Online debatt om kunstkritikk

Fra 14. – 17. mai arrangerte nettstedet ArtsJournal en online debatt om endringer i kritikkens rolle i den digitale tidsalder, med blant andre Tyler Green i panelet.

Fra 14. – 17. mai arrangerte nettstedet ArtsJournal en online debatt om endringer i kritikkens rolle i den digitale tidsalder, med blant andre Tyler Green i panelet.

Fra 14. – 17. mai arrangerte nettstedet ArtsJournal en online debatt om endringer i kritikkens rolle i den digitale tidsalder. Hovedtemaet var hvordan internett og framveksten av kritikkblogger har sluppet fram store mengder nye stemmer som utfordrer den klassiske kritikken, og hvordan man som leser kan orientere seg i den nye kakofonien av meninger som datamaskinen gir oss tilgang til. Debatten ble arrangert i sammenheng med Philadelphia Museum of Arts konferanse “The New Playing Field” om kulturjournalistikk.

Panelet besto av 15 kritikere og redaktører fra en rekke kulturområder. Kunstkritikken spilte likevel hovedrollen i debatten med innlegg av blant andre kritikerne Tyler Green (som står bak bloggen Modern Art Notes) og Terry Teachout (som skriver kunstbloggen About Last Night). De fleste av debattantene mente at bloggene sto for en nødvendig korreks til aviskritikkens monopolfølelse og selvhøytidelighet, og at muligheten for raskt meningsskifte på nettet var uovertruffent i forhold til hvordan avisdebatter fungerer. Likevel var det flere, blant andre Andras Szanto, som mente at den store bredden i bloggosfæren ikke vil vare ved, og at den gamle monopolsituasjonen vil komme tilbake i en eller annen form.

I et forsøk på å spesifisere hva som er spesielt med blogger, trakk Tyler Green fram blandingen av reportasje og kritikk, en sjanger han mener svært sjelden kommer på trykk i avisen, men som han mener passer utmerket i for eksempel søndagsaviser. Utover i debatten kom også de mer problematiske forholdene med mye kritikkblogger på banen. I følge Jerome Weeks lider mange blogger av manglende faktasjekk samtidig som de ikke engang ser ut til å ønske noen form for avstand til det de skriver om.

De siste artiklene i debatten tar for seg de økonomiske sidene ved bloggingen, om kulturjournalister som presses til å skrive ulønnete blogger ved siden av sin daglige jobb (Enrique Fernandez), men også om gledene ved å skrive non-profit når man i utgangspunktet tjener bra ( Terry Teachout). Anthony DeCurtis trekker det hele ned på jorda når han beskriver situasjonen for amerikanske kritikere generelt: kulturjournalister som mister jobbene sine daglig, mens freelance-betalingen raser nedover. DeCurtis avslutter slik: «If your ideal world is a utopia of enlightened amateurism meant in the best possible sense, as someone said earlier welcome to it. But if you want to make a living, hard times lie ahead.»

Hele debatten finner du her: http://www.artsjournal.com/ajblog/front.html

Leserinnlegg