Byen i buzzet

– Vi vil sikre at folk både i og utenfor byen vet hva som skjer her, sier arrangørene bak Oslo Art Weekend, som går av stabelen på 23 av byens visningssteder denne helgen.

Oskar Schlemmer og Gert Weigelt, Das Triadische Ballett, Neufassung von Gerhard Bohner. Fra utstillingen Bauhaus på norsk, som åpner på Henie Onstad Kunstsenter denne helgen.
Oskar Schlemmer og Gert Weigelt, Das Triadische Ballett, Neufassung von Gerhard Bohner. Fra utstillingen Bauhaus på norsk, som åpner på Henie Onstad Kunstsenter denne helgen.

Selv om det i perioder kan det oppleves som om det er «kunsthelg» hver helg i Oslo, så er det denne helgen ekstra grunn til å komme seg opp av sofaen og inn i de hvite kubene, skal man tro arrangørene bak Oslo Art Weekend. Arrangementet er en videreutvikling av fjorårets Oslo Gallery Weekend, hvor ti visningssteder på østkanten av byen, de fleste kunstnerdrevne, gikk sammen om en satsning. Navneskiftet til Oslo Art Weekend gjenspeiler at arrangementet, som i år teller hele 23 visningssteder, er utvidet til å inkludere også institusjoner og museer.

Alle visningsstedene som er med på Oslo Art Weekend har felles åpningstider lørdag og søndag (12-16 begge dager) men det er bare et utvalg som deltar med spesielle eventer. Stedene som arrangerer utstillingsåpninger denne helgen (de fleste fredag kveld) er NoPlace, Kazachenko’s apartment, 1857, Lynx, Melk, Kunsthall Oslo, Oslo Kunstforening, Henie Onstad Kunstsenter og Kunstnernes Hus, sistnevnte også med årets avgangsutstilling fra masterstudentene ved Kunstakademiet i Oslo. For øvrig står det både seminar, konserter, performance, utstillingsomvisninger, filmvisninger og fest på plakaten.

– Vi har villet spisse programmet litt i år, slik at det ikke skal være for mye å ta inn på en gang. Med Oslo Art Weekend vil vi sikre at folk både i og utenfor byen vet hva som skjer her, og på en overskuelig måte, med kart, hjemmeside, flyers og så videre, sier Milena Høgsberg, kurator ved Henie Onstad Kunstsenter, som har vært involvert i planleggingen. 

Høgsberg forteller til Kunstkritikk at arrangementet springer ut av kuratorkollektivet Curator Jour Fixe, som er et samarbeid mellom ulike institusjoner og gallerier i byen.

Allen Grubesic, Frying pan with egg, 2014. Fra utstillingen Random Exhibition Title, som åpner på Oslo Kunstforening på lørdag.
Allen Grubesic, Unknown Pleasures, 2014. Fra utstillingen Random Exhibition Title, som åpner på Oslo Kunstforening på lørdag.

– De ulike visningsstedene bytter på å være vertskap for disse møtene, hvor kuratorer treffes en fast dato i måneden for uformell samtale. Steffen Håndlykken, Mats Stjernstedt og jeg ble valgt av de andre i Curator Jour Fixe til å sette rammen for arrangementet i år. Vi samarbeider også med kunstguiden UFO, gratismagasinet Natt og Dag og tidsskriftet Objektiv. Initiativet får generøs finansiell oppbakking fra Oslo kommune, Kulturdepartementet og Norsk kulturråd, som har gjort det mulig for oss trekke inn Jenny Kinge som koordinator, og dermed sikre et høyere ambisjonsnivå, sier hun.

I tillegg til at utvalget av kunstnerdrevne visningssteder er noe utvidet, har dere i år trukket inn et større spenn av aktører, inkludert store institusjoner som Astrup Fearnley Museet og Museet for samtidskunst. Imidlertid er ingen av de kommersielle galleriene representert. Hvordan har dere valgt ut visningssteder?

– Mange av visningsstedene som deltar er organisert i Curator Jour Fixe. Noen kommersielle gallerier har andre prioriteringer, og har ikke vært med i kuratorgruppen, men vi ser gjerne at de kommersielle galleriene kommer med på sikt. Vi ønsker å vise den store variasjonen av visningssteder i Oslo, og også å løfte frem det kunstnerdrevne feltet, siden de er det som gjør kunstscenen i Oslo spesiell.

Arrangementet søker seg ikke bare mot et større publikum. I forbindelse med Oslo Art Weekend flys det også inn kritikere og redaktører fra internasjonalt ledende tidsskrifter som Artforum, Frieze, Texte zur Kunst og Mousse til arrangementet Oslo Critic’s Visit, dette med støtte fra Utenriksdepartementet. Også ideen om å hente inn utenlandske kritikere dukket opp på møtene til Curator Jour Fixe, og gruppen har gjennomført slike besøk tidligere, men det er nytt i år at det skjer i kombinasjon med Oslo Art Weekend.

– Årsaken til at vi vil bringe kritikerne hit er at vi ønsker å utnytte det «buzzet» som er omkring Oslo som et voksende kunstsentrum. Målet er ikke i første omgang å få flere anmeldelser, men å sørge for at kritikere blir kjent med kunstscenen i Oslo og de ulike institusjonene, og sprer det gode budskapet i sine egne nettverk. Det er en investering som skal sikre et langsiktig og seriøst engasjement i et kunstnerisk miljø, sier Høgsberg.

Tenker dere å etablere Oslo Art Weekend som en årlig foreteelse?

– Hvorvidt Oslo Art Weekend skal fortsette, tar vi en vurdering på senere når vi har evaluert hvordan denne weekenden forløp. Men uansett er samarbeidet en veldig bra erfaring for alle institusjonene. Det skjer på tvers av program og kuratorisk profil, blant annet ut fra innsikten om at vi deler et lokalt publikum og også gjerne vil bakke hverandre opp ved å delta på så mye som mulig av det kolleger får til av spennende ting.

Leserinnlegg