Budsjettseier for kunstnerne

Stipend for eldre og etablerte kunstnere er på vei inn i statsbudsjettet igjen. Det kom frem på dagens pressekonferanse om det borgerlige budsjettforliket.

1451397_687042651305870_1998279222_n
Norske Billedkunstnere (NBK) oppfordret i forrige uke alle landets kunstnere via #Kunstneraksjonen om å dekke til kunst i det offentlige og private rom i protest mot regjeringens stipendkutt.

I regjeringens forslag til tilleggsproposisjon for Statsbudsjettet 2014, var opprettelsen av stipend for eldre og etablerte kunstnere strøket. Disse planlagte stipendene skulle erstatte den tidligere Garantiinntekten, som er i ferd med å fases ut. Nyheten om at stipendene var strøket utløste omfattende protester i kunst-Norge. 

Når det borgerlige flertallet på Stortinget nå har fått sagt sitt om endringene, er stipend for eldre og etablerte kunstnere igjen med i budsjettet for 2014. Det var Venstre-leder Trine Skei Grande som bragte nyheten på dagens pressekonferanse om det borgerlige budsjettforliket.

De foreslåtte endringene til statsbudsjettet, som ble kjent fredag forrige uke, førte til kraftig mobilisering i landets kunstnerorganisasjoner. Norske Billedkunstnere, Norske Kunsthåndverkere, Unge Kunstneres Samfund og Forbundet Frie Fotografer har de siste dagene drevet utstrakt lobbyvirksomhet på Stortinget, og styreleder for UKS, Marianne Hurum, er svært fornøyd med at arbeidet har ført frem.

– Vi har gjort mye, og vi har ikke gjort det alene, sier hun til Kunstkritikk.

Kunstnerorganisasjonene har lagt inn mye ressurser siden forslaget om å fjerne stipendene ble kjent. Er dagens seier et resultat av dette?

– Ja, det vil jeg absolutt si. UKS har vært i tett dialog med Venstre og KrF de siste dagene. Dette var med på å sikre etableringen av disse stipendene.

Ved å gjennomføre etableringen av stipendene, viser Regjeringen forståelse for at kunstnere er den primære kilden til kunstproduksjon, mener Hurum. UKS ser på bevaringen av stipendene som noe som sikrer at kunstnere kan være aktive gjennom et helt livsløp.

Én følge av det blåblå kunstnerkuttet, var den varslede kampanjen #Kunstneraksjonen, som skulle munne ut i en protestaksjon fremfor Stortinget tirsdag 19. november. Selv om stipendene når er tilbake i budsjettet, vil aksjonen bli gjennomført som planlagt, understreker styremedlem i NBK Tanja Sæter. I følge Sæter vil regjeringens kutt i post 74 gå hardt utover de små aktørene i kunstfeltet, det samme gjelder kuttene i overføringene til Norsk Kulturråd og UDs reisestøtteordning.

Statsbudsjettet skal nå gjennom komitébehandling, hvor også opposisjonen vil få mulighet til å si sitt om budsjettet.

Budsjettbehandlingen avsluttes senest 15. desember.

Comments