Kunstnere i alle smutthull

Den ekspansive kunstnerlisten til den niende Berlinbiennalen er klar. Kuratorene DIS har invitert kunstnere til å ta hånd om hver minste detalj av biennale-apparatet.

Narrative Devices (girl texting), Not in the Berlin Biennale, 2016. Med Tilman Hornigs GlassPhone. Videostill.  Produsert avIconoclast.
Narrative Devices (girl texting), Not in the Berlin Biennale, 2016. Med Tilman Hornigs GlassPhone. Videostill. Produsert av Iconoclast.

Listen over kunstnere som deltar i den niende Berlinbiennalen, som har tittelen The Present In Drag, er nå offentliggjort. Biennalen er kuratert av New York-kollektivet DIS, og utvalget følger den eklektiske profilen som gruppens nettbaserte «livstils-magasin» DIS Magazine er kjent for.

I årets biennale finner vi både eldre, etablerte kunstnere som Adrian Piper, og yngre navn som Simon Denny, Cécile B. Evans og Simon Fujiwara. Men kunstnerlisten inkluderer også moteskribenten Avena Gallagher, teoretikeren Armen Avanessian, motedesignerne Telfar og Hood By Air, samt musikerne Nguzunguzu og Kelele.

Den ekspansive kunstnerlisten på over 100 deltakere skyldes at DIS har invitert kunstnere til å ta hånd om alle aspekter av biennale-apparatet. Mens noen deltar med større installasjoner, har andre kun ansvar for katalogomslaget, kunne DIS’ Lauren Boyle og Marco Roso fortelle da Kunstkritikk møtte dem i april. Boyle tilføyde at de opererte med en løs og inkluderende definisjon av betegnelsen «kunstner», og at de i løpet av de siste månedene av planleggingen stadig hadde funnet nye smutthull der nye navn kunne legges til. 

Det er flere nordiske kunstnere blant årets deltagere. Norske Yngve Holen og svenske Anna Uddenberg er blant hovedutstillerne. Det er også norske Eirik Sæther, som er en av mange kunstnere som samarbeider med den australske mote- og kunstplattformen Centre For Style.

DIS. Foto: Julia Burlingham.
DIS. Foto: Julia Burlingham.

I tillegg til hovedutstillerne inkluderer listen over kunstnere også flere undergrupper. Anthem er et vinylalbum med musikalske samarbeider mellom kunstnere og musikere. LIT, der vi finner norske Torbjørn Rødland og Bjarne Melgaard, og danske Simon Dybbroe Møller, er et prosjekt der verkene skal presenteres i lysbokser. Kategorien Not in the Berlin Biennale hører til det DIS selv kaller Biennalens «epidermiske» aspekter – altså artikler, reklamekampanje, katalog, og alt annet som omgir selve utstillingene.

I et kuratorisk statement som Kunstkritikk har fått tilgang til skriver DIS at den niende Berlinbiennalen kommer til å «materialisere» samtidens paradokser, og nevner blant annet virtualitet som virkelighet, nasjoner som merkevarer, mennesker som data, og kultur som kapital, som tema.

Deltagende kunstnere i den niende Berlinbiennalen:

69
Antoni Abad
Halil Altındere
Ei Arakawa i samarbeid med Dan Poston, Stefan Tcherepnin
Korakrit Arunanondchai/Alex Gvojic
atelier le balto
Armen Avanessian/Alexander Martos i samarbeid med Christopher Roth
åyr
Will Benedict
Julien Ceccaldi
Centre for Style i samarbeid med Anna-Sophie Berger, Burkhard Beschow & Anne Fellner, Max Brand, Rare Candy, Susan Cianciolo, Marlie Mul, Liam Osborne, H.B. Peace & Kate Meakin, Joshua Petherick, Lin May Saeed, Eirik Sæther
Brody Condon
CUSS Group i samarbeid med ANGEL-HO, FAKA, Megan Mace, NTU
Kathleen Daniel
Debora Delmar Corp.
Simon Denny
Cécile B. Evans
Nicolás Fernández
Lizzie Fitch/Ryan Trecartin
Simon Fujiwara
GCC
GUAN Xiao
Calla Henkel/Max Pitegoff
Camille Henrot
Yngve Holen
Alexa Karolinski/Ingo Niermann
Josh Kline
Korpys/Löffler
Nik Kosmas
Christopher Kulendran Thomas
M/L Artspace
Shawn Maximo
Ashland Mines
New Scenario
Katja Novitskova
Trevor Paglen/Jacob Appelbaum
Juan Sebastián Peláez
Adrian Piper
Alexandra Pirici
Josephine Pryde
Puppies Puppies
Babak Radboy
Jon Rafman
Timur Si-Qin
Lucie Stahl
Hito Steyerl
TELFAR
Wu Tsang
Anna Uddenberg
Amalia Ulman
Anne de Vries

Anthem:

Abu Hajar
Halil Altındere
Math Bass
Lizzi Bougatsos & Brian Degraw
Elysia Crampton
Lizzie Fitch/Ryan Trecartin
Isa Genzken
Juliana Huxtable
Kelela
Nguzunguzu
Adrian Piper
Fatima Al Qadiri
Carles Santos
Jacolby Satterwhite
Hito Steyerl
Total Freedom
Amalia Ulman
Nick Weiss

LIT:

Will Benedict
Dora Budor
Cao Fei
Simon Dybbroe Møller
Roe Ethridge
Hood by Air
Bjarne Melgaard
Zanele Muholi
Johannes Paul Raether
Torbjørn Rødland
Akeem Smith
Martine Syms
Stewart Uoo

Not in the Berlin Biennale:
Asger Carlsen
Casey Jane Ellison
Roe Ethridge
Avena Gallagher
Tilman Hornig
Chris Kraus
Bjarne Melgaard
Jason Nocito
Sean Raspet
Andrew Norman Wilson
Anonymous
Anonymous
Anonymous

Leserinnlegg