Få nordiske kunstnere i Istanbul

I dag åpner den 12. Istanbul-biennalen med 45 separatutstillinger og fem gruppeutstillinger. Kun én nordisk kunstner har fått separatutstilling; Meriç Algün Ringborg.

Jens Hoffmann og Adriano Pedrosa.

Den 12. Istanbul-biennalen har fått tittelen Untitled og skal i følge et kuratorstatement datert i mars 2011 undersøke forholdet mellom kunst og politikk med vekt på verk som er både formelt innovative og viser et direkte politisk engasjement.

I følge kuratorene Jens Hoffmann og Adriano Pedrosa tar biennalen (inkludert tittelen) utgangspunkt i cubansk-amerikanske Felix Gonzales Torres’ kunstneriske praksis. Biennalen omfatter fem gruppeutstillinger og 45 separatutstillinger. De fem gruppeutstilllingene har alle temaer og titler hentet fra Gonzales-Torres: Untitled (Passport), Untitled (Ross), Untitled (Death by Gun), Untitled (Abstraction), og Untitled (History). Utstillingen har en uttalt ambisjon om å vektlegge utstillingen og ikke andre events og programmer.

Kunstnerlisten, som ble offentliggjort i dag, viser at de 45 separatutstillingene har hovedvekt på vestlige og sør-amerikanske kunstnere. I tillegg vises 7 kunstnere fra Midt-Østen og en håndfull fra andre verdensdeler. Kun én nordisk kunstner er representert, Meriç Algün Ringborg som er født i Tyrkia og bosatt i Stockholm.

Søren Thilo Funder, Seize the Time (Selected Pages), 2010.

I de gruppeutstillingene er Henrik Olesen og duoen Michael Elmgreen og Ingar Dragset representert i Untitled (Ross) som handler om forbindelsen mellom det personlige og det politiske. Søren Thilo Funder er representert i Untitled (Death by Gun) med verket Seize the Time (Selected Pages) fra 2010. Kunstkritikk bringer en anmeldelse av biennalen i neste uke.

 

Oppdatert 15.9.2011 kl 14.27.

Leserinnlegg