Hærverk på minnepark

Victor Linds kunstpark til minne om Carl Fredriksens Transport, en gruppe som reddet rundt tusen mennesker under 2. verdenskrig, ble i går tilgriset med tagging.

Også steinstjernen der historien om Carl Fredriksens Transport er fortalt er tagget ned. Foto: Victor Lind.
Også steinstjernen der historien om Carl Fredriksens Transport er fortalt er tagget ned. Foto: Victor Lind.

I oktober i fjor ble Victor Linds kunstpark Dette er et fint sted i nærheten av Carl Berners plass i Oslo innviet. Verket er til minne om Carl Fredriksens Transport, som har blitt betegnet som den største redningsbragden i Norge under 2. verdenskrig. Omlag 1000 personer, halvparten jøder, ble reddet over til Sverige i løpet av seks uker vinteren 1942-43.

I går ble parken, som fortsatt ikke er helt ferdigstilt, tilgriset med tagging. Både benker, stålplater og lyktestolper er sprayet ned, på steinstjernen er det skrevet «jøder» og på en kikkert er det skrevet «neger». Victor Lind forteller til Nrk.no at en nabo så hva som foregikk og skremte bort «tre ganske unge personer» fra stedet.

– Det er jo å håpe på at dette er ungdommelig uforstand, men det ser ut som primitiv gammelrasisme. Det er trist, men det blir først virkelig trist hvis de vet hva de har griset til, sier Lind, og minner om innsatsen til de menneskene som parken er tilegnet.

– Det var vanlige mennesker som ikke måtte gjøre det, men som valgte. Det er malplassert å grise til noe sånt, sier Lind til Nrk. Han regner med at det blir både omfattende og dyrt å fjerne taggingen.

Leserinnlegg