Sparebank-stipend til Ingrid Lønningdal

– Årets pris går til verk som må sies å unndra seg enkle kategoriseringer, sa juryen da den delte ut Sparebankstiftelsen DNBs stipend til Ingrid Lønningdal i går.

Ingrid Lønningdals prisvinnende Palm Springs I-II, 2014. Foto: Istvan Virag.
Fra Sparebankstiftelsen DNBs stipendutstilling 2014: Ingrid Lønningdals prisvinnende Palm Springs I-II, 2014. Foto: Istvan Virag.

Under åpningen av Stipendutstillingen i Oslo Kunstforening i går kveld ble Sparebankstiftelsen DNBs kunststipend på 150 000 kroner tildelt Ingrid Lønningdal for verkene Uten tittel. Palm Springs I-II (2014).

– Jeg er veldig glad for anerkjennelsen. Men også pengene – de kommer til å generere mer kunst. For meg er det en ære å få være med i Stipendutstillingen, og det har vært interessant å bli kjent med arbeidene til de andre kunstnerne som medvirker. Arbeidene deres er fantastiske, og jeg synes utstillingen fungerer godt som en helhet, sier Ingrid Lønningdal i en pressemelding.

Det er sjuende år på rad at Sparebankstiftelsen DNB i samarbeid med Oslo Kunstforening deler ut stipend til en yngre kunstner. Stipendet skal oppmuntre kunstnere i etableringsfasen til å jobbe videre, og stipendmottakeren får også tilbud om å holde separatutstilling i Oslo Kunstforening. Tidligere mottakere av stipendet er Ellisif Hals og Susanne Skeide (2008), Ignas Krunglevicius (2009), Ann Cathrin November Høibo (2010), Kaia Hugin (2011), Marie Buskov (2012) og Sandra Mujinga (2013).

Stipendtildeling på Oslo Kunstforening. Fra venstre: Marianne Hultman, Marit Paasche, Ingrid Lønningdal og Jan Christensen. Foto: Sverre Chr. Jarild.
Stipendtildeling i Oslo Kunstforening. Fra venstre: Marianne Hultman, Marit Paasche, Ingrid Lønningdal og Jan Christensen. Foto: Sverre Chr. Jarild.

– Årets stipendvinner, og flere av dem vi nå løfter frem i Stipendutstillingen, vil markere seg i årene fremover. Dette er kunstnere som er engasjerte og som jobber hardt. De er kanskje kjent innen kunstscenen, men ikke generelt i befolkningen. Vi mener de fortjener å bli løftet frem og få en ekstra oppmuntring til å gå videre med sin kunst, sier Marianne Hultman i Oslo Kunstforening.

Kunstnerne som deltar i Stipendutstillingen 2014, er foruten Ingrid Lønningdal også Sveinn Fannar Jóhannsson, Jon Eirik Kopperud, Morten Norbye Halvorsen og Linn Pedersen. De fem ble valgt ut blant en gruppe på 20 kunstnere, som ble vurdert ut ifra sin samlede produksjon. Juryen har bestått av juryleder Sabrina van der Ley, direktør for samtidskunstavdelingen ved Nasjonalmuseet, Jan Christensen, billedkunstner, Marianne Hultman, kunstnerisk og daglig leder i Oslo Kunstforening, Steffen Håndlykken, billedkunstner og direktør i 1857 og Marit Paasche, kritiker og kunsthistoriker.

I begrunnelsen for tildelingen av stipendet til Ingrid Lønningdal sier juryen at årets pris går til verk som må sies å unndra seg enkle kategoriseringer.

– De befinner seg i en uavklart posisjon mellom det todimensjonale maleriske uttrykket og et skulpturelt eksperiment, samtidig som de har klare referanser til arkitektur og interiør gjennom sin bruk av materialer og farge, sier juryen om Lønningdals Uten tittel. Palm Springs I-II, som de vurderer som sterke arbeider som representerer noe nytt i Ingrid Lønningdals kunstnerskap. Juryen sier videre at Lønningdals tilnærming til komposisjon, skala og materialbruk er både leken, utforskende og analytisk.

Ingrid Lønningdal bor og arbeider i Oslo, og har master fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2008. Hun arbeider med tegning, maleri, tekst og tekstil, på vegg, papir eller i bokform. Hun har blant annet stilt ut i Rogaland kunstsenter, galleriet Tenthaus i Oslo, Museet for samtidskunst, Nordnorsk kunstnersenter og Kunstnerforbundet. Tidligere i år ferdigstilte hun et større, permanent kunstprosjekt i Førde rådhus gjennom Kunst i offentlige rom (KORO).

Stipendutstillingen kan sees i Oslo Kunstforening til og med 14. desember.

Jon Eirik Kopperud, Uten tittel, 2014. Foto: Istvan Virag.
Fra Stipendutstillingen 2014: Jon Eirik Kopperud, Uten tittel, 2014. Foto: Istvan Virag.
Sveinn Fannar Jóhannsson, Complete Early Works, Volume I-III, 2014. Foto: Istvan Virag.
Fra Stipendutstillingen 2014: Sveinn Fannar Jóhannsson, Complete Early Works, Volume I-III, 2014. Foto: Istvan Virag.
Linn Pedersen, Stratus, 2014. Foto: Istvan Virag.
Fra Stipendutstillingen 2014: Linn Pedersen, Stratus, 2014. Foto: Istvan Virag.
Arbeider av Morten Norbye Halvorsen, 2014. Foto: Istvan Virag.
Fra Stipendutstillingen 2014: arbeider av Morten Norbye Halvorsen, 2014. Foto: Istvan Virag.

Leserinnlegg