Kunstforeninger inn på statsbudsjettet

Tromsø Kunstforening og Oslo Kunstforening har sammen med Kunstnerforbundet kommet på fast post på statsbudsjettet fra 2014.

Oslo Kunstforening som nå har kommet på statsbudsjettet, viste i året som gikk blant annet en retrospektiv med Judy Chicago. Her Bigamy Hood, 1965/2011.
Oslo Kunstforening som nå har kommet på statsbudsjettet, viste i året som gikk blant annet en retrospektiv utstilling med Judy Chicago. Her Bigamy Hood, 1965/2011.

Dette er svært positivt, og jeg er veldig glad for at Norsk kulturråd her velger å lytte til anbefalingene fra stortingsmeldingen om visuell kunst fra 2012, sier direktør i Norske Kunstforeninger, Susanne Svenseid, om tildelingene på 400.000 kroner til de tre visningsarenaene for billedkunst gjennom post 74 på statsbudsjettet, som forvaltes av Norsk kulturråd.

Tidligere har kun Bergen Kunsthall mottatt statlig støtte blant kunstforeningene i Norge, og den rød-grønne regjeringens forslag om å innlemme Tromsø Kunstforening og Kunstnerforbundet, ble tidligere i høst mottatt med stor glede. Men på grunn av den nye regjeringens varslede kutt på 14.5 millioner kroner i den bredt sammensatte post 74, var det knyttet stor spenning til offentliggjøringen av tildelingene i går. Med støtten til tre nye visningsarenaer for visuell kunst, kom fagfeltet vesentlig styrket ut av den reviderte tildelingsrunden.

– Jeg er veldig glad for tildelingen og tilliten. Det er positivt at Norsk kulturråd gjennom post 74 nå markerer at det er viktig å støtte flere billedkunstinstitusjoner. For Oslo Kunstforening betyr det at vi for neste år kan beholde intendanten i full stilling og at vi endelig har et økonomisk grunnlag for vårt utstillingsprogram, sier daglig leder og intendant, Marianne Hultman. Hittil har Oslo Kunstforening vært drevet med utgangspunkt i 800.000 kroner fra Oslo kommune, i tillegg til utstillingsstøtte fra Norsk kulturråd og private midler fra Fritt Ord og Sparebankstiftelsen DNB.

– De siste årene har vi påpekt både overfor staten og kommunen at ansvaret for vår virksomhet bør deles dem imellom. Nå har vi kommet et steg i riktig retning, men en institusjon som vår bør ha et årlig budsjett på nærmere tre millioner kroner for å kunne drives forsvarlig og med et langsiktig perspektiv, mener Hultman, som leder det eldste visningsstedet i norsk kunstliv.

Tromsø Kunstforening ble i oktober forespeilet 550.000 statlige kroner av den rød-grønne regjeringen fra 2014, men intendant Svein Ingvoll Pedersen er allikevel svært glad for gårsdagens tildeling.

Svein_smoking
Intendant i Tromsø Kunstforening Svein Ingvoll Pedersen.

– En plass på statsbudsjettet er veldig viktig for oss fordi det gir en større stabilitet og rom for å kunne tenke mer langsiktig, sier Ingvoll Pedersen, som driver kunstforeningen med 1,1 millioner kroner i støtte fra Tromsø kommune, i tillegg til 300.000 kroner fra Troms fylkeskommune. Han mener sterk lokal satsning har vært avgjørende for å komme i betraktning fra statlig hold.

– Kunstforeningen har vært et viktig visningssted for samtidskunst i Nord-Norge over flere tiår, og har spilt en rolle utover Tromsø og regionen. I tillegg tror jeg at det har vært veldig viktig at vi har en svært god forankring lokalt og regionalt i form av et godt samarbeid med både Tromsø kommune og Troms fylkeskommune, mener Ingvoll Pedersen.

Stortingsmeldingen for visuell kunst, Meld St. 23 (2011-2012), anbefalte at regjeringen forplikter seg til å satse på kunsthåndverk og billedkunst bl.a. gjennom styrking av visningsarenaene. Et av tiltakene stortingsmeldingen foreslår er økt støtte til kunsthaller og kunstforeninger, men denne intensjonen har ikke nedfelt seg i den nye regjeringens planer så langt.

– Visuell kunst ble ikke nevnt med ett ord av den nye statsråden i forbindelse med hennes pressekonferanse om kulturbudsjettet tidligere i høst. Det er en ganske spesielt. Allikevel representerer de nye tildelingene under post 74 nå totalt en flott styrking av feltet, sier Susanne Svenseid.

Statsbudsjettets kapittel 320, post 74 Tilskudd til tiltak under Norsk kulturråd, ble i 2005 gjenstand for evalueringen i Historien om en budsjettpost, gjennomført av sosiologen Mie Berg Simonsen. Rapporten konkluderer blant annet med at postens forskjelligartede og lite hensiktsmessige sammensetning av tiltak gjør det vanskelig å sikre den mer enhetlige faglige behandlingen som var målsetningen ved å gi Kulturrådet forvaltningsansvaret for post 74.

I den reviderte tildelingen for 2014 går de tre øvrige nye postene til litteratur med tre millioner til Litteraturhuset i Oslo, en million til Litteraturhuset i Bergen og en halv million til Litteraturhuset i Fredrikstad, mens bl.a. Norsk Jazzarkiv og Norsk Visearkiv er strøket fra post 74 og flyttet inn under Nasjonalbiblioteket. Kunstkritikk øker sin tildeling med 47.000 kroner.

Leserinnlegg