Ny leder ved Hordaland kunstsenter

Kunsthistorikeren og kuratoren Anthea Buys blir Hordaland kunstsenters nye leder. Hun tar over etter Anne Szefer Karlsen, som har ledet kunstsenteret siden 2008.

Anthea Buys. Foto: Palais de Tokyo.
Anthea Buys presenterer utstillingen This House på Palais de Tokyo, Paris, 2013. Foto: Palais de Tokyo.

Etter seks år som leder for Hordaland kunstsenter har Anne Szefer Karlsen fullført sitt åremål, og kunstsenterets styre melder i dag at hennes etterfølger blir den sør-afrikanske kunsthistorikeren og kuratoren Anthea Buys.

Det var 59 søkere til stillingen ved kunstsenteret på Nordnes i Bergen, som under Szefer Karlsens ledelse utviklet et offensivt program av utstillinger, publikasjoner, eksterne prosjekter, fagarrangementer og gjesteopphold. Anthea Buys, som begynner i en fireårig åremålsstilling i slutten av juni 2014, omtales i pressemeldingen fra Hordaland kunstsenter som «en ambisiøs og entusiastisk person som vil videreutvikle vår sterke profil, og som representerer kontinuitet så vel som nye ideer».

Buys selv sier i pressemeldingen fra Hordaland kunstsenter at hun er begeistret for den nye retningen i sin karriere.

– Siden mitt første besøk i Bergen i 2012, gjennom et gjesteopphold ved Hordaland kunstsenter, har jeg tenkt på byen som noe tilsvarende et intellekt- og profesjonsmessig hjemsted. I dag føler jeg meg svært heldig som kan returnere til Bergen, for å bygge på det fortreffelige arbeidet som Anne Szefer Karlsen har utrettet med å etablere kunstsenteret både lokalt og internasjonalt, og for å tjene det lokale kunstmiljøet. Jeg er takknemlig på forhånd for støtten og kontinuiteten som kunstsenterets utmerkede sammensetning av ansatte vil stå for. Jeg vil jobbe hardt for å sikre at Hordaland kunstsenter blir en enda mer vital del av de norske og internasjonale kunstscener, sier hun.

Anthea Buys er født i Johannesburg, Sør-Afrika (1984), hvor hun har studert kunsthistorie og engelsk litteratur ved University of the Witwatersrand. For tiden er hun gjesteforsker i New York, ved Columbia Universitys avdeling for kunsthistorie, hvor hun arbeider med sin PhD. Hun har tidligere arbeidet for Contemporary Art Development Trust i Sør-Afrika med å etablere Art Week Cape Town, et årlig program for samtidskunst bestående av utstillinger og arrangementer, samt ved Iziko South African National Gallery, som kurator for samtidskunst.

Blant Buys’ seneste kuratoriske prosjekter er gruppeutstillingen This House ved Palais de Tokyo i Paris i juni-september 2013, som hun kuraterte i samarbeid med kunstneren Mikhael Subotzky. Sammen med kunstneren André Tehrani forbereder hun for tiden utstillingen Soft Measures for prosjektrommet ved WIELS Centre d’Art Contemporain i Brüssel (åpner 16. april 2014).

I morgen er Anthea Buys gjest ved Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, hvor hun holder foredraget The image of a house in an imagined world.

Magnhild Øen Nordahl, 7°, installasjonsfoto fra gruppeutstillingen This House på Palais de Tokyo, Paris, 2013. Utstillingen var kuratert av Anthea Buys og Mikhael Subotzky. Foto: André Morin.
Magnhild Øen Nordahl, 7°, installasjonsfoto fra gruppeutstillingen This House på Palais de Tokyo, Paris, 2013. Utstillingen var kuratert av Anthea Buys og Mikhael Subotzky. Foto: André Morin.

Leserinnlegg