Børre Sæthre på 00-tallets topp

Kunstkritikks lesere har stemt og avgjørelsen er entydig: Børre Sæthre – kjent for sine spektakulære installasjoner – topper to av listene over 00-tallets viktigste norske kunstbegivenheter.

Kunstkritikks lesere har stemt og avgjørelsen er entydig: Børre Sæthre – kjent for sine spektakulære installasjoner – topper to av listene over 00-tallets viktigste norske kunstbegivenheter.

I den uhøytidelige kåringen er Børre Sæthres separatutstilling på Astrup Fearnley Museet i 2001, My Private Sky, på toppen av listen over 00-tallets viktigste norske utstillinger. I tillegg er Sæthres verk Pegasus, vist under Festspillutstillingen i Bergen i 2007, på toppen av listene over de viktigste kunstverkene. I kategorien for prosjekter topper Torpedo Kunstbokhandelen. Og Kunstkritikks egen Tommy Olsson topper listen over de viktigste enkeltpersonene.


Avstemningen om 00-tallets viktigste norske kunstverk, utstillinger og prosjekter ble gjennomført i to omganger. I perioden 16. november til 16. desember 2009 fikk Kunstkritikks lesere anledning til å nominere inntil tre kandidater, med fri fordeling på de tre kategoriene. Dette ga totalt 163 nominerte og tvang fram en fjerde kategori dedikert til den enkeltpersonen som har betydd mest for norsk kunstliv på 00-tallet.

I perioden 21. desember til 4. januar fikk leserne anledning til å stemme på sine favoritter. Undersøkelsen tillot kun ett svar per datamaskin, og dette ga totalt 374 svar. Nå er resultatene klare.

I kategorien for kunstverk viser avstemningen at de store, spektakulære installasjonene sitter godt i lesernes minne. Børre Sæthres Pegasus (2007) på førsteplass følges av Lars Rambergs Zweifel (2005) på andreplass. Performancekunsten er – på tross av at relativt få mennesker opplever den live – godt representert på listen med Baktruppen på tredje plass, Monica Winther på fjerde plass, Goksøyr Martens på sjette plass og Verdensteateret på niende plass. Ole Jørgen Ness er den eneste kunstneren på listen som arbeider med tradisjonell kunstnerisk teknikk, i dette tilfellet tegning. Men også hans Skisse for et århundre, som ble vist på utstillingen Kyss frosken på Nasjonalmuseet i 2005, er en del av en helhet som må betegnes som installasjonskunst.

I kategorien for utstillinger kommer Astrup Fearnley Museet best ut. Museet inntar første, fjerde og niende plass med henholdsvis Børre Sæthres utstilling My Private Sky (2001), Matthew Barney-satsningen The Cremaster Cycle (2003) og Lights on – det hittil eneste kunsthistoriske forsøket på å oppsumere 00-tallet i norsk kunstliv.

Den epokegjørende utstillingen With us Against Reality or Against us inntar andreplassen på listen. Denne utstillingen var kuratert av Ida Ekblad og Anders Nordby og fant sted i en nedlagt sjokoladefabrikk på Grünerløkka. Den var en viktig manifestasjon av en ny generasjon i norsk kunstliv og markerte samtidig en forkjærlighet for ekspressive uttrykk i grensesnittet mellom privatliv og populærkultur – en tendens som vedvarte utover 00-tallet. Også de kommersielle galleriene er represenert på listen over 00-tallets viktigste utstillinger, med Matias Faldbakkens utstilling All That Fall på Standard (Oslo) på syvende plass og Lars Monrad Vaages utstilling Buhu på Galleri Riis på 8. plass.

Verklisten viser en lik fordeling mellom kjønnene mens listen over de viktigste utstillingene er mannsdominert, uten en eneste kvinnelig separatutstilling. Det er også verdt å legge merke til at leserne mener de ti viktigste utstillingen i Norge på 00-tallet foregikk i Oslo.

De viktigste prosjektene i norsk kunstliv på 00-tallet var i følge våre lesere de nye formidlingsstedene Torpedo Kunstbokhandelen og kunstkritikk.no. Disse overgår dermed de uavhengige galleriene som ellers dominerer listen: Galleri Rekord (andre plass), TAFKAG (sjette plass), 0047 (syvende plass) og Bastard (tiende plass). Blant institusjonene regnes Bergen Kunsthall og Office for Contemporary Art Norway som de viktigste prosjektene i norsk kunstliv på 00-tallet.

Også i kategorien prosjekter er Oslo-dominansen overveldende. Alle prosjektene – også de nettbaserte – er basert i Oslo. Det eneste unntaket er Bergen Kunsthall, som har hatt et fantastisk tiår og har inntatt posisjonen som det ledende stedet for formidling av internasjonal samtidskunst i Norge.

Den ekstraordinære listen over de viktigste enkeltpersonene i norsk kunstliv toppes av kunstkritikk.nos egen Tommy Olsson. Han har vært en viktig kritiker og kurator og representerer – også som kunstner – noe av den subjektiviteten som kom til uttrykk på den unge scenen på 00-tallet. Hans bok Knust – kritiske fragment 2000–2006 kom ut på Cappelen Damm i 2008. Ina Blom inntar andre plass. Blom er Norges kanskje største autoritet på samtidskunst. Hennes bok On the style site – art, sociality, and media culture kom ut på Sternberg Press i 2007.

