Kunsthelg

Under Oslo Art Weekend denne helgen kan du besøke 17 nye utstillinger, i tillegg til et utall små og store kunsthendelser i Oslo sentrum.

Oslo Art Weekend guidede turer 2021.

For den kunst-, kultur- og arrangementshungrige tilskuer er det mye å få med seg denne helgen, idet Oslo Art Weekend (OAW) går av stabelen med ikke mindre enn 17 utstillingsåpninger, i tillegg til et utall performances, samtaler, omvisninger og andre små og store kunsthendelser i Oslo sentrum.

– Dette er en helg hvor vi setter fokus på kunstscenen i Oslo. Ved å lage et program, informasjonsmateriale og arrangere guidede turer, gir vi publikum mulighet til å bli bedre kjent med byens visningssteder, sier kommunikasjonsansvarlig i OAW, Tove Sivertsen.

OAW oppfordrer byens visningssteder til å samkjøre utstillingsåpninger og andre evenementer denne helgen, hvorpå de organiserer informasjonen og publiserer en felles oversikt det skal være enkelt å navigere i.

Fra fredag til søndag er det hyrt inn seks omvisere som skal ta publikum med på 14 én-kilometerlange «kunstvandringer». Hver rute går innom 3-4 visningssteder i ulike deler av byen.

– I tillegg flyr vi inn et knippe kunstkritikere fra de nordiske landene, forteller Sivertsen.

Årets utgave er tettere integrert med nettstedet og publikasjonen Oslo Art Guide (tidligere UFO-guiden) som lages av Erik Steen og Silja Leifsdottir, i samarbeid med Sivertsen og Martina Petrelli. På nett, og gjennom fire trykkede publikasjoner i året, gir Oslo Art Guide byens visningssteder anledning til å annonsere utstillinger og hendelser. I tillegg til utstillingsoversikten formidler guiden kart over visningsstedene og kontaktinformasjon.

Foruten å tilgjengeliggjøre informasjon og arrangere guidede turer, produserer OAW også eget innhold. Gjennom helgen skal Tiril Flom fungere som utegående reporter og rapportere fra enkelte visningssteder direktesendt på OAWs Instagramkonto. OAW samarbeider i tillegg med podcasten Kunstpodden om tre programmer med samtaler med personene bak utvalgte visningssteder.

I første episode, som allerede er publisert, snakker Cecilie Tyri Holt med Behzad Farazollahi som driver det fotografibaserte og kunstnerdrevne visningsstedet MELK. Farazollahi forteller om galleriets brokete ferd gjennom forskjellige lokaler i Oslo, om kunstneriske valg, ambisjoner og motivasjon, og hvordan driftsstøtte fra Kulturrådet har tillatt en mer profesjonell drift av galleriet.

Samarbeidet med Kunstpodden målbærer en ambisjon for denne utgaven av OAW om å i større grad å gi oppmerksomhet til visningsstedenes forskjellige kunstneriske profiler og programmer. Ved å oppfordre til en kraftsamling av utstillingsåpninger og hendelser, er håpet å senke terskelen og gi flere innganger til deltakelse i kunstfeltet for såvel nykommere som allerede innviede.

– Å jobbe med formidling har en publikumseffekt, sier Sivertsen.

Tove Sivertsen Foto: Jostein Wålengen