Massimiliano Gioni kunstnerisk leder for Veneziabiennalen

Den italienske kuratoren og kunstkritikeren Massimiliano Gioni er utnevnt til kunstnerisk leder for den 55. Veneziabiennalen.

Massimiliano Gioni. Foto: Marco De Scalzi.

Veneziabiennalens styre utnevnte i går den italienske kuratoren og kunstkritikeren Massimiliano Gioni (f. 1973) til kunstnerisk leder for den 55. biennalen, som avholdes i 2013.

Gioni har vært ansvarlig redaktør for Flash Art i New York fra 2000 til 2002, og har dessuten samarbeidet med tidsskrifter som Artforum, Domus, Frieze, Parkett, Rolling Stone og Wired samt forlagene Charta, Mondadori, Phaidon, Les Presses du Réel, Dijon og Rizzoli. Han er for tiden kurator ved New Museum i New York, og har siden 2002 vært kunstnerisk leder for Fondazione Nicola Trussardi i Milano.

Gioni har en viss biennaleerfaring å vise til: I 2010 ledet han 10.000 Lives, den 8. Gwangjubiennalen, og var da ikke bare denne sør-koreanske samtidskunstbiennalens yngste direktør, men også den første europeiske direktøren. I 2003 var han kurator for utstillingen «La Zona» under den 50. Veneziabiennalen, og i 2004 kuraterte han Manifesta 5 sammen med Marta Kuzma. Gioni er kjent for å ofte samarbeide med kunstneren Maurizio Cattelan, som da han i 2006 kuraterte den 4. Berlinbiennalen sammen med Cattelan og kuratoren Ali Subotnik. De tre samarbeidet også om prosjektet Wrong Gallery i New York fra 2002 til 2005. Sammen med Cecilia Alemani kuraterte Gioni og Cattelan også festivalen No Soul For Sale på Tate Modern i London i 2010.

Nyheten er allerede blitt møtt med entusiasme fra det internasjonale kunstfeltet. New York Magazines kritiker Jerry Saltz skriver for eksempel at «Gioni har en tendens til ikke bare å velge kunstnere til sine utstillinger som andre kuratorer har valgt til sine utstillinger» og at det derfor er all grunn til å tro at Veneziabiennalen i 2013 vil bli en «opphissende affære».

Leserinnlegg