D.O.R. åpner galleri i Brussel

– Brussel virker som et logisk knutepunkt for galleriet som koreografisk arbeid, sier kunstnergruppen D.O.R. som denne uken åpner galleri i Brussel.

Gallery D.O.R. i Rue de Mérode 11, Brussel.

Som tidligere nevnt her på Kunstkritikk etablerer den norske kunstnergruppen D.O.R. (Deadly Orgone Radiation) – bestående av Sverre Gullesen, Steinar Haga Kristensen og Kristian Øverland Dahl – nå et eget galleri i Brussel.

Gallery D.O.R. åpner den 4. februar med gruppeutstillingen Situation as object (framed). De deltakende kunstnerne vil være Michel Auder, Marco Bruzzone, Tora Dalseng, Thora Dolven Balke, Stefan Dillemuth, Matias Faldbakken, Jan Freuchen, Ivan Galuzin, Patrick Guns, Stein Rønning, Fabian Reimann, Henrik Plenge Jakobsen, Gunter Reski, Vilde Von Krogh, Claire Milledge, Jumana Manna & Ida Falck Øyen, Camilla Løw og Irma Salo Jæger. I følge pressemeldingen til utstillingen vil D.O.R. rette nytt fokus på utstillingens individualitet og spesifisitet, i det de karakteriserer som dagens «hyperkontekstualisererte situasjon», hvor konteksten ser ut til å ha okkupert «det kommuniserende stedet» både i bilder og handling.

– Åpningsutstillingen tar for seg (kunst-) objektenes hverdag, deres performative virkelighet. Utstillingen består av todimensjonale verk som vi vil pakke inn i en ramme som er pakket inn i et galleri, sier D.O.R. til Kunstkritikk, og forteller at de også har planer om en utstilling med «Institutt for degenerert kunst» og deretter en soloutstilling med Stein Rønning, men at de siden vil ha et mer internasjonalt fokus. Gallery D.O.R. vil også huse en satellitt til forlaget Torpedo Press, der utgivelser vil presenteres og bøker lanseres.

Utstillingen Situation as Object (Framed) åpner 4. februar.

– Galleriet er bare en større maske, som vi titter ut av, sier D.O.R., som fra før er best kjent for sine performanceopptredener, ofte iført ulike egenproduserte masker, når Kunstkritikk spør hvordan de ser på det å åpne galleri i relasjon til D.O.R.s øvrige virksomhet.

– Vi ser på Gallery D.O.R. som et koreografisk arbeid, bestående av unike enkeltelementer. Vi ville agere et sted som kan leses som en metafor på et galleri. Vi håper med dette å transcendere det Ibsenske realistiske problemdrama gjennom en finstilt sosialkoreografi som ligger så nært virkeligheten at vi ligner så mye på et galleri at det vil være umulig å si at vi ikke er det, utdyper D.O.R., og hevder at Brussel virket som et logisk knutepunkt for dette.

– Det er en by med et renn av kunstnere, men samtidig ganske rolig, sier de tre galleristene.

– Vi vil jobbe hardt for å etablere et solid fundament for kunst og kunsttenkning. Når det er gjort vil vi rive det ned igjen, sier D.O.R. til Kunstkritikk, og antyder et visst tidsperspektiv:

– Det vil vel ta omtrent 9 år?

Leserinnlegg