Gruppebilde #1: Kunstscenen i Stavanger

Kunstnere og kuratorer i Stavanger før foredraget «An exit from Contemporary Art» av Tirdad Zolghadr på Rogaland Kunstsenter. Foto Herman Dreyer.

Fra venstre: Gallerist Esperanza Rosales fra VI, VII i Oslo, kurator Tirdad Zolghadr, kunstnerne Melanie Bonajo og Tove Kommedal, Rogaland Kunstsenters direktør Geir Haraldseth, Siri Borgé fra Studio 17, Heather Jones, kurator Anne Szefer Karlsen, Stavanger Kunst­museums direktør Hanne Beate Ueland, Torunn Larsen fra Rogaland Kunstsenter, kunstner Margrethe Aanestad fra Prosjektrom Normanns, Kunsthall Stavangers fungerende direktør Maya Økland og kunstner Mark van Yetter.
Fra venstre: Gallerist Esperanza Rosales fra VI, VII i Oslo, kurator Tirdad Zolghadr, kunstnerne Melanie Bonajo og Tove Kommedal, Rogaland Kunstsenters direktør Geir Haraldseth, Siri Borgé fra Studio 17, Heather Jones, kurator Anne Szefer Karlsen, Stavanger Kunst­museums direktør Hanne Beate Ueland, Torunn Larsen fra Rogaland Kunstsenter, kunstner Margrethe Aanestad fra Prosjektrom Normanns, Kunsthall Stavangers fungerende direktør Maya Økland og kunstner Mark van Yetter. Foto: Herman Dreyer.

En vitamininnsprøytning i kunstmiljøet i Stavanger har fra årsskiftet 2012/2013 skapt en rekke nye utstillingsrom for kunst i og rundt byen. Forandringen skyldes ikke minst nytt lederskap på kuratorsiden, hvor Geir Haraldseth ved Rogaland Kunstsenter, Hanne Mugaas ved Kunsthall Stavanger og Hanne Beate Ueland ved Stavanger Kunstmuseum har gått i bresjen. Kunstnerne selv har også spilt en viktig rolle, ved å utvikle nye, uavhengige utstillingsrom i studiobygg som Erfjordgt. 8, Paradis og Tou Scene. For eksempel ble Prosjektrom Normanns etablert inne i studiokollektivet E8 i 2010, som en arena for produksjon og presentasjon av verk under arbeid. Studio 17 på sin side ligger like ved Rogaland Kunstsenter og åpnet i 2013. Initiativtagerne har satt seg et ambisiøst mål om to utstillinger i måneden i snitt – en kuratorisk strategi som gir rom for spontanitet og fleksibilitet.

Gjesteopphold for inviterte kunstnere og utdeling av lokale stipender har bidratt til internasjonal utveksling, og Kunstskolen i Rogaland er opptatt av å knytte bånd mellom besøkende kunstnere og studenter lokalt. Også den nettbaserte plattformen Contemporary Art Stavanger (CAS) bidrar, med informasjonsformidling og kritikk av visuell kunst i Stavanger-regionen.

1. februar i år var kurator og forfatter Tirdad Zolghadr i Stavanger for å forelese ved Rogaland Kunstsenter i regi av Norsk Kuratorforening. I den anledning tok Kunstkritikk initiativ til gruppefotografering av representanter fra kunstmiljøet, i et forsøk på å dokumentere i alle fall en liten del av den yrende aktiviteten som nå foregår. Temaet for forelesningen, «An exit from contemporary art» («Bort fra samtidskunsten») var valgt med tanke på veksten i byens kunstmiljø. Zolghadrs budskap var derimot ikke at vi alle burde slippe det vi hadde i hendene og slutte med kunst, men en oppfordring til miljøet om å ta avstand fra den rådende tendensen til passivitet og gå inn for aktivt å påvirke samfunnet rundt seg.

Heather Jones er kurator bosatt i Stavanger. Hun er for tiden utstillingsleder ved Kunsthall Stavanger og medredaktør for Contemporary Art Stavanger.

Denne artikkelen er publisert i en annen versjon i Morgenbladet Kunstkritikk nr. 1 2016.

Leserinnlegg