Tone Vigeland er neste års festspillkunstner

Tone Vigeland, en nestor i norsk smykkekunst, kommer til å vise skulpturer og installasjoner spesiallaget for Bergen Kunsthalls utstillingssaler under Festspillene i 2014.

Tone Vigeland
Tone Vigeland på Galleri Riis. Foto: Guri Dahl.

Bergen Kunsthall kunngjør i dag i en pressemelding at neste års festspillutstiller er Tone Vigeland. Vigeland (f. 1938) har i mange år vært en av Norges mest anerkjente smykkekunstnere. Kunstnerskapet er preget av en rekke faser, fra arbeidet med enkle bruksvennlige smykker i «scandinavian design» på 1960-tallet, til dristige materialeksperimenter på 1970- og 80-tallet som vakte oppsikt også internasjonalt. Eksperimenter som resulterte i smykker som ikke lenger fremsto som bruksgjenstander, men mer som gåtefulle dekorative objekter.

På midten av 90-tallet gikk Vigeland opp i format, og meldte dermed delevis overgang til skulptur og rominstallasjoner. Uttrykket er minimalistisk og poetisk med den tredimensjonale streken som et gjennomgående moment. Den dirrende kvaliteten i Vigelands arbeider kan gi assosiasjoner til forløpere som Agnes Martin og vennen Jan Groth. Sammen med sistnevnte hadde Vigeland en stor duoutstilling på Vigeland-museet denne sommeren. Festspillmønstringen vil i følge pressemeldingen bestå av nyere skulpturer og installasjoner laget spesielt for Bergen Kunsthalls utstillingssaler.

Tone Vigeland er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1957). Hun har hatt en rekke separatutstillinger i inn og utland, sist ved Vigelandmuseet i 2013. Hennes arbeider er representert ved bl.a. Victoria & Albert Museum i London, The Museum of Modern Art i New York, National Museum of Modern Design i Tokyo, Musée des Arts Décoratifs i Paris, Pinakothek der Moderne i München og Museum of Fine Arts i Houston, Texas. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Jakob-prisen (1965), den svenske Prins Eugen-medaljen (1988) og Anders Jahres kulturpris (2002). Hun ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 1996.

Tone Vigeland, Skulptur III, 2007. Fotograf: Stein Jørgensen.
Tone Vigeland, Skulptur III, 2007. Fotograf: Stein Jørgensen.

Leserinnlegg