Ruben Steinum ny direktør for OCA

Styreleder i OCA, Trude Gomnæs Ugelstad, mener ansettelsen sender et signal om at de nå tenker annerledes.

Ruben Steinum, styreleder i NBK, tiltrer til høsten stillingen som direktør for OCA. Foto: Marthe Thu.

Forrige uke kom nyheten om at Office for Contemporary Art Norwy (OCA) utnevner nåværende styreleder i Norske Billedkunstner (NBK), Ruben Steinum, til ny direktør. Steinum tar over i august 2022, etter Katya García-Antón som har ledet OCA siden 2013.

– Vi har hatt mange gode søkere til stillingen, og det har vært et vanskelig valg. Når vi nå har falt på Steinum føles det veldig riktig, og det sier noe om den retningen vi ser for oss framover for OCA, sier styreleder Trude Gomnæs Ugelstad til Kunstkritikk.

OCA er en ikke-kommersiell stiftelse som ble grunnlagt av Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet i 2001. OCAs kjernemål er å promotere og bidra til realisering av prosjekter for kunstnere og kuratorer som arbeider i Norge og Sápmi i utlandet. OCA disponerer også en støtteordning finansiert av Utenriksdepartementet og har ansvar for Norges bidrag til Veneziabiennalen. Steinum vil følge en rekke av direktører med lang fartstid som kuratorer internasjonalt. Før nåværende direktør Katya García-Antón har amerikanske Marta Kuzma og tyske Ute Meta Bauer hatt stillingen.

Styreleder i OCA, Trude Gomnæs Ugelstad. Foto: Geir Mogen.

Steinum, som er kunstner selv, har siden 2019 vært styreleder for den nasjonale kunstnerorganisasjonen NBK, og tidligere styreleder for Unge Kunstneres Samfund (2017 – 2019). I disse vervene har han ledet organisasjonenes fagpolitiske arbeid for å fremme kunstneres rettigheter og interesser. På spørsmål om hvordan valget av Steinum vil endre retningen til OCA vil ikke styrelederen si my ennå.

– Det vil komme mer fra oss når Steinum starter opp i august, men det er klart at valget av han sender et signal om at vi nå tenker litt annerledes. Steinum har de kvalitetene vi ser etter i en leder, og vi er kjempeglade for at han har sagt ja. Vi ser for oss å gå i tett dialog med kunstfeltet og få på plass en strategi i høst, sier Gomnæs Ugelstad.

Hun forteller videre at OCA ikke ønsker å si for mye om nyansettelsen før Steinums oppstart for å holde fokus på på Veneziabiennalen, som åpner 23. april. I år produserer OCA, under García-Antóns ledelse, den nordiske paviljongen, med Moderna Museet i Stockholm og Kiasma i Helsingfors som med-oppdragsgivere.

Steinum ønsker ikke å uttale seg om tiltredelsen før den trer i kraft etter sommeren, men henviser til OCAs pressemelding, hvor han sier at han ser et stort potensial for at enda flere kunstnere kan delta internasjonalt: «OCA er anerkjent, noe som er et godt grunnlag for å fortsette arbeidet med å realisere ambisiøse initiativer som vil gi mulighet til enda flere internasjonale samarbeid og muligheter for den individuelle kunstneren og for det norske kunstfeltet som et økosystem».