– Han vet godt hvilken posisjon han har

Artforums publisher anklages for seksuell trakassering. Etter egne erfaringer med Knight Landesman er Tiril Hasselknippe glad for avsløringene, men skuffet over Artforum.

Knight Landesman på Independent Art Fair 2017. Foto: Gonzalo Marroquin/Patrick McMullan via Getty Images.

Saken om Hollywood-produsenten Harvey Weinstein har gått i både amerikanske og internasjonale nyhetsmedier etter at New York Times avslørte omfattende anklager om seksuelle overgrep fra filmmogulen. Nå får saken en dyster oppfølger i kunstfeltet. I en nyhetssak publisert på Artnet