Royal Caribbean Arts Grant 2009

I går ettermiddag ble det offentliggjort at Royal Caribbean Arts Grant 2009 går til Anna Sigmond Gudmundsdottir, Terje Nicolaisen og Thorbjørn Sørensen.

I går ettermiddag ble det offentliggjort at Royal Caribbean Arts Grant 2009 går til Anna Sigmond Gudmundsdottir, Terje Nicolaisen og Thorbjørn Sørensen.

De tre kunstnerne mottar 150.000 kroner hver etter å ha utmerket seg blant nærmere 200 høyt kvalifiserte søkere. Prisutdelingen foregikk ombord på cruiseskipet «Jewel of the Seas» som gjester Oslo. Det er syvende år på rad at Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) deler ut dette stipendet. I pressemeldingen sies det at den frittstående juryen anser stipendprogrammet Royal Caribbean Arts Grant som et viktig bidrag til å stimulere god kunstnerisk virksomhet videre.

Juryen består av juryleder Eva Klerck Gange, kurator for samling og utstilling ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Jan Groth, billedkunstner, Tone Hansen, kurator ved Henie Onstad Kunstsenter, Jarle Strømodden, leder for Vigeland-museet og Paulina Wilhelmsen, representant for RCCL.

Fra juryens begrunnelse:

Anna Sigmond Gudmundsdottirs arbeider med tegning, maleri og store, romlige installasjoner består ofte av kompliserte sammensetninger av historiske motiver som uttrykker både det forståelige og det mystiske. Hennes friske, direkte og omsluttende tegninger og installasjoner er engasjerende og utfordrende, både sanselig og intellektuelt, med et betydelig potensial i norsk og internasjonalt kunstliv.

Terje Nicolaisen har gjennom sitt kunstneriske virke utviklet et karakteristisk billedspråk og så å si etablert en egen visuell grammatikk. Et gjennomgående trekk ved arbeidene hans er at de er preget av en tilsynelatende enkel overflate som skjuler komplekse strukturer. De besitter både en surrealisme og absurditet som forteller om en kunstner med et sikkert blikk for den verden vi befinner oss i.

Thorbjørn Sørensen utforsker malerkunsten som medium. Med kunsthistorien som klangbunn han sin individuelle fortolkning av personlige opplevelser og samfunnsmessige erfaringer. Når han har fullført og perfeksjonert et uttrykk, gir han seg i kast med å utvikle et nytt formspråk. Utrettelig og uredd utforsker han spesifikke maleriske problemstillinger.

Mer informasjon finnes på RCCL Art Grant sine nettsider.

Royal Caribbean International er en betydelig innkjøper av kunst på det norske og internasjonale markedet. Gjennom en femtenårs periode har selskapet kjøpt inn kunst og utsmykning for totalt 140 millioner dollar eller 950 millioner kroner. Nærmere 20 prosent av alle innkjøpte kunstverk er norske. Blant norske kunstnere på skipene kan nevnes Kathrine Giæver, Svein Bolling, Josefine Lycke, Tom Sandberg, Inger Sitter, Knut Steen, Magne Furuholmen, Anne Karin Furunes, Harald Fenn, Kenneth Blom, Ole Lislerud, Løvaas & Wagle.

Anna Sigmond Gudmundsdottir
Anna Sigmond Gudmundsdottir, Slaffen Free, Painting on Board, 2006
Terje Nicolaisen
Terje Nicolaisen, Projection, Ink and Watercolour on Paper, 2008
Thorbjørn Sørensen
Thorbjørn Sørensen, Rock Face 2, Oil on canvas, 2008

Leserinnlegg