Skal vise stedsspesifikke malerier

– Fredrik Værslev bringer ny energi, ambisjon, og intellektuell grundighet til maleriet, sier Martin Clark, direktør for Bergen Kunsthall. Værslev blir Festspillutstiller i 2016.

Fredrik Værslev, Untitled, 2014, fra utstillingen Nobody's Chant på Standard (Oslo), 2015. Foto: Vegard Kleven.
Fredrik Værslev, Untitled, 2014, fra utstillingen Nobody’s Chant på Standard (Oslo), 2015. Foto: Vegard Kleven.

Den Buskerud-baserte kunstneren Frederik Værslev blir Festspillutstiller i Bergen i 2016, melder Bergen Kunsthall. Værslev har fått det prestisjefylte oppdraget med å fylle kunsthallens store saler neste sommer, fra 28. mai til 16. august.

– Jeg er kjempestolt og gleder meg. Jeg har lagt en plan og håper det blir bra, sier Fredrik Værslev til Kunstkritikk. Han vil imidlertid ikke røpe noe om hva den planen består i, ut over at det blir en stor og stedsspesifikk installasjon av malerier.

– Det er omtrent like mye kuratorene Martin Clark og Steinar Sekkingstad vet, sier Værslev.

Værslev er mest kjent for serier med malerier som tar utgangspunkt i arkitektoniske flater: terazzo, markiser etc. Maleriene lar han stå utendørs over tid, slik at vær og vind får virke på resultatet. Den senere tiden har han også laget flere maleriserier der lerretene er påført linjer og spor med samme maskin som man benytter ved merking av veier.

Fredrik Værslev, Untitled, 2014. Foto: Vegard Kleven.
Fredrik Værslev, Untitled, 2014. Foto: Vegard Kleven.

I Bergen Kunsthalls begrunnelse for valget av Værslev, heter det blant annet at han «navigerer sylskarpt mellom ulike maleriske tradisjoner, og demonstrerer hvordan maleriet rommer potensial for et virkningsfullt, personlig uttrykk, samtidig som det er et nøkternt og prosaisk åsted for malte tegn på en flate». I pressemeldingen trekkes det ellers frem at han har bak seg en utstrakt utstillingsvirksomhet og at han har opparbeidet seg en usedvanlig sterk posisjon på den internasjonale kunstscenen.

Bergen Kunsthalls direktør Martin Clark sier han er spent på Fredrik Værslevs utstilling.

– Værslev er en kunstner som bringer ny energi, ambisjon, og intellektuell grundighet til maleriet, i tillegg til spennende samarbeider med mange av sine kunstnerkolleger. Han er uten tvil en av de høyest ansette og spennende norske kunstnere på den internasjonale scenen for øyeblikket, og denne utstillingen vil bli hans største og viktigste til dags dato i Skandinavia, sier Clark.

Kurator Steinar Sekkingstad karakteriserer Værslevs arbeider som både visuelt forførende og intellektuelt skarpe.

– Han bidrar til den evig aktuelle maleridiskursen med både humor, brodd og ikke minst overbevisende formal presisjon. Vi er sikre på at hans hang til å inkorporere maleriet i et arkitektonisk og stedsspesifikt utstillingsdesign vil få fullt utløp i Bergen Kunsthalls store saler, sier Sekkingstad.

Fredrik Værslev er født 1979 i Moss, og har utdannelse fra Frankfurt og Malmö. Han bor og arbeider på Vestfossen og i Drammen. Han var tidligere i år aktuell med separatutstillingen Nobody’s Chant på galleri Standard (Oslo), og blant de seneste prosjektene hans finner man utstillinger i New York, Dallas, Lisboa, Milano og Brest. I september i år har han en ny separatutstilling i Museo Marino Marini i Firenze. Værslev er initiativtaker og leder for visningsrommet Landings på Vestfossen, etablert i 2008.

Festspillutstillingen, som hvert år er viet en norsk samtidskunstner, har vært produsert av Bergen Kunsthall siden 1953. Blant festspillutstillerne på denne siden av årtusenskiftet finner man Bjarne Melgaard, Elmgreen & Dragset, Ole Jørgen Næss, Børre Sæthre, Knut Åsdam, Marianne Heier, Gardar Eide Einarsson og årets utstiller Ane Hjort Guttu.

Comments (4)