To stipender til to Nilser

Nils Eger og Nils Bech har lite felles, bortsett fra at de nå begge har mottatt Chr. Lorch Schive og Hustrus legat.

Nils Bech mottar Chr. Lorch Schive og Hustrus legat. Alle foto: Geir Haraldseth.

Tirsdag ble to av de større stipendene for norske billedkunstnere delt ut i Norsk Billedhoggerforening sin pittoreske hage på Carl Berners plass i Oslo. Odd Fredrik Heiberg, styreleder i Chr. Lorch Schive og Hustrus legat, delte ut prisen på 250 000 kroner til sangeren Nils Bech. De to mottakerene har lite til felles, bortsett fra navnet og at begge nå har mottatt Chr. Lorch Schive og Hustrus legat. Bech i år og Eger i 1973.

Nils Eger, mottaker av Rune Brynestads Minnestipend.

Rune Brynestads Minnestipend på 300 000 kroner ble delt ut til maleren Nils Eger. Eger har vært aktiv i Billedkunstnernes Vederlagsfond i en årrekke, både som styremedlem og styreleder, samt vært rektor både for Kunstskolen i Rogaland og Statens høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen. Komitémedlem Lotte Konow Lund delte ut legatet og Kristin Lindberg, nåværende styreleder i Billedkunstnernes Vederlagsfond holdt en liten tale til sin forgjenger.

Rune Brynestads Minnestipend har ikke forandret seg nevneverdig de siste årene, mens Chr. Lorch Schive og Hustrus legat har gjennomgått både store og små forandringer opp gjennom årene. Hovedsaklig har flere mindre stipend nå blitt konsolidert til et større stipend som dette året gikk til en ung sanger med et ben i kunsten og et i musikken. For to år siden fikk Tori Wrånes prisen for sine arbeider. Wrånes jobber også med sang og performance, men er mer forankret i kunsten med sin utdannelse fra akademiet. Valget av Bech signaliserer kanskje at det ikke bare er prisens størrelse som er i endring, men at man også velger å satse på en bredere profil. Selv om Bech ikke har billedkunstutdannelse har han markert seg på kunstscenen, både nasjonalt og internasjonalt. For to uker siden holdt Bech fire små konserter i Oscar Tuazon sin parapaviljong i Venezia og i neste uke skal han spille på Institute of Contemporary Art i London.

[FEATUREDVIDEO]

Leserinnlegg