Open i Trondheim

– Alt lover godt for tidenes første Trondheim Open, sier prosjektkoordinator Anita Björklund, som forteller om skyhøye forventninger til festivalen som går av stabelen denne helgen.

En gruppe Open-deltagere samlet på Torvet i Trondheim. Foto: Dag-Arve Forbergskog.

«36 timer kunst – overalt», loves det når Trondheim Open arrangeres for første gang denne helgen, 8. – 9. oktober. Festivalen er Trondheims svar på tilsvarende initiativer i Oslo, Bergen og Rogaland. Oslo Open, som ble arrangert for første gang i 2000, da som en reaksjon på de begrensede mulighetene som fantes for yngre, uetablerte kunstnere til å vise frem arbeidene sine, gikk forrige måned av stabelen for femte gang. Bergens B-open, som ble arrangert første gang i 2004, har nå etablert seg med festival annethvert år og faglig seminar hvert år, og inviterer i år til seminaret Visjoner: Omveltninger og upraktiske idéer 23. oktober. Fjorårets nykommer, Rogalands R Open, arrangeres for andre gang i perioden 13.- 20. november.

I Trondheim vil det denne helgen være 16 åpne atelier/atelierfelleskap med over 60 deltagende kunstnere. For øvrig deltar 10 museer/kunstnerdrevne gallerier, og et titalls av studenter er involvert i flere prosjekter. Det vil dessuten bli vist 16 kunstprosjekter i offentlig rom og et videoprogram med 25 deltagere.

I følge prosjektkoordinator Anita Björklund er entusiasmen er stor blant de deltagende kunstnerne og kunststudentene, og forventningene til helgens begivenheter er skyhøye. – Vi håper at publikum vil benytte denne unike anledningen og strømme til våre arrangementer, sier Björklund til Kunstkritikk.

Brit Dyrnes, Arte Nove vises i «Ballbingen», Leüthenhaven, Trondheim sentrum.

Björklund forteller at det var en gruppe lokale kunstnere som tok initiativ til Trondheim Open og inviterte kunstmiljøer i Trondheim til et informasjonsmøte for snart ett år siden. Målet var å sette Trondheim og Trøndelag på kartet og synliggjøre samtidskunstscenen og infrastrukturen for publikum.

– Vi vil etablere en arena der ulike aktører kan samles og kunstnerne og publikum kan møtes. Vi ønsker dessuten å bidra til økt debatt og refleksjon omkring kunstnerens rolle i samfunnet, sier Björklund, som mener Trondheim Open må være det største kunstarrangementet i Trondheim noensinne.

– Det er første gang alle byens atelierfellesskap åpner sine dører for publikum. Med støtte fra Bildende Kunstneres Hjelpefond kan vi også tilby en rekke prosjekter i byrommet der kunsten popper opp på uventede steder fra parker til underganger og offentlige toaletter. Gratis kunstbuss som kjører hver halvtime gjør opplevelsene lett tilgjengelig for publikum. Samarbeidet med Trondheim Sinfonietta under motto «samtidsmusikken møter samtidskunsten» er også kjempeartig, sier Björklund.

Fra helgens program trekker Björklund også spesielt frem Per Gunnar Eeg-Tverbakks foredrag, der han skal gi en presentasjon av Kunsthall Oslo – noe hun ser som interessant i forhold til den pågående kunsthalldebatten i Trondheim.

– Alt lover godt for tidenes første Trondheim Open og vi ser frem til en helg der «Den usynlige byen blir synlig», slik Sissel M Bergh så poetisk skriver i forordet til programmet, sier Anita Björklund til Kunstkritikk. Hun understreker at planen fremover er at Trondheim Open skal bli en årlig kunsthappening.

Leserinnlegg