28 Momentum-kunstnere klare

Utstillingene Dare 2 Love Yourself og Six Impossible Things Before Breakfast utgjør årets Momentum. I dag slapp biennalekuratorene Erlend Hammer og Power Ekroth kunstnerlisten.

Mai Hofstad Gunnes, Bike and Bolex, 2012. 16mm film, 6min 42s loop, 1/3 (+2AP). Filmen har vært vist ved Wiels i Brussel og på ISCP i New York, men vises for første gang i Norge på Momentum.
Mai Hofstad Gunnes, Bike and Bolex, 2012. 16mm film, 6min 42s loop, 1/3 (+2AP). Filmen har vært vist ved Wiels i Brussel og på ISCP i New York, men vises for første gang i Norge på Momentum.

Årets Momentum i Moss, den syvende i rekken, nærmer seg. I dag ble det offentliggjort hvem de 28 deltagende kunstnerne er. Årets biennale er kuratert av Erlend Hammer og Power Ekroth.

Ulikt tidligere år er utstillingen radikalt oppdelt i Hammers og Ekroths respektive halvdeler, og bærer også to navn: Dare 2 Love Yourself er Hammers utstilling, både konseptuelt og romlig adskilt fra Ekroths, Six Impossible Things Before Breakfast. Kunstnerne kommer fra tretten ulike land.

– Det eneste som kanskje kan sies å binde alle kunstnerne i min del av utstillingen sammen er at alle jobber med en veldig sterk formbevissthet. Jeg har ikke noen særlig interesse for aksjonisme eller rent «konseptuelle» prosjekter. Hvis ting ikke ser bra ut spiller det ingen rolle hvor god idéen var, sier Hammer til Kunstkritikk om hva som kjennetegner hans utvalg av kunstnere.

Ekroth på sin side fremhever at mange av kunstnerne hun har på listen, jobber med komplekse narrative strukturer.

– De er sterke individer som jeg enten har fulgt på avstand eller jobbet med tidligere, kunstnere som ikke skyr store gester, som er engasjert i sin samtid og har laget kunst som har utfordret meg intellektuelt og visuelt, sier Ekroth, som har navngitt sin utstilling med et sitat fra Alice i Eventyrland. Hun fortsetter: 

Johan Zetterquist, skisse til Proposal No 12 A Monument Expressing Our European Gratitude Towards the United States of America for Hosting the Puritans.
Johan Zetterquist, skisse til Proposal No 12 A Monument Expressing Our European Gratitude Towards the United States of America for Hosting the Puritans.

– Flere arbeid har noe annet ved seg som tvinger beskueren til å tenke selv. Det som kanskje enklest formidler dette er Johan Zetterquists Proposals, en serie arbeider han har jobbet med i ca 10 år. Zetterquist har produsert nye arbeider i serien for Momentum. Et arbeid vi jobber med å få på plass, Proposal No 12 A Monument Expressing Our European Gratitude Towards the United States of America for Hosting the Puritans, består av en stuntmann som kjører en bil i løse luften over kanalen, én gang i uken under utstillingsperioden.  

Erlend Hammer synes det er urettferdig å trekke frem et lite fåtall blant de 14 kunstnerne som skal vise arbeider i Dare 2 Love Yourself.

– Men når det er sagt, kan man trygt ha forventninger til maleriene til både Bjarne Melgaard og Lars Monrad Vaage. Det er snakk om fem nye malerier fra Melgaard og seks nye fra Vaage, og alt er blant det sterkeste de har gjort. Victor Linds prosjekt vil også bestå av et formmessig veldig heftig verk, uten at dette går på bekostning av den tematiske kontinuiteten i kunstnerskapet hans for øvrig, utdyper Hammer.

Björn-Kowalski Hansen, logo  til Momentum 7.
Björn-Kowalski Hansen, logo til Momentum 7.

Six Impossible Things Before Breakfast, kuratert av Power Ekroth:

Sergei Bugaev Afrika (Russland)
Loulou Cherinet (Sverige/Etiopia)
Jan Christensen (Norge)
Cevdet Erek (Tyrkia)
Bjørn-Kowalski Hansen (Norge)
Goran Hassanpour (Sverige/Kurdistan)
Laura Horelli (Finland)
Stine-Marie Jacobsen (Danmark)
Hassan Khan (Egypt)
Gabriel Lester (Nederland)
Lisi Raskin (USA)
Johan Zetterquist (Sverige)
Clemens von Wedemeyer (Tyskland)

Dare 2 Love Yourself, kuratert av Erlend Hammer:

Matthew Antezzo (USA)
Per Christian Brown (Norge)
Paolo Chiasera (Italia)
Ane Graff (Norge)
Mai Hofstad Gunnes (Norge)
Knut Henrik Henriksen (Norge)
Ane Mette Hol (Norge)
Victor Lind (Norge)
Jared Madere (USA)
Bjarne Melgaard (Norge)
Sex Tags (Norge)
Eve K. Tremblay (Canada)
Lars Monrad Vaage (Norge)
Charlotte Wankel (Norge)
Sverre Wyller (Norge)

Presentasjonen av kunstnerlisten skulle markeres med et arrangement på Kunstnernes Hus i Oslo i kveld, 3. mai, men ble avlyst på grunn av forsinket behandling av Kunstnernes Hus’ søknad om skjenkebevilling. Utstillingen åpner i Momentum Kunsthall i Moss 22. juni og står til 29. september.

Leserinnlegg