Kunstnerlisten til Manifesta 10

Manifesta og kurator Kasper König har på en pressekonferanse i St. Petersburg i dag lagt frem kunstnerlisten for årets biennale.

Polske Pawel Althamer er blant deltakerne på årets Manifesta. Her fra hans aktuelle utstilling The Neighbors på New Museum, New York, 2014. Foto: Kunstkritikk.
Polske Pawel Althamer er blant deltakerne på årets Manifesta. Her fra hans aktuelle utstilling The Neighbors på New Museum, New York, 2014. Foto: Kunstkritikk.

På en pressekonferanse i St. Petersburg i dag lanserte Kasper König, hovedkurator for Manifesta 10, sammen med Mikhail Piotrovsky, direktør ved Eremitasjen og Hedwig Fijen, direktør for Manifesta, den kuratoriske tilnærmingen og listen over deltakende kunstnere på Manifesta 10, som har offisiell åpning 28. juni.

Valget av St. Petersburg som åsted for årets utgave av den nomadiske biennalen har møtt mye motstand. Nylig erklærte det russiske kunstnerkollektivet Chto delat at de har trukket seg fra sin planlagte deltakelse i Manifesta 10, for heller å arrangere en alternativ utstilling med russiske og ukrainske kunstnere. Til tross for kritikken velger Manifestaledelsen å gjennomføre utstillingen som planlagt i Eremitasjen, og på dagens pressekonferanse hadde Kasper König følgende kommentar til bestemmelsen om å la biennalen gå sin gang i St. Petersburg:

– Som en som har arbeidet innenfor mange forskjellige politiske klimaer og utfordringer, forteller min erfaring meg at jeg bør beholde roen og fortsette å arbeide med den kompleksiteten og de motsetningene som kunsten har å tilby, og med hvordan den kan engasjere seg.

Kasper König på dagens pressekonferanse. Foto: Manifesta.
Kasper König på dagens pressekonferanse. Foto: Manifesta.

Kunstnerlisten som ble presentert i St. Petersburg i dag teller mer enn 55 internasjonale kunstnere, og 35 spesialbestilte kunstverk og prosjekter. Utover selve utstillingen i Eremitasjen, vil biennalen bestå av et stort program med offentlige arrangementer, forelesninger og filmvisninger.

– Manifesta 10 vil være en kompleks utstilling, et komplekst prosjekt, med deltakere som vil strekke seg mot alle mulighetene som kunsten tilbyr, og som vil nærme seg bredden av perspektiver som kunsten presenterer og åpner opp. Denne utstillingen har som målsetning å inspirere til diskusjon og stille spørsmål, og jeg er ikke i tvil om at den vil ha en virkning også etter at den stenger høsten 2014. Kunstnerne i denne utgaven av Manifesta ble valgt fordi de representerer, og har hjulpet til med å utvikle, toneangivende retninger i samtidskunsten i Vesten og Russland. Av den grunn lar de seg ikke enkelt kategorisere. I et museum så preget av historisk diversitet som Eremitasjen, var det passende å velge en variert og kompleks rekke av samtidens posisjoner, uttalte Kasper König på pressekonferansen i dag.

Blant de mange internasjonalt kjente kunstnerne kuratoren König har fått med seg er Bruce Nauman, Cindy Sherman, Dominique Gonzalez-Foerster, Gerhard Richter, Katharina Fritsch, Josef Dabernig, Wolfgang Tillmans og Thomas Hirschhorn. Sistnevnte skal delta med et nytt verk kalt Abschlag, bestående av en konstruksjon med seks «dagligstuer» med identisk størrelse, lik rom i kommunale leiligheter fra sovjettiden, hvor det skal vises et utvalg konstruktivistiske malerier.

Blant de største navnene finner man også en del avdøde kunstnere, som Joseph Beuys, Louise Bourgeois, Mike Kelley, Henri Matisse, Juan Muñoz og Giovanni Battista Piranesi.

Det russiske kunstfeltet er representert med kunstnerne Vadim Fishkin, Elena Kovylina, Timur Novikov, Ilya Orlov, Natasha Kraevskaya, Pavel Pepperstein og Alexandra Sukhareva – og Vladislav Mamyshev-Monroe (1969-2013), som var en ledende St. Petersburg-basert drag-performancekunstner, mest kjent for sine etterlikninger av figurer som Marilyn Monroe, som han også kalte seg opp etter. Også ukrainske Boris Mikhailov bidrar til Manifesta 10, med sitt nye prosjekt The Theater of War. Second Act, Time Out, som dokumenterer Maidan-plassen i Kiev som åsted for den ukrainske opposisjonen.

Videre kunngjøres det at arbeidene til de tre kvinnelige malerne Marlene Dumas, Nicole Eisenman og Maria Lassnig skal stilles ut i Vinterpalassets Henri Matisse-rom, mens Matisses arbeider for anledningen skal vises i et annet bygg. Dumas’ bidrag består i en ny serie med portretter av kjente homoseksuelle kulturpersonligheter som Alan Turing, Oscar Wilde, Tchaikovsky, Pier Paolo Pasolini og Jean Genet.

Fra dagens pressekonferanse i St. Petersburg.
Fra dagens pressekonferanse i St. Petersburg.

– Mens politiske og sosiale erklæringer inngår i noen av kunstnernes arbeider, er andre invitert på grunn av de kritiske elementene som er innebygget i deres praksiser, eller for deres evne til å igangsette kunstneriske diskusjoner og belyse ulike aspekter av kunstnerisk utvikling, sier Kasper König.

König har invitert Joanna Warsza til å kuratere det offentlige programmet under Manifesta 10. Dette programmet vil i følge Manifesta respondere kritisk på de aktuelle sosio-politiske omstendighetene; «konfliktene, kompleksitetene og kunstens rolle innenfor dem». Et av disse prosjektene vil bestå av en utstilling om Apartment Art as Domestic Resistance, med den St. Petersburg-baserte kunsthistorikeren Olesya Turkina som medkurator. Blant de deltakende kunstnerne som skal presentere performative prosjekter finner man Pavel Braila, Lado Darakhvelidze, Alevtina Kakhidze, Ragnar Kjartansson, Deimantas Narkevičius, Kristina Norman, Ilya Orlov og Natasha Kraevskaya, Alexandra Pirici og kollektivet Slavs and Tatars.

Utover nevnte Ragnar Kjartansson fra Island, er svenske Klara Lidén og danske Henrik Olesen de eneste nordiske deltakerne på biennalen.

Comments