Jonas Ekeberg forlater Kunstkritikk

Ansvarlig redaktør Jonas Ekeberg har sagt opp sin stilling i Kunstkritikk etter fire år. – Det har vært enormt givende, sier den avtroppende lederen.

Jonas Ekeberg i Kunstkritikks redaksjonslokaler på Kunstnernes Hus i Oslo. Foto: Hedda Grevle Ottesen.
Jonas Ekeberg i Kunstkritikks redaksjonslokaler på Kunstnernes Hus i Oslo. Foto: Hedda Grevle Ottesen.

Ansvarlig redaktør Jonas Ekeberg har sagt opp sin stilling i Kunstkritikk med virkning fra 1. oktober. Han har ledet tidsskriftet siden 2009.

Under Ekebergs ledelse har Kunstkritikk satset nordisk og virksomhetens budsjett har økt fra under 700 000 til rundt 3 millioner årlig. Antall lesere har økt fra 212 000 årlige besøk i 2009 til 336 000 i 2012. Staben har samtidig gått fra én til fem ansatte: en redaksjon på tre i Oslo og redaktører i København og Stockholm. Tidsskriftet publiserer nå daglig fra redaksjonslokaler på Kunstnernes Hus.

– Jeg er selvsagt lei for å miste Jonas som daglig leder og ansvarlig redaktør. Han har en sjelden kompetanse og har vært instrumentell i å utvikle institusjonen til det den er i dag: en helt sentral aktør på den norske og nordiske kunstscenen, sier styreleder Petter Snare.

Snare legger til at det er for tidlig å mene noe om når en ny sjefredaktør vil være på plass, men at utlysningen vil måtte komme tidlig på høsten.

Også Kunstkritikks danske redaktør Pernille Albrethsen beklager Ekebergs avgang:

– Det er sjældent at man møder folk med så god en forståelse for det redaktionelle arbejde i forhold til kunstkritikken som genre og som samtidig har så stor en indsigt i kunstverdenens institutioner og sans for at læse det kulturpolitiske spil, mener Albrethsen.

Ekeberg fratrer sin stilling for å vie seg til et pågående forskningsprosjekt om nordisk samtidskunst med vekt på 90-tallet. 

– Det har vært fire fantastisk interessante og utviklende år der jeg føler vi har fått til mye, og jeg vil takke alle som har bidratt. Det har vært enormt givende å oppleve de positive tilbakemeldingene vi har fått på vårt bidrag til å gjenreise en kritisk kunstoffentlighet i Norden. Samtidig har det vært utfordrende for meg personlig, fordi jeg har forpliktet meg til å drive et forsknings- og bokprosjekt parallellt med Kunstkritikk. Det er dette prosjektet jeg nå ser behovet for å prioritere, og det er derfor jeg nå fratrer i Kunstkritikk, sier Ekeberg.

Arbeidet med Kunstkritikks tiårsjubileum kommende vinter, som vil innledes med en serie tematiske featureartikler og en påfølgende antologi, blir Ekebergs siste prosjekt som sjefredaktør og daglig leder.

Leserinnlegg