Publikumssuksess for Hydrogenfabrikken

Åpningsarrangement What a Mess! på Hydrogenfabrikken i Fredrikstad trakk 2500 besøkende. Kunstkritikk besøkte messen og snakket med deltakende gallerier.

Fra What a Mess! Videostill: Benedikte Rønsen.

I helgen åpnet Hydrogenfabrikken i Fredrikstad med utstillingen What a Mess! – en samling av 30 kunstnerdrevne gallerier og visningsrom fra hele Norden. Da messehallen åpnet på arrangementets tredje og siste dag var alle de trykte billettene utsolgt og arrangørene fortsatte salget av billetter fra lotteriblokker. Totalt trakk messen 2500 besøkende.

Også de deltakende galleriene som Kunstkritikk snakket med var fornøyde søndag ettermiddag. Messeformatet er en ypperlig måte å både gjøre research og utvide nettverket på, forteller Jenny Nordquist og Louise Bøgelund Saugmann fra det danske visningsrommet Kontorprojects.

– Vi deltok på Supermarked i Stockholm og det har kommet mye ut av det i ettertid, sier Saugmann.

Tanja Thorjussen fra kuratorduoen Locus trekker frem hvordan den kunstnerdrevne scenen har lange historiske røtter i Norge med Kunstnernes Hus i spissen.

– Kunstnernes Hus er jo en institusjon nå, men det drives fremdeles med kunstnere i styret, påpeker Thorjussen.

På spørsmål om de kunstnerdrevne stedene reflekterer tilstrekkelig over seg selv som premissleverandører er ikke Thorjussen sikker på om dette er nødvendig.

– De kunstnerdrevede stedene ser at «nå må vi gjøre det», og så gjør de det. Deres reaksjon er langt mer i direkte relasjon til samtiden enn det institusjonene har mulighet til, mener Thorjussen.

Galleriet Melk benyttet messen til å vise frem fotoarbeid av Marthe Elise Stramrud. Arbeidene vil også være å se på Høstutstillingen i år, forteller Behzad Farazollahi, som sammen med Bjarne Bare driver det Oslobaserte galleriet. Han er fornøyd med messen og bemerker at publikum er veldig variert for en fagmesse å være.

[FEATUREDVIDEO]

Leserinnlegg