Når det skandinaviske selvbildet sprekker

Kunstnerne Lars Cuzner og Fadlabi ønsker å bygge en Kongolandsby i Frognerparken når 200 år med norsk grunnlov skal markeres i 2014.

Pressekonferanse – European Attraction Limited. Foto: Benedikte Rønsen.

Med prosjektet European Attraction Limited har Cuzner og Fadlabi fått støtte gjennom KOROs URO-ordning og sist torsdag presenterte de prosjektet på en pressekonferanse på Kunsthøgskolen i Oslo. Kunstnerne innledet med et filmklipp som viste en av de største attraksjonene under Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914: Kongolandsbyen. «Vi vil forsøke å gjengi Kongolandsbyen fra 1914 til den minste detalj» kunngjorde Fadblabi under pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Opprinnelig hadde Jubileumsutstillingens komité ønsket å lage en landsby med samer, men tanken ble forlatt fordi «Tanken om at la stemmeberettigede norske borgere fremvises for penge er for usmakelig». Gjennom det Londonbaserte selskapet European Attraction Limited engasjerte de i stedet Benno Singer, en britisk kulturadministrator, til å sette opp en landsby med 80 kongolesere som skulle bo og leve så autentisk som mulig under de sommermånedene utstillingen var åpen. Det er altså dette Cuzner og Fadlabi ønsker å gjenta til 200-årsjubileet for Norges grunnlov i 2014. Mye av gjennomføringen er ennå ikke klar, men kunstnerne understreket at de deltagende kongoleserne vil bli vel informert og betalt denne gangen.

Cuzner brukte pressekonferansen til å sette fokus på det skandinaviske selvbildet som han mente er i ferd med å sprekke. Cuzner spurte hva som skjer når utopien om oss selv som velgjørende og altruistiske antirasister faller bort, og viste til Anders Behring Breiviks attentat som en vekker i forhold det selvbildet Skandinavia har hatt.

Pressekonferansen vakte en engasjert debatt blant de oppmøtte med både sterk motstand og støtte til prosjektet. Etter planen skal utstillingen Kongolandsbyen åpne i Frognerparken 17. mai 2014.

[FEATUREDVIDEO]

Comments