Kunstkritikk Live om klimakrisen og oljestaten

Onsdag 4. mai inviterer Kunstkritikk, i samarbeid med Kunsthall Oslo, til en panelsamtale om kunstfeltets behandling av klimakrisen.

Bildet viser en oljeplattform i Nordsjøen. Foto: Erik Christensen / Wikimedia Commons. Design: NODE Oslo.

Vi befinner oss midt i en klimakrise, for ikke å si klimakatastrofe – og klimakrisen også er tett forbundet med de andre store krisene som har preget de siste årene, som pandemi og krig. Onsdag 4. mai inviterer Kunstkritikk, i samarbeid med Kunsthall Oslo, til en panelsamtale om hvordan kunstfeltet forholder seg til klimakrisen, under overskriften Klimakrisen og oljestaten – hvilket ansvar har kunstfeltet? 

Kunstkritikk Live pleier vanligvis å ha et nordisk perspektiv, men denne gangen ønsker vi særlig å snakke om det norske kunstfeltet, siden vi i Norge befinner oss i en spesiell situasjon som innbyggere i en oljenasjon. Vi opplever at det er nødvendig å få til en større samtale om dette – ikke bare om hvordan kunstnere arbeider med klimakrisen som tema, men også om hvilke strukturelle sammenhenger kunstnere, kulturarbeidere og kunstinstitusjoner inngår i. I Norge er vi alle i varierende grad avhengig av oljepenger, men betyr det at det er akseptabelt å bli sponset av oljeselskaper? Burde kunstfeltet i større grad stå opp mot oljeindustrien, og i så fall, hvordan?

Til samtalen har vi invitert kunstner niilas helander, som nylig viste utstillingen No Demands på Kunsthall Oslo; kurator Anne Szefer Karlsen, som de siste årene har arbeidet med forsknings- og utstillingsprosjektet Opplevelser av olje ved Stavanger Kunstmuseum; Miriam Wistreich, som er daglig leder for Unge Kunstneres Samfund (UKS) og har bakgrunn blant annet fra det københavnske Laboratoriet for Æstetik & Økologi; og dokumentarfilmskaperen Thomas Østbye, som for tiden arbeider med film nummer to i en trilogi om strategier i klimakampen. Moderator er Mariann Enge, ansvarlig redaktør, Kunstkritikk.

Arrangementet vil finne sted på Litteraturhuset i Oslo (Nedjma) onsdag 4. mai kl. 19-21. Det vil også bli strømmet på Kunstkritikk via Youtube og gjort tilgjengelig i etterkant. Se også facebook-event her.

Om paneldeltakerne:

niilas helander.

Niilas helander er en kunstner, poet og skribent som for tiden oppholder seg i Aten. Helanders arbeid tar opp tema som historie, kulturell hukommelse, politikk og representasjon, spesielt i sammenheng med spørsmål rundt land og språk, migrasjon og antikolonial motstand. Hans siste utstilling var No Demands (2022) på Kunsthall Oslo, hvor han også ga ut boken Nomad Tekst i samarbeid med Maja Hammarén. Kunstkritikk publiserte i 2020 helanders essay «En kort kritikk av alt som eksisterer», om avkolonisering i et klasseperspektiv.

Anne Szefer Karlsen.

Anne Szefer Karlsen er kurator, skribent, redaktør og underviser – professor i kuratorpraksis og leder for masterprogrammet i kuratorpraksis ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen (2015-2027). Hun er tidligere seniorrådgiver og forskningsleder for Bergen Assembly (2018-2020) og leder for Hordaland Kunstsenter (2008-2014). Szefer Karlsens kuratorpraksis inkluderer alt fra museumsutstillinger, biennaler, gruppe- og soloutstillinger til diskursive events og samlinger for fagpersoner. Seneste utstilling var den internasjonale gruppeutstillingen Opplevelser av olje på Stavanger Kunstmuseum, som ble vist i perioden november 2021 – april 2022, og var kuratert i samarbeid med Helga Nyman. Szefer Karlsen har også skrevet en rekke tekster for Kunstkritikk, senest essayet Kollektivfelt fra 2020, om nordisk kunst på 2010-tallet.

Miriam Wistreich.

Miriam Wistreich er daglig leder for Unge Kunstneres Samfund (UKS). Hun er for tiden særlig opptatt av spørsmål som handler om infrastruktur: hvordan bygge og opprettholde praksiser som fremmer mer omsorgsfulle og likestilte rom og institusjoner. Hun er utdannet ved De Appel Curatorial Programme i Amsterdam og har tidligere vært kunstnerisk leder ved Hotel Maria Kapel, et recidency- og visningsrom i Hoorn i Nederland. Som del av det københavnske forlaget og utstillingsplattformen Laboratoriet for Æstetik & Økologi, co-kuraterte hun 2020-utgaven av biennalen Alt_Cph: Patterns in Resistance i København. Hun har også arbeidet med organisasjoner som If I Can’t Dance I Don’t Want to be Part of Your Revolution og Gerrit Rietveld Academie i Nederland, og Statens Museum for Kunst and Louisiana Museum of Modern Art i Danmark.

Thomas Østbye.

Thomas Østbye arbeider med film, installasjoner og aktivisme. Han er kjent for å kombinere kunstneriske refleksjoner over dokumentarsjangeren med samtidens politiske dilemmaer. Østbye bistår også kunstnere som arbeider med den klimatiske og økologiske nødsituasjonen og er førsteamanuensis ved Nordland kunst- og filmhøgskole.

Mariann Enge. Foto: Kristian Skylstad.

Mariann Enge er ansvarlig redaktør for Kunstkritikk og har vært aktiv som skribent og kritiker de siste tjue årene.

Kunstkritikk Live er en arrangementsserie støttet av Kulturrådet.