Statens kunstakademi 100 år

Om hundreårsmarkeringen til Kunstakademiet i Oslo samtidig er en gravferd, så er det i alle fall relativt mye liv i årets avgangsstudenter.

Om hundreårsmarkeringen til Kunstakademiet i Oslo samtidig er en gravferd, så er det i alle fall relativt mye liv i årets avgangsstudenter.

Boklansering

Åse Markussen. Foto: Mariann Enge
Lansering av boken Akademiet. Foto: Mariann Enge

Som mange nå vil ha fått med seg er det i år 100 år siden Statens kunstakademi i Oslo ble opprettet, med malerne Christian Krohg og Halfdan Strøm samt billedhuggeren Gunnar Utsond som professorer. Forrige uke lanserte kunsthistoriker Åse Markussen, som har vært ansatt som universitetsbibliotekar og leder for biblioteket ved Kunstakademiet i Oslo siden 1985, sin bok om jubilanten: Akademiet. Kunstakademiet i Oslo 1909-2009 – en 300-siders gjennomillustrert bok i kvartformat som jeg for min del foreløpig ikke har hatt tid til å lese ordenlig, men hatt en viss glede av å bla i og skumlese i.

Under pressekonferansen hevdet Markussen at hun i forbindelse med arbeidet med boken har lest så godt som alt som er skrevet om akademiet. Likevel er de viktigste kildene levende (og nå avdøde) personer som hun har intervjuet, og hun begynte arbeidet med å samle materiale allerede på 90-tallet. Hun måtte skuffe eventuelt skandalehungrige pressefolk med at boken ikke har noe skandalestoff å by på, men en del historier som ikke er så kjent fra før, for eksempel angående situasjonen under krigen. Hun uttalte at hun mener boken fyller et hull, og at hun håper at den skal kunne virke identitetsforsterkende. Hun sa seg spesielt glad for å ha skrevet appendixet om samorganiseringen, med tittelen «Kunsthøgskolen i Oslo – En smertefull prosess».

Retrospektiv utstilling på Nasjonalmuseet

Fra dokumentasjonsrommet. Gudmund Hernes ikke akkurat med hedersplass. Foto: Mariann Enge

Markussens bok ble lansert i forbindelse med åpningen av utstillingen Statens kunstakademi 100 år på Museet for samtidskunst – en utstilling bestående av 240 enkeltverk, hentet fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen er sentrert rundt professorene, og de fleste professorene er representert, men enkelte studenter er også med. Utstillingen er dels kronologisk, dels er det satt fokus på noen tema, som akt og skulptur. Dessuten finnes det et dokumentasjonsrom med bilder og video fra debatter og liknende. Det er også utarbeidet en katalog med artikler av Åse Markussen, Vibeke Waallann Hansen, Ellen Lerberg og Stian Grøgaard, samt verkliste. Grøgaard innleder sin artikkel, «SKA i hundre. En nekrolog» med å påpeke at «Statens kunstakademi fyller 100 år i 2009, men kan av naturlige grunner ikke delta i feiringen. I 1996 ble institusjonen fusjonert under Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), sammen med høgskolene for scenefag og design, og nedlagt, 87 år gammel. Navnet Statens kunstakademi er ikke lenger tillatt brukt, og institusjonens opprinnelige symboler fjernet.»

Utstillingsperidode 12. juni – 29. november 2009.

Avgangsstudenter med gjester

Uansett hvor død og begravet jubilanten SKA måtte være, så har årets avgangsstudenter fra Kunstakademiet i Oslo brukt denne våren til å markere seg som temmelig vitale og initiativrike.
Selve avgangsutstillingen på Stenersenmuseet er tatt ned, men i Kunstnerforbundet kan man nå se kollektivutstillingen One Hundred Years, hvor avgangsstudenter fra masterstudiet har invitert med seg professorene sine samt studenter fra Kunstakademiene i Helsingfors og Odense.

Se nyhetssak om utstillingen i Aftenposten:
«Når kunstakademiet fyller hundre år, vil avgangsstudentene vise dets siste kapittel.»
Hundre år – tusenvis av inntrykk, Aftenposten, 11.06.2009

Deltakende:
Kunstakademiet i Oslo: Juan Andres Milanes Benito, Peter Booth, Jonathan McCready Brewer, Marie Buskov, Kristine Dragland, Frido Evers, Stian Gabrielsen, Milumbe Haimbe, Christian Hennie, Steinar Haga Kristensen, Sylvain Marchand, Lars A. Myrvoll, Timo Saarelma, Sigmund Skard, Hans Christian Skovholt, Kristian Skylstad, Inga S. Søreide, Magnus Vatvedt, Tori Wrånes, Jorunn Hancke Øgstad, Kristine Øksendal, Kristina Bræin, Gunter Reski, Aeron Bergman, A.K. Dolven, Henrik Plenge Jakobsen, Janne Talstad.

Det Fynske Kunstakademi: Brian Ravnholt Jepsen, Morten Jacobsen, Mette Eilenberg Søgaard, Frederikke Andersen, Troels Emig, Johannes Balsgaard, Lars Worm, Samuel Willis Nielsen, Rikke Bakman, Allan Nicolaisen, Robert Kjær Clausen, Steffen Jørgensen.
Kunstakademiet i Helsingfors: Jenni Toikka, Heta Tapio, Elina Tuhkanen, Muriel Lässer, Sami Havia.

Vi bringer her noen bilder fra utstillingen. Utstillingsperiode 13. juni –2. juli 2009

Henrik Plenge Jakobsen, Organised Rhine Water. Foto: Kunstnerforbundet
Muriel Lässer, Pyramid #3 og What void? Foto: Mariann Enge
Sami Havia, Bula Bula Throw-Up, Foto: Mariann Enge
Marie Buskov, U.t. Foto: Kunstnerforbundet
Tori Wrånes, Remembering the Future. Foto: Mariann Enge
Tori Wrånes, Remembering the Future,detalj. Foto: Mariann Enge
Kristian Skylstad, sweet, Foto: Kunstnerforbundet
Steinar Haga Kristensen, If you cant read this, we cant trust you. Im sorry. Foto: Mariann Enge
Christian Hennie, til vingle partiet. Foto: Mariann Enge
Lars Myrvoll, untitled. Foto: Kunstnerforbundet
Kristine Øksendal, Turn Up The Ska. Foto: Mariann Enge
Johannes Balsgaard, Pelle tatoverer Sammy. Foto: Kunstnerforbundet
Oversiktsbilde. Foran: Peter Booth, Perfect competition. Foto: Mariann Enge
Stian Gabrielsen. Fra serien It’s OK, Ray. Foto: Mariann Enge
Rikke Bakman, Uden titel. Foto: Mariann Enge
Aeron Bergman and Alejandra Salinas, House Party No.27, detalj. Foto: Mariann Enge
Aeron Bergman and Alejandra Salinas, House Party No.27. Foto: Mariann Enge
Inga S. Søreide, Anxious. Foto: Mariann Enge
Gunter Reski, Final credits / alexuell. Foto: Mariann Enge
Lars Worm, Revolution Without R. Foto: Mariann Enge
Kristina Bræin, OK. Foto: Mariann Enge
Sylvain Marchand, What doesn’t kill you…makes you older… Foto: Mariann Enge
A K Dolven, to nye morgener. Foto: Kunstnerforbundet
Oversiktsbilde. Foran: Hans Christian Skovholt, Dysfunctionalized. Foto: Mariann Enge

Comments (2)