Norsk fokus i New York

New York Art Book Fair, som åpner i dag, byr i år på en egen avdeling med norske bokhandlere, institusjoner, kunstnere og uavhengige forlag.

Kurt Johannessen vil holde forelesningsperformancen The Innermost under New York Art Book Fair. Her fra performancen Tre fluger og ein kopp kaffi, 2014. Foto: Pavana Reid.
Kurt Johannessen deltar på messen i New York med forelesningsperformancen The Innermost. Her fra hans performance Tre fluger og ein kopp kaffi, 2014. Foto: Pavana Reid.

I dag åpner årets New York Art Book Fair, som drives av bokhandelen Printed Matter Inc og er verdens største kunstbokmesse, med rundt 300 deltakende prosjekter og 27 000 besøkende. Fire dager i strekk byr messen på presentasjoner av kunstbøker, kataloger, monografier, tidsskrifter og fanziner, samt et bredt spekter arrangementer.

I år rettes fokuset spesielt på fotobaserte kunstnerbøker og tidsskrifter – og på Norge. Under headingen Norway Focus: Kunstnerbøker presenteres en avdeling med norske bokhandlere, institusjoner, kunstnere og uavhengige forlag i et eget rom på MoMA PS1. Totalt er det hentet inn 28 norske prosjekter og over 35 norske kunstnere til messen, som er kuratert av Shannon Michael Cane. Koordinator for Norway Focus er Randi Grov Berger.

– I Norge finnes det en sterk og mangfoldig scene av kunstnere, illustratører, redaktører og bokdesignere. Jeg håper at årets deltakelse vil skape større internasjonale nettverk for unge aktører, slik at det inspirerer dem til å delta på messer i fremtiden, sier Berger i en pressemelding.

Lars Laumanns bidrag til Kunsthall Oslos The Positive Void.
Lars Laumanns bidrag til Kunsthall Oslos plakatserie The Positive Void.

En sentral representant for den norske kunstbokscenen er bokhandelen og forlaget Torpedo, som sammen med Kunsthall Oslo nylig flyttet et par hakk lenger ned i Trelastgata i Bjørvika, og samtidig utvidet sin filial på Kunstnernes Hus. De er naturligvis representert på messen, og har med seg noen av sine nyeste utgivelser. Sammen med Kunsthall Oslo viser de dessuten The Positive Void, en plakatserie med de norske kunstnerne Azar Alsharif, Gardar Eide Einarsson og Matias Faldbakken, Ida Ekblad, Mohamed Ali Fadlabi, FRANK, Kim André Hagen, Lars Laumann, Lotte Konow Lund, Jon Benjamin Tallerås og Fredrik Værslev.

Blant institusjonene som er med finner man også Bergen Kunsthall, som presenterer katalogen til den aktuelle utstillingen med Robert Overby. Under lanseringen vil kunsthallens direktør Martin Clark samtale med kunsthistoriker Robin Clark om Robert Overbys kunstnerskap.

Også Hordaland Kunstsenter reiser over fra Bergen, for å lansere den tredje utgivelsen i sin Dublett Series, en presentasjon av kunstneren Pedro Gómez-Egaña, bestående av en ny kunstnerbok og en antologi med bestilte tekster. Pedro Gómez-Egaña selv bidrar med performance.

Unge Kunstneres Samfund (UKS) deltar med lansering av publikasjonen Inverted Sky; Letters to Jackie, som bygger på kunstneren Marthe Ramm Fortuns bidrag til Performa 13. Ramm Fortun, som åpner soloutstilling på UKS senere i høst, deltar med performance i form av en byvandring fra Grand Central Terminal på Manhattan, til Long Island, for så å ankomme PS1 MoMA og selve boklanseringen.

Eline Mugaas og Elise Storsveen, ALBUM, 2014.
Eline Mugaas og Elise Storsveen, ALBUM, 2014.

Blant de mange forlagene som er representert, er Cornerkiosk press, som på messen lanserer en ny bok av Thora Dolven Balke, designet av gruppen Young Professionals fra New York. Boken inneholder et intervju med Tacita Dean og mer enn 200 polaroidfotografier fra de siste ni årene.

Feil Forlag byr blant annet på lansering av boken Lives and Videotapes: The Inconsistent History of Norwegian Video Art av Marit Paasche. Kunstner og kurator Jon Ippolito presenterer i den forbindelse sin forskning på bevaring av nye medier, mens Paasche selv vil snakke om sin nye bok, som inngår i det pågående pilotprosjektet Videokunstarkivet.

Sille Storihle og Liv Bugge, som står bak FRANK, en plattform for utstillingskuratering og bokpublisering, deltar med utstillingen Marie Høeg Meets Klara Lidén, som tidligere har vært vist ved ONE National Lesbian and Gay Archives i Los Angeles. FRANK arrangerer også en samtale om utstillingen med David Evan Frantz fra ONE, og lanserer utgivelsen Voluspå, som en markering av 100-årsjubileet til den norske kvinnebevegelsen. Bidragsytere til boken er Vanessa Baird, Katarina Bonnevier, Kajsa Dahlberg, Mathias Danbolt, Marie Høeg, Hilma af Klint, Carl Larsson, Klara Lidén, Wencke Mühleisen, Claes Oldenburg, Henrik Olesen, Sidsel Paaske og Martin Skauen.

Kunstnerne Eline Mugaas og Elise Storsveen lanserer sin nye bok ALBUM på messen. Publikasjonen samler de ti første utgavene av fanzineserien med samme navn, som består av fullsides fotografier og annonser fra en mengde ulike kilder funnet på loppemarkeder i Oslo.

Kurt Johannessen deltar med forelesnings-performancen The Innermost, basert på boken med samme tittel. Johannessen, som har arbeidet med performance, kunstnerbøker, video og installasjoner siden tidlig på åttitalet, lanserer også to bøker på messen.

Fukt Magazine, 2014.
Fukt Magazine, 2014.

To tidsskrifter er representert – Fukt Magazine og Vector Artists Journal. Fukt Magazine er en årlig utgivelse som tar for seg samtidstegning, etablert i Trondheim i 1999, som siden 2001 vært basert i Berlin. Björn Hegardt er redaktør, og Ariane Spanier designer. På messen lanseres FUKT # 13, samt en stedsspesifikk papirinstallasjon av Marit Roland. Vector presenterer seg som «en litterær utstilling i form av et tidsskrift», og hvert nummer samler skriftlige arbeider av 25-30 yngre og mer etablerte kunstnere. Redaktører er Peter Gregorio og Javier Barrios, og på messen lanserer de Vector # 4.

Andre utstillere som deltar på Norway Focus er Apis Press, Bergen Art Book Fair + Bergen Zines, Entrée, HEAVY Books, Henie Onstad Kunstsenter, Jessica Williams + Friends, Kuk & Parfyme, Morten Andersen/Shadowlab, Multipress, RoboPrint, Sturla Heggdalsvik: ROV Publication Series, Teknisk Industri AS, Trollkrem og VI, VII.

Øvrige nordiske deltakere på årets New York Art Book Fair er det danske initiativet Lodret Vandret, og de svenske forlagene B-B-B-Books og Libraryman.

Leserinnlegg