Norsk «paviljong» på New York-biennale

Performa-biennalen får et bredt norsk program i år. – Jeg er ivrig på å lære mer om produksjon i så stort format, sier Randi Grov Berger, som har fått plass i kuratorteamet.

Performa-biennalen i New York, som har vært arrangert i New York annenhver november siden 2005, annonserte i går at årets biennale vil ha én norsk og én polsk «paviljong».

Tori Wrånes under forberedelse til performance i Glyptotekets Vinterhave under åpningen av festivalen Wundergrund i København, et samarbeid med Erik Pirolt og Gustav Gunvaldsen. Foto: Gustav Gunvaldsen.
Tori Wrånes under forberedelse til performance i Glyptotekets Vinterhave under åpningen av festivalen Wundergrund i København, et samarbeid med Erik Pirolt og Gustav Gunvaldsen. Foto: Gustav Gunvaldsen.

Performancekunstneren Tori Wrånes vil delta med et bestillingsverk, og kuratoren Randi Grov Berger inngår i kuratorteamet. Wrånes (34) gikk ut av Kunstakademiet i Oslo i 2009 og har siden markert seg som en av landets mest egenartede og produktive performancekunstnere. Grov Berger (30) har siden 2009 drevet visningsrommet Entrée i Bergen.

Paviljongene representerer en nysatsning fra biennalen, «Pavilions without walls», som ble offentliggjort onsdag forrige uke. Med dette vil man få til en mer dyptgående utveksling av «kunst, kultur og politikk» med ett eller noen få land for hver nye biennale.

Det er med andre ord ikke snakk om fysiske paviljonger der kunstnere fra ett geografisk område vises. Biennalens grunnlegger, RoseLee Goldberg, sier til New York Observers kunstside GalleristNY.com at inspirasjonen kom fra Veneziabiennalens ulike nasjonale paviljonger, men at ordet her er ment mer i overført betydning. Goldberg snakker i lanseringsintervjuet svært lite om den polske programdelen. Om den norske satsningen forteller kuratoren blant annet at den norske gjesten, Grov Berger, vil være en integrert del av teamet under sitt seks måneders opphold i New York for organisasjonen.

Kurator Randi Grov Berger. Foto: Stian Ådlandsvik.
Kurator Randi Grov Berger. Foto: Stian Ådlandsvik.

– Jeg ble tipset om at de var på leting etter en norsk medkurator, og meldte min interesse, sier Grov Berger til Kunstkritikk. Hun jobber nå for Performa fra Bergen, men flytter på forsommeren til New York for det arbeidsintensive halvåret fram mot åpningen. Hun har ikke tidligere jobbet så spesifikt med performance, men forteller at biennaleformatet er et viktig interessefelt.

– Under studiene mine både i kunst og kuratering har biennaleproduksjoner vært et fokus. Jeg er også veldig opptatt av den kommende triennalen her i Bergen, og ivrig nå på å lære mer om å jobbe i team med kuratering og produksjon i så stort format, forteller hun med referanse til Bergen Assembly, som åpner i august.

Samarbeidet mellom Performa og Norge markeres med en mottagelse ved det norske konsulatet i byen fredag 8. mars, mens selve biennalen sparkes i gang først 1. november. Generakonsul Sissel Breie sier i en pressemelding at timingen er perfekt, ettersom «den norske kunstscenen er mer levende enn noensinne, med nye biennaler og triennaler over hele landet». Breie uttaler at hun ser fram til å se den beste norske performancekunsten presentert i samarbeid med de fremste kunstinstitusjonene i New York.

Tori Wrånes (i hvitt) under forberedelse til performancen Spin Echo i Los Angeles i 2012, et samarbeid med LAXART.
Tori Wrånes (i hvitt) under forberedelse til performancen Spin Echo i Los Angeles i 2012, et samarbeid med LAXART.

– Jeg reiser til New York for å gjøre en performance på konsulatet på fredag, forteller Tori Wrånes, som i 2012 gjorde prosjekter i blant annet Los Angeles, Amsterdam, København og Sri Lanka. Hvilken form det langt mer omfattende bestillingsarbeidet som får premiere i november vil anta, vet hun ikke ennå. – Først neste uke blir det research og befaringsrunde i New York med Performas kurator Mark Beasley, sier Wrånes til Kunstkritikk.

Fra Elmgreen og Dragseths Happy Days in the Art World. Foto: Neil Thomas Douglas.
Fra Elmgreen og Dragseths Happy Days in the Art World. Foto: Neil Thomas Douglas.

Ulikt mange av biennalens tidligere commissioned artists har Wrånes performance som sitt primæruttrykk. Ved siden av å presentere store kunstnere innen performance og performancerelaterte genre, som Joan Jonas og Yvonne Rainer, har biennalen gått i bresjen for å muliggjøre og presentere store performanceprosjekter fra kunstnere som tidligere har mest erfaring med andre uttrykk.

Denne femte Performa-biennalen er ikke den første med norske trekkplastre. I 2011 var dansk-norske Elmgreen & Dragsets teaterstykke «Happy days in the artworld» blant hovedsatsningene. Stykket ble lansert på ny under Festspillene i Bergen sommeren etter, men da med skandinaviske skuespillere i stedet for den opprinnelige besetningen, Hollywood-navnene Joseph Fiennes og Charles Edward. Også en annen tilbakevendende New York-begivenhet, messa Armory Show, valgte også nylig å se til Skandinavia. På fjorårets messe fikk underprogrammet «Nordic Focus» mye oppmerksomhet. Her deltok blant andre de norske galleriene D.O.R., NoPlace, Christian Torp og Dortmund Bodega.

Performa 13 arrangeres fra 1. til 24. november.

Leserinnlegg