Oppsagt intendant gjeninnsettes

Det nye styret i Tromsø Kunstforening har trukket den omstridte oppsigelsen av intendant Leif Magne Tangen.

New Mineral Collective (Tanya Busse og Emilija Skarnulyte) Hollow Earth, foto fra http://newmineralcollective.tumblr.com.
New Mineral Collective (Tanya Busse og Emilija Skarnulyte), Hollow Earth. Foto: newmineralcollective.tumblr.com.

Det nye styret i Tromsø Kunstforening avholdt i går, 25. mai, sitt andre møte. På dette møtet ble det avgjort at kunstforeningen trekker tilbake den omstridte oppsigelsen av intendant Leif Magne Tangen. I en pressemelding fra styret heter det også at de «ønsker å styrke økonomirutinene internt og å videreutvikle organisasjonen fremover».

Så godt som hele det forrige styret, som sto for oppsigelsen av Leif Magne Tangen i begynnelsen av februar, ble skiftet ut ved årsmøtet til Tromsø Kunstforening 20. april. Kun styremedlem Kåre Grundvåg, som ikke var på valg, ble sittende i styret. Hanna H. Hansen, som ønsket gjenvalg, mistet sin plass i styret til fordel for Ande Somby, som ble valgt inn etter benkeforslag. For øvrig består det nye styret av styreleder Odd Arne Thunberg, nestleder Marit Jul Overrein og styremedlem Camilla Fagerli.

Den nå gjeninnsatte intendanten sier til NRK at han vil takke styret for tilliten og gleder seg til å ta fatt på jobben han er satt til å gjøre. 

Leif Magne Tangen, intendant ved Tromsø Kunstforening. Foto: Juan-Pedro Fabra Guemberena.
Leif Magne Tangen. Foto: Juan-Pedro Fabra Guemberena.

– Det første jeg skal gjøre nå, er å ringe de kunstnerne som trakk seg, for å høre om de vil komme tilbake, sier Leif Magne Tangen til NRK.

Kunstnerne som offentlig har trukket seg fra utstillingsprogrammet i protest – grunnet henholdsvis oppsigelsen av Tangen og uttalelser fra forrige styreleder, Stein Windfeldt – er Jan Freuchen, Lutz-Rainer Müller, Ane Hjort Guttu, Carl Michael von Hausswolff, Leif Elggren og Tor Jørgen van Eijk.

Det forrige styret ville ikke gi opplysninger til pressen om årsaken til at de sa opp intendanten da han var halvveis i sin fireårige åremålsstilling. Men i årsberetningen for 2015 kom det blant annet frem at Tromsø Kunstforening i fjor gikk med et underskudd på 683.000 kroner. Leif Magne Tangen medgir i dag overfor NRK at han hadde for dårlig kontroll på økonomien.

I pressemeldingen fra Tromsø Kunstforenings styre opplyses det om at de nå arbeider for fullt med kunstfaglige programmer og søknader for 2016 og 2017, og at det som i første omgang står på programmet er Potential Architecture (17. juni – 25. september) og New Mineral Collective (14. oktober – 18. desember).

Comments