Ungdommen nå til dags!

Nei, det er slett ikke romantisk kunst i disse bladene. Det bare ligner.

For dem som har fulgt med den yngre delen av kunstverdenen de siste par årene er flere av navnene allerede godt kjente, jeg skal likevel navngi alle for sikkerhets skyld: Siri Schippers Skaar, Henrik Olai Kårstein, Margit Selsjord Bratlie, Andreas Johnsen, Ann Cathrin November Høibo, Ellinoré Aurora Aasgaard, Eirik Senje, Ida Lennartsson, Kaja Andersen, Kjersti Solbakken, Marie Hallandsvik Hortemo, Mercedes Mühleisen, Michaël D. Brkic, Preben Holst, Pål Gumpen, Stine Sterk, Tony Tundra, Tori Wrånes, Øyvind Aspen, Amalie Klæbo, Marthe Elise Stramrud og Audar Kantun.

Ung frustrasjon

Alienation Attitude Anger er som et bekjennelsesskrift for ung frustrasjon. Innledningsvis har bladet et slags manifest, der det blant annet står: «Luckily, the practice of exposing everyday confusion need no longer lend all its dialectics to the boring rethorics [sic] of modernism. But we are sorry to say, that though this gives us a world of absolute freedom, it has also put our entire generation into a neverending [sic] teenage depression».

Mer påtagelig og beundringsverdig enn fraværet av modernistisk retorikk er imidlertid det totale fraværet av samfunnsansvar, både i kunsten og i intervjuene med kunstnerne. For disse unge kunstnerne ligger ikke legitimiteten i at de skal forandre samfunnet gjennom sosial kritikk eller relasjonell kunst.

Hurra for estetikken

Spesial Nord #1 2009

Her er prosjektet å skape sin egen estetikk, sin egen myte, sitt eget prosjekt. Motiver hentes fra søppelkasser og en glossy bildeverden hinsides postordrekataloger – steder som får en til å bli nysgjerrig på hvordan kunstneren i det hele tatt kom seg dit. Dette er barn av internett, med tilsynelatende total frihet og total tilgang til materiale fra hele verden.

I kunstnerintervjuer som følger flere av verkspresentasjonene stilles spørsmål som «Champagne or beer?» og «(w)here did you get that beautiful pink jacket of yours?». Her brukes det ikke ett sekund på å undres over kunstnerrollen. En kunstner er én som utforsker estetikk, og lager seg en personlig myte rundt det. Punktum. Ååå så utrolig digg!! Kjøp bladet!!!!!!!!

Tyngre materie

Spesial Nord er noe tyngre materie. Bladet er i følge hjemmesiden et prosjekt der målet er å kuratere sammen kunst fra Norden, der kunstnere får det rommet et blad gir til å utfolde seg.

Rent teknisk har Spesial Nord satset på halvmatt til halvblankt papir (der Alienation Attitude Anger satset på gloss) og det er vedlagt både en plakat og et postkort, og det har en genial coverløsning, der hele coveret er løst, og er et kunstverk i seg selv. Du får faktisk noe til å henge på veggen også.

Imidlertid har redaktørene og layoutansvarlig latt seg fange noe av formen. Omslaget hadde vært mye mer sexy om de hadde lagt til en innholdsinformasjon, for eksempel at bladet inneholder kunst av Leif Holmstrand, Ivan Galuzin, Lea Porsanger, D.O.R., Jone Skjensvold, André Amtoft og The Fine Art Union. I tillegg bys vi på et intervju med Fever Ray, den før nevnte Skjensvold, samt en gjengivelse av et verk av Joachim Koester. Spesial Nord byr på variert stoff, og heller ikke her er de politiske eller eksistensielle spørsmålene sentrale. Tvert i mot viser kunstnerne en stor glede over å beskrive verden.

Kjøtt og følelser

To av bidragene, Holmstrands og Galuzins, er tekster. Kropp og kjøtt, fugler og himler, skygger og flammer hos Holmstrand. En selvransakende togreise tilbake til slekta, med innlagte glimt fra det villeste Afrika og barndommen fra Galuzin.

Også Lea Porsangers, D.O.R.s, Fine Art Union og Skjensvolds arbeider er til stor grad tekstbaserte og dreier seg om kommunikasjon eller mangel på kommunikasjon. Fotografiene til intervjuet med Fever Ray portretterer henne som ei voodoodukke og i intervjuet forteller hun at hun bruker følelser mer enn noe annet når hun arbeider.

Jeg er fristet til å bruke r-ordet om kunsten i disse bladene. Men det er vel best å holde kjeft denne gangen. Uansett: Jeg gleder meg til neste nummer av begge disse tidsskriftene!

Oppslag fra tidsskriftet Alienation Attitude Anger

Leserinnlegg