Fra Ghosseins arkiv

Lydopptak foreldrene sendte hverandre gjennom 15 år med borgerkrig og politisk ustabilitet er utgangspunkt for libanesiske Ahmad Ghosseins installasjon på Kunsthall Oslo.

Ahmad Ghossein. Foto: Benedikte Rønsen.

Onsdag forrige uke var det Ahmad Ghosseins tur til å montere på Kunsthall Oslos maratonutstilling Run, Comrade, the Old World is Behind You. Mer enn 50 timer med lydopptak som hans foreldre sendte til hverandre fra 1978 til 1989 er utgangspunktet for installasjonen My father is still a communist: Intimate secrets to be published.

Når han begynte å gå gjennom lydopptakene fant han at de ikke bare handlet om foreldrenes forhold, men også om den politiske og sosiale situasjonen i Libanon gjennom mer enn 15 år med borgerkrig og politisk ustabilitet.

I videoarbeidet er det hans mor som har fått hovedrollen, mens collagene i utstillingen spiller på hans eget minne om sin far. – Jeg ønsket å tro at min far var en krigshelt, og på en måte var han det, men historiene vokste seg større og større i min fantasi. I Libanon er det en hel generasjon som har vokst opp i fraværet av en far, forteller Ghossein. Sammen med videoen og collagene har Ghossein også stilt ut deler av det opprinnelige lydarkivet med engelsk transkripsjon.

Videoarbeidet ble første gang vist på Sharjah-biennalen i vår og er også i disse dager å se på filmutstillingen Mapping Subjectivity: Experimentation in Arab Cinema from the 1960s to Now på MoMA i New York.

[FEATUREDVIDEO]

Leserinnlegg