Til slutt: Denne typen avstemninger er per definisjon utsatt for mindre eller større kampanjer fra enkeltpersoner eller grupper. Begrensningen ligger i datamaskinene – undersøkelsen tillater kun ett svar fra hver datamaskin. Med relativt få stemmer per kandidat (vinnerne fikk henholdsvis 58, 56, 69 og 89 stemmer) kan en eller flere kampanjer ha påvirket resultatene. Den jevne fordelingen av stemmer samt mangelen på store overraskelser tyder imidlertid på en relativt rettferdig avstemning. Man kan stille spørsmål ved Børre Sæthres dominans, men den er ikke helt uten rot i kunstvirkeligheten. Uansett bør avstemningen tas for det den er – en uhøytidelig kåring som gir anledning til å dele minner om vesentlige kunstopplevelser.

Her er resultatene:

De viktigste norske kunstverkene på 00-tallet (totalt 45 nominerte):

 1. Børre Sæthre, Pegasus, 2007
 2. Lars Ramberg, Zweifel, 2005
 3. Baktruppen: Stamsundundersøkelsen, 2004
 4. Monica Winther, I dragsuget av vår tids forførelse, performance, Galleri Rekord 2008
 5. Snorre Ytterstad, In the middle of the fucking room, 2002
 6. Goksøyr Martens: Den Palestinske Ambassade, 2009
 7. Ness, Ole Jørgen, Skisse for et århundre, 2005
 8. Berg, Lene: Stalin by Picasso or Portrait of Woman with Moustache, 2008
 9. Verdensteateret: Konsert for Grønland, 2004
 10. Andvig, Kjersti: No One Here is Innocent, 2008

De viktigste utstillingene i Norge på 00-tallet (totalt 50 nominerte):

 1. My Private Sky, Børre Sæthre, Astrup Fearnley Museet, 2001
 2. With us Against Reality or Against us, diverse kunstnere, Willy Wonka (Ida Ekblad og Anders Nordby, kuratorer), 2005
 3. Forfall, Kristoffer Schau (kunstner), 2001
 4. The Cremaster Cycle, Matthew Barney, Astrup Fernley Museet for Moderne Kunst, 2003
 5. Kyss Frosken, diverse kunstnere, Kari Brantzæg (kurator), Nasjonalmuseet, 2005
 6. Pushwagner, del av utstillingen 40/40 (Landsforeningen Norske Malere 40 år), Stenersenmuseet 2008
 7. All That Fall, Matias Faldbakken, Galleri Standard (Oslo), 2005
 8. Buhu, Lars Monrad Vaage, Galleri Riis 2008
 9. Lights on – Norsk samtidskunst , diverse kunstnere, Gunnar B. Kvaran, Hanne Beate Ueland og Grete Årbu (kuratorer) Astrup Fearnley Museet, 2008
 10. Rykk tilbake til Start, utstillingsrekke, diverse kunstnere, Jan Christensen (kurator), 0047 2008

De viktigste prosjektene i norsk kunstliv på 00-tallet (totalt 53 nominerte):

 1. Torpedo Kunstbokhandelen (Elin Maria Olaussen, Karen Tandberg, Eivind Slettemeås, Pia Søndergaard og Anna Carin Hedberg, initiativtakere) 2005–
 2. Kunstkritikk.no, tidsskrift (Jon-Ove Steihaug m.fl., initiativtaker) 2003–
 3. Galleri Rekord, (Eirin Støen, Thora Dolven Balke og Ingvild Langgård, initiativtakere) 2006–
 4. Bergen Kunsthall (Bo Krister Wallström/Solveig Øvstebø, direktører) 1838–
 5. Underskog, nettsamfunn (Alexander Staubo, Even Westvang, Simen Svale Skogsrud og Per-Kristian Nordnes, initiativtakere) 2001–
 6. TAFKAG – The Art Space Formerly Known As Galuzin (Kristian Skylstad og Ivan Galuzin, initiativtakere) 2002–2007
 7. 0047, galleri (Øystein Rø og Espen Røyseland, direktører) 2002–
 8. Office for Contemporary Art Norway (Ute Meta Bauer/Marta Kuzma, direktører) 2002–
 9. Standard (Oslo), galleri (Eivind Furnesvik, direktør), 2005–
 10. Bastard, visningsrom for samtidskunst (Anders Smebye, initiativtaker) 2005–

De viktigste enkeltpersonen i norsk kunstliv på 00-tallet (totalt 15 nominerte):

 1. Tommy Olsson (f. 1963, kunstner og kritiker)
 2. Ina Blom (f. 1961, kunsthistoriker)
 3. Børre Sæthre (f. 1967, kunstner)

Du kan se bilder av de nominerte verkene, utstillingene og prosjektene her.

Ingressbilde: Børre Sæthre, Pegasus, 2007

Comments (4)