Skien kommunes Kunstnerstipend til Shwan Dler Qaradaki

Skien kommunes Kunstnerstipend med opphold i Skien går i år til Shwan Dler Qaradaki.

Skien kommunes Kunstnerstipend, som i år deles ut for femte gang og består av en pengesum á kr 150.000, samt fri leilighet og atelier i Skien i 12 mnd, går til Shwan Dler Qaradaki.

Shwan Dler Qaradaki (f. 1977) er opprinnelig fra Kurdistan og nå bosatt i Oslo. Han har kunstutdanning fra Irak, som er supplert med ytterligere utdanning i Norge; først på NISS i Oslo og senere en master fra Kunstakademiet i Oslo.

Fra Shwan Dler Qaradakis installasjon Be Patient, Oslo Open 2009. Foto: Mariann Enge.

Shwan beskriver seg selv som en mixedmedia-kunstner, som jobber med tegning, maleri, video, foto og installasjon. Med bakgrunn fra Kurdistan, og opplevelser fra kriger i Irak, har Shwan en historie som han bruker aktivt i sin kunst. Han oppgir at et av hans kunstneriske prosjekter er å gi forståelse av problemstillingene som oppstår i en flerkulturell verden. Kunsten hans er preget av spørsmål knyttet til identitet med klare politiske undertoner.

I følge pressemeldingen fra Skien kommune oppgir at Shwan at han ønsker å jobbe med andre del av filmtrilogien Salte kyss under sitt opphold i Skien. Første del av Salte kyss vises på Telemark kunstnersenter til høsten, hvor Shwan er invitert av Kate Pendry til å vise filmen parallelt med hennes utstilling.

Juryen har bestått av Ann Kathrin Samuelsen (rep. Telemark Kunstnersenter), Sølvi Strand (rep. kunstnerisk råd Skiens kunstforening), Ragnar Nilssen (virksomhetsleder kultur) og Tom-Erik Lønnerød (prosjektleder Kunstnerbyen Skien).

Sammen med Kunstnerstipendet deler Skien kommune også ut to Etableringsstipend for yngre kunstnere bestående av en pengesum á kr 25.000, som i år går til forfatter Anders Lunde (f. 1976) og billedkunstner Aleksi Wildhagen (f. 1976).

Leserinnlegg