Falsk nettside mot sensur

Før jul ble et verk av David Wojnarowicz sensurert fra en utstillling i Washington DC. Nå vises verket på en falsk nettside signert National Portrait Gallery.

David Wojnarowicz, A Fire in My Belly, 1987. Stillbilde.

Før jul ble et verk av David Wojnarowicz sensurert fra en utstillling i Washington DC. Nå vises verket på en falsk nettside signert National Portrait Gallery.

Den offentlige støtten til kunst og kunstnere i USA er liten og sårbar, men allikevel en prinsipiell kampsak for mange kunstnere og institusjoner. Dette ble igjen bevist på tampen av 2010 da et verk av David Wojnarowicz (1954-1992) ble sensurert i Washington.

Under den såkalte Kulturkrigen («The Culture Wars») på slutten av 80-tallet ble arbeider av kunstnere som Andres Serrano (bl.a. «Piss Christ«) og Robert Mapplethorpe (bl.a. homoerotiske fotografier) stemplet som anti-kristne og usedelige. En rekke utstillinger ble stengt og The National Endowment for the Arts (NEA) ble tvunget til å endre sine retningslinjer for hvem som kunne motta offentlig støtte. Konflikten skapte også usikkerhet rundt hva man kunne vise av kunst i museer og gallerier.

I dag tror kanskje mange at denne typen tenkning sensur av kunst er et tilbakelagt stadium og at man kan vise det meste. Serrano var faktisk gjestedommer på det amerikanske tv programmet Work of Art: The Next Great Artist, og skulle finne ut hvem av deltagerne på reality programmet som kunne lage det mest sjokkerende kunstverket og Mapplethorpe har til dels blitt beskrevet som en romantisk figur i Patti Smiths memoarer.

Men i desember 2010 dukket en lignende situasjon opp da David Wojnarowicz’ bidrag til Hide/Seek: Difference and Desire in American Portraiture på The National Portrait Gallery i Washington DC først ble klippet og så fjernet etter press fra høyresiden og anklagelser om anti-kristne holdninger.

[FEATUREDVIDEO]

Verket, A Fire in My Belly fra 1987, inneholder en sekvens hvor maur kryper over et krusifiks, noe som skal ha virket støtende ovenfor kristne. The National Portrait Gallery, som er en del av The Smithsonian, står fast på sitt vedtak om å sensurere verket, noe som har vakt sterke protester i kunstnermiljøet. En av kunstnerne i utstillingen, AA Bronson, har bedt om at hans verk i samme utstilling blir fjernet, men så langt til ingen nytte. The Warhol Foundation som støtter flere amerikanske institusjoner finansielt har også utrykt sin avsky for The National Portrait Gallery sin avgjørelse og truer med å tilbakeholde midler til alle Smithsonian affilierte museer i senere tildelingsrunder om verket ikke blir returnert til utstillingen. Nå i januar viser en rekke uavhengige gallerier i USA Wojnarowicz’ film som en protest mot sensuren.

Siste utvikling skjedde like etter nyttår da noen lanserte en kopi av The National Portrait Gallery sine sider, men dedikert til Wojnarowicz sin kunst og spesielt til A Fire in My Belly. Det er for tiden uvisst hvem som står bak stuntet, men det er forventet at denne typen aktivitet ikke blir forbigått i stillhet av the Smithsonian, da ikke bare websiden er kopiert, men også et brev fra Smithsonian/National Portrait Gallery er forfalsket.

National Portrait Gallery offisielle nettside kan du se her: http://www.npg.si.edu/

Den falske nettsiden kan du se her: http://www.nationalportraitgallery.us/

Comments