Fest er fortsatt viktig

Unge Kunstneres Samfund starter ny samtaleserie med utgangspunkt i ufortalte historier fra organisasjonens levetid.

Agatha Wara på #5 Minibar: Club Liar i 2017. Foto: Jan Khür.

Førstkommende fredag lanserer Unge Kunstneres Samfund (UKS) en ny samtaleserie, Evig Unge Kunstneres Samfund, med utgangspunkt i ufortalte historier fra organisasjonens lange levetid.

Ida Møller Engebretsen, medkurator og kommunikasjonsansvarlig i UKS, har kuratert og programmert arrangementet i samarbeid med daglig leder Miriam Wistreich. Hun beskriver samtaleserien som et eksperiment i «subjektiv historieskrivning» som foregår i fellesskap mellom organisasjonen, medlemmene og publikum.

– UKS har et solid arkiv, men personlige og affektive opplevelser har vært vanskelig å lete frem. Arkivet i seg selv er nok ikke stedet for personlige forhold, konflikter og følelser uansett, forklarer hun.

UKS har de siste par årene stått uten visningslokaler på grunn av flytting og oppussing av nye lokaler i Keysers gate 1, som åpner i januar 2023. I mellomtiden har de samarbeidet med andre visningssteder som Oslo Kunstforening, Hulias, Podium, Tenthaus, 222T, Kunstnerforbundet og Kunstnernes Hus. Vertskap for den første samtalen er Oslo Kunstforening.

 Ida Møller Engebretsen under dugnaden til UKS i Keysers Gate 1 den 15. oktober 2022. Foto: Jan Khür.

– Nå som lokalene til UKS er under renovering, er det hyggelig å ta opp kontakten med gamle kompanjonger. Vi deler på de ressursene vi har innen fag, administrasjon og nettverk samtidig som vi jobber for et større fellesskap.

Jørn Mortensen, tidligere daglig leder ved UKS, skal moderere samtalen med kunstnerne Agatha Wara, Brit Fuglevaag og Marianne Hurum. Den har fått tittelen Så var det fest! Om UKS som samfunn og vil dreie seg om hva det betyr «å bygge og vedlikeholde et samfunn med kunstnere som lever, kjemper og fester i lag».

Møller Engebretsen forteller at festiviteter har vært sentralt i UKS siden organisasjonen ble grunnlagt i 1921. Opprinnelig var den en selskapsklubb for Kristianias kunstnere med sosiale samlinger annenhver uke.

– Organisasjonen har vokst seg ut over denne grunnideen, men det sosiale samholdet har alltid stått sterkt og fester er fremdeles viktige sosiale arenaer hvor vennskap formes, aggresjon får utløp, idéer utveksles og lidenskap blomstrer, sier hun.

Evig Unge Kunstneres Samfund skulle egentlig lanseres i forbindelse med UKS’ 100-årsjubileum i fjor, men ble forsinket av korona og sammenfaller nå med foreningens 101-årsdag. Mye av materialet for samtalene stammer fra arbeidet med jubileumsboken Kvisten på grenen, grenen på treet. Unge Kunstneres Samfund 1921-2021 og jubileumsutstillingen det du kan se er det du kan forestille deg (2021).

 – Vi fant bilder og skriftlig materiale som viste til et aktivt og levende samfunn i UKS, som vi fikk utdypet av UKS-travlere som var aktive på 60- og 70-tallet. Willibald Storn og Brit Fuglevaag er gode eksempler på aktive kunstnere som er godt oppi 80-årene, og som vi samarbeidet med til jubileet. De fortalte oss mange historier og det var så inspirerende å se dem i full vigør og få innblikk i deres evigunge sinn!

Bilde fra UKS Galla i Rokokkosalen på Grand Hotel i Oslo i 1930.