Katya García-Antón ny OCA-leder

Med ansettelsen av Katya García-Antón fortsetter OCA tradisjonen med rekruttering av internasjonale direktører.

OCAs nye leder Katya García-Antón har bla. vært kurator for Dora Garcias utstilling The Inadequate i den spanske paviljongen på Venezia-bienalen i 2011.
OCAs nye leder Katya García-Antón har bla. vært kurator for Dora Garcías utstilling The Inadequate i den spanske paviljongen på Venezia-bienalen i 2011.

Office for Contemporary Art  har i dag sendt ut en pressemelding der det kunngjøres at organisasjonens nye direktør er den engelsk-spanske kuratoren Katya García-Antón. Den nye direktøren er utdannet kunsthistoriker fra The Courtauld Institute of Art i London. Hun har organisert og kuratert et stort antall utstillinger innen kunst, design og arkitektur. Blant annet stod hun bak det spanske bidraget til São Paulo-biennalen i 2004 og den spanske paviljongen under Veneziabiennalen i 2011. Sistnevnte var bygget opp rundt Dora Garcías verk The Inadequate som tematiserte ulikhet og ekskludering. García-Antón har også vært involvert som kurator for mindre kjente biennaler, som Praha-biennalen i 2005 og flaggskiputstillingen for den første utgaven av Qalandyia International Biennial i Palestina i 2012.

García-Antón var fra 2002 til 2011 leder for samtidskunstinstitusjonen Centre d’Art Contemporain i Geneve. Her har hun blant annet vist utstillinger med Gardar Eide Einarson i 2008, og den amerikanske fotografen Taryn Simon i 2011. Programmet under García-Antóns ni år i sjefstolen vitner også om en sterk interesse for kunst fra den tredje verden. Denne interessen lar seg også avlese i det faktum at OCAs nye direktør har sittet i redaksjonsrådet i Third Text magazine, et magasin viet kunst i utviklingsland. García-Antón har også vært knyttet til andre internasjonale kunstinstitusjoner, som Institute of Contemporary Art i London, IKON i Birmingham og Museu de Arte Moderna i São Paulo.

Katya García-Antón. Foto: Bruno Bohn.
Katya García-Antón. Foto: Bruno Bohn.

I følge OCAs presseskriv kjennetegnes García-Antóns virksomhet av en interesse for å undersøke andre utstillingsformer og kunstkontekster enn de tradisjonelle. Styret beskriver den nye direktørens tidligere arbeid som preget av kritiske, politiske og subtile tilnærminger til samtidskunsten. Videre sies det at García-Antón tidvis har jobbet utenfor etablerte institusjonelle rammer og reflekterer perspektiver utover det vestlige. Dette er i følge styret i tråd med OCAs mandat og ambisjoner.

I kjølvannet av de store samarbeidsproblemene mellom Office for Contemporary Art Norways siste direktør, Marta Kuzma, og ledende personer i Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet, har flere ymtet frempå at organisasjonen nå kunne trenge en norsk leder. Da nyheten om ansettelsen av García-Antón ble kunngjort i dag, ble det klart at man nok en gang har satset på en utenlandsk kurator uten noen relasjon eller forutgående kjennskap til den norske eller den nordiske kunstscenen. Styret synes dermed å fortsette tradisjonen fra tidligere ansettelser, der man har lagt størst vekt på at OCAs leder skal være en person med stort internasjonalt nettverk.

Katya García-Antón tilter jobben i februar 2014. 

Leserinnlegg