Carnegie Art Award til Dag Erik Elgin

Dag Erik Elgin har vunnet årets Carnegie Art Award – med en verksserie om nettopp rangering av kunstnerskap. Han forteller Kunstkritikk om Balance of Painters.

Dag Erik Elgin, Balance of Painters: Bassano; Jordaens; Carracci. Foto: Maria Bergren, OSL Contemporary.
Dag Erik Elgin, Balance of Painters: Bassano; Jordaens; Carracci. Foto: Maria Bergren, OSL Contemporary.

I en pressemelding annonserer Carnegie Art Award i dag at Dag Erik Elgin (født 1962) er årets vinner. Prisen er på en million svenske kroner og deles ut i Stockholm 14. november. Det er første gang på tretten år at prisen går til en norsk kunstner.

Juryen uttaler at Elgin vinner med et «omfattende verk som ikke uten humor kommuniserer både med den franske kunstneren, kritikeren og diplomaten Roger de Piles (1635–1709) kvantitative karaktersetting av renessansens og barokkens mest betydelige kunstnere samt med vår tids minimalistiske og konseptuelle bildekunst.»

Maleren Dag Erik Elgin. Foto: Maria Bergren, OSL Contemporary.
Maleren Dag Erik Elgin. Foto: RCCL Arts grant.

Verket det er snakk om er en pågående serie titulert Balance of Painters. Til Kunstkritikk utdyper Elgin:

– Roger de Piles vurderte og rubriserte sin samtids kunstnere ut fra komposisjon, tegning, farge og uttrykk på en skala fra 0 til 18. Jeg er opptatt av hvordan de Piles, som også var kunstner, rangerer kunstnerskap. Tallkombinasjonene hans handler ikke bare om enkeltstående tall eller en samlet poengsum, men balansen mellom tallene – og han uttrykker det visuelt, du kan si han skaper et nytt «bilde». Selvsagt har det absurde undertoner, men det er ikke bare kvasivitenskap fra 1600-tallet: vi vet jo at vi opererer med slike rangeringer også i dag. Tenk for eksempel på Art Index’ rangering av samtidskunstnere, og selv har jeg vært så heldig å få en førstepris, sier Elgin med referanse til Carnegie.

I Balance of Painters innlemmer han de Piles’ måte å rubrisere på i sin egen produksjon og problematiserer den kunstnerisk.  

– Rent malerisk er jeg veldig opptatt av å ta denne måten å rubrisere tilbake til det kunstneriske rommet og lage bilder av den. Tenk på den klassiske New York School-problematikken «figure on ground» – der figure også kan bety tall mot en bakgrunn. Ulike epoker møtes siden bildene mine har ulik fargebakgrunn, der fonden forholder seg til klassiske grunderinger fra barokken.

Dag Erik Elgin, Federico Zuccari. Foto: Maria Bergren, OSL Contemporary.
Dag Erik Elgin, Federico Zuccari. Foto: Maria Bergren, OSL Contemporary.

Elgin ser Roger de Piles som en inngang ikke bare til sin tids tenkning, men også til vår samtids problemstillinger i maleri.

– Det er ikke ofte man finner den typen innganger. Serien forholder seg også til Benjamin Buchlochs «aesthetics of administration» (kjent fra Buchlochs innflytelsesrike essay i tidsskriftet October i 1990, journ.anm) og tidlig konseptkunst som for eksempel On Kawaras tidlige «datomalerier», forteller Elgin, som siden 2011 har vært professor i maleri ved Kunsthøgskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet.

Carnegie gir andreplassen til svenske Sophie Tottie, mens tredjeplassen deles av de fire kunstnerne i det danske kollektivet A-Kassen. I tillegg deles det ut en pris til en yngre kunstner, denne gang Davið Örn Halldórsson fra Island. Juryleder har vært danske Mikkel Bogh, som er rektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Comments