Kvaran bekrefter samarbeidet med Lundin

Etter en uke med knallhard kritikk kom Astrup Fearnley Museets direktør Gunnar Kvaran ut av tenkeboksen på lørdag. Han bekrefter at museet vil ha Lundin Norge som en av sine sponsorer.

Gunnar B. Kvaran. Foto: Astrup Fearnley Museet.

I forrige uke ble det kjent at Astrup Fearnley Museet i Oslo får den norske avdelingen av det omstridte svenske selskapet Lundin Petroleum som hovedsponsor. Det svenske selskapet er blant annet under etterforskning for medvirkning til folkemord i Sudan.

De kritiske kommentarene haglet over museet og Kunstkritikks redaktør Jonas Ekeberg hevdet at det var direkte uetisk av Astrup Fearnley Museet å ha Lundin som hovedsponsor all den tid selskapet var under etterforskning. Denne nyheten ble også sitert på Artforum.com.

Etter å ha svart avventende til NRK på mandag gikk Gunnar Kvaran i tenkeboksen resten av forrige uke, før han endelig lørdag kom ut med et finpolert utsagn om museets holdning til Lundin Petroleum. På direkte spørsmål fra Aftenposten gjentar Kvaran at han erkjenner at anklagene som er rettet mot Lundin er alvorlige, men han understreker også at det foreløpig ikke er tatt ut tiltale og at selskapet ikke er dømt for noe lovstridig.

– Vi forholder oss til Lundin Norge som et selskap som driver utvinning av olje innenfor de lover og regler som er fastsatt her til lands, sier Kvaran til Aftenposten.

Astrup Fearnley Museet tar for gitt at det svenske oljeselskapet driver lovlig og vil derfor ikke si noe om eventuelle konsekvenser denne saken kan få for museet eller om det kan bli aktuelt å si opp avtalen med Lundin.

Leserinnlegg