre deltakende kunstnere i utstillingen Looking is Political i 2009, med Steinar Sekkingstad og daværende direktør Solveig Øvstebø som kuratorer. Hun beskriver kunsthallen som et av de beste utstillingsstedene i Norge å arbeide med.

– Bergen Kunsthall er en ordentlig ressurs for kunstneren. De har et fantastisk team, som jobber bra og velorganisert.

Det er Steinar Sekkingstad og direktør Martin Clark som skal kuratere neste års Festspillutstilling. I pressemeldingen fra Bergen Kunsthall vektlegger Sekkingstad at Ane Hjort Guttu er en kunstner de har fulgt lenge.  

– Hun har lenge utforsket hvordan makten kommer til uttrykk i de visuelle og sosiale strukturene som omgir oss, og gjennom arbeidet med utstillingen i 2009 fikk vi anledning til å bli kjent med hennes analytiske og poetiske arbeidsmetode. Hun har en egen evne til å aktivere et politisk blikk i kunstverk som har en personlig, menneskelig og engasjerende form, sier Sekkingstad.

Sist Guttu stilte ut i Bergen var ved triennalen Bergen Assembly i 2013. Direktør Martin Clark sier i pressemeldingen at for hans del var hennes film Uten tittel (Byen om natta) et av verkene som satt sterkest igjen fra hele Bergenstriennalen.

– Også hennes aller nyeste arbeid, filmen Dette er alle steder (2014), er et vakkert verk som berører på et dypt menneskelig plan i tillegg til å behandle konkrete, dagsaktuelle hendelser som «den arabiske våren» og opptøyene man har sett i flere forsteder i Sverige, sier Clark.

Dette er alle steder vises for tiden på Akershus kunstsenter, som del av grunnlovsjubileumsutstillingen 1814 Revisited. I det kommende året stiller Ane Hjort Guttu blant annet ut ved Le Quartier – Centre d´Art Contemporain de Quimper og Les Ateliers de Rennes i Frankrike, deltar i gruppeutstillingen Krigens skygge. Politisk kunst i Norge 1914-2014 på Kunstnernes hus i Oslo, samt viser en ny kortfilm på Tensta konsthall i Stockholm hvor hun i fjor deltok i utstillingen Samhället utan egenskaper.

Ane Hjort Guttu, fra De rike bør bli enda rikere, vist på Kunsthall Oslo i 2012.
Ane Hjort Guttu, fra De rike bør bli enda rikere, vist på Kunsthall Oslo i 2012.

Leserinnlegg