Unge Kunstneres Samfund gjenåpner i nye lokaler

Etter ni år som nomade har organisasjonen endelig fått permanent tilholdssted i Oslo sentrum.

Fra oppussingen av Unge Kunstneres Samfunds nye lokaler i Keysers gate 1. Foto: Jan Khür.

I dag åpner Unge Kunstneres Samfund dørene til sine nye lokaler i Keysers gate 1 i Oslo. Åpningen markerer slutten på organisasjonens niårige nomadetilværelse, etter at de flyttet ut av Lakkegata i 2014 til midlertidige tilholdssteder på Tullinløkka, og deretter til St. Olavs gate.

– Det har vært mye å gjøre, forteller daglig leder for UKS Miriam Wistreich, og når Kunstkritikk besøker UKS tre dager før åpning er en hel gjeng fortsatt i full sving med å vaske, male, snekre og gjøre den siste finpussen.

Et stort utstillingsrom med åtte meter under taket opptar nå store deler av lokalene, som inntil nylig huset kunstforskolen Prosjektskolen, og en teaterscene tidligere på 1900-tallet.

– Visningsrommet er viktig som møtested i den videste forstand. Det er stedet hvor vår medlemmer kan gi et ansikt til organisasjonen, hvor unge kunstnere kan møte hverandre, og hvor publikum kan møte den unge, eksperimentelle kunsten, sier Wistreich.

Til oppussingen har UKS samarbeidet med arkitektkontoret Fragment, og Wistreich forteller om to fokusområder i byggeprosessen: gjenbruk av materialer og universell utforming. Fra utstillingsrommet skal en stor heis frakte besøkende opp på mesaninen med tilgang til kjøkken, et lydtett formidlingsrom med vinduer og utsikt til utstillingssalen, samt et biblioteksområde og stillerom.

Et foreløpig diskusjonstema er dessuten hvorvidt UKS skal huse et eget verksted. Men et verksted er kostandskrevende, og mye har endret seg siden UKS holdt til i Lakkegata forteller Wistreich.

– Et verksted er kanskje ikke det største behovet på kunstscenen i Oslo i dag. Scenen endrer seg hele tiden. Vi må være responsive, og jeg håper folk kommer til oss og forteller hva det er de behøver, sier Wistreich.

De nye lokalene innvies i dag med gruppeutstillingen Åpne systemer, som tar utgangspunkt i et begrep fra termodynamikken om systemer som utveksler energi og informasjon med sine omgivelser. «Tenk på for eksempel kroppen din, en maurtue, Oslo Sentralstasjon, en kasserolle med kokende vann eller en het romanse.», heter det om utstillingen i presseskrivet. De fem deltakende kunstnerne, Anna Andersson, Miriam Hansen, Danae Io, Yujin Jung og Alice Slyngstad, er utvalgt etter en åpen utlysning, og utstillingen skal ta hele bygningen i bruk.

Mangler fortsatt penger

UKS har samlet inn 4.6 millioner kroner til oppussingen, fra Sparebankstiftelsen, Kulturrådet, Bergesenstiftelsen og Bildende Kunstneres Hjelpefond, i tillegg til midler fra huseier og egne driftsmidler. Likevel mangler 400.000 kroner til et nytt ventilasjonsanlegg. Ifølge Wistreich var det gamle ventilasjonsanelgget kostnadskrevende og tok mye plass.

For å samle inn denne summen har UKS startet folkefinansieringskampanjen «Luft og kjærlighet», der interesserte kan donere penger ved å kjøpe arbeider av kunstnerne Damla Kilickiran og A K Dolven.

– Kampanjen kan bygge eierskap hos støttespillerne, selv om vi så klart er ydmyke når vi ber om penger av vårt publikum som jo i hovedsak er lavtlønnede kunstnere, i en tid der alle har en presset økonomi, sier Wistreich.

Hittil har de samlet inn i underkant av 100.000 kroner.

A K dolven, one day more, 2022. Foto: Vegard Kleven.