Mindre av alt- Numusic del 2

Jeg vil nok ikke si at Numusic-ledelsen har mer penger enn vett. Men ingen skal få sagt at festivalen i år ikke var en smule overbooket i forhold til publikumsdekningen.

Jeg vil nok ikke si at Numusic-ledelsen har mer penger enn vett. Men ingen skal få sagt at festivalen i år ikke var en smule overbooket i forhold til publikumsdekningen.

Hvis man skal sammenligne det å programmere en festival med å kuratere en utstilling, så utviste Numusic i år en tendens til å henge bildene oppå hverandre. Og ikke nok med det, bildene som ble hengt oppå hverandre var ofte bilder som omtrent de samme personene hadde lyst til å se. Dette kom kanskje tydeligst frem på festivalens siste dag. Å plassere Drop The Lime parallelt med sjelefrende Duran Duran Duran betyr enten at publikum må løpe frem og tilbake mellom to scener, eller at én av artistene (kanskje på grunn av tilfeldigheter) kommer svært dårlig ut av det. Å sette sammen et festivalprogram vil ofte kreve at ting overlapper, men det bør i så fall gjøres slik at ikke de samme publikumsgruppene bes å være to steder til samme tid.

Dessuten har jeg følelsen av at det rett og slett har vært for mange konserter i forhold til hva Stavanger har publikum til. Et internasjonalt stort navn som den britiske DJ’en Ewan Pearson spilte også for et nesten pinlig underbefolket lokale på Folken, festivalens hovedscene. Enten har Numusic undervurdert artistenes publikumsappell i det som tross alt kanskje ikke er en spesielt hip by, eller så har de bevisst overbooket hele festivalen for å få et program som ser spektakulært ut på papiret (for det gjør det definitivt), men som i det virkelige liv ikke matcher. I festivalprogrammet står det eplekjekt at festivalen byr på store navn i lokaler som aldri tar mer enn 300 personer. Det er sant, men det står ingenting om at man også kan se disse navnene i et lokale som i tillegg er under en tredjedels fullt. For det er jo liksom ikke like fett. Det er ikke fett for publikum, og det er i hvert fall ikke fett for artistene.

Det var klagingen. Det kunstneriske nivået har det vært lite å utsette på- kanskje altså med unntak av DJ Kool Herc’s DJ-sett som jeg verken har tid eller plass til å gi noen fullverdig analyse av her, men som i korte trekk kan oppsummeres i det engelske ordet ’shambles’- men absurd nok en type shambles som på visse nivåer satt som en kule.

Flere av festivalens høydepunkter kom på lørdag. Melektronikk-showcase på Tou Scene var en svært hyggelig affære, ikke minst Lasse Marhaug og Andreas Melands live-soundtrack til filmer av Stan Brakhage. Senere utpå natten gjorde bergensbaserte Skatebård et heidundrende sett italo-disco før rakkerungene i Sex Tags leverte ytterligere dansemoro, for anledningen staselig kledd opp som ulv og bjørn. Etter det var festivalen over for min del, og selv om jeg gjerne kommer tilbake neste år, så vil jeg altså håpe at man faktisk begrenser seg litt på bookingsiden. Kanskje man heller skulle bruke litt penger på å oppdra Stavangerpublikummet ved hjelp av et større antall mindre arrangementer utover året; en kulturby trenger kontinuerlig aktivitet for å bygge et kompetent publikum, og ingen årlig enkeltbegivenhet kan endre på dét.

Comments (9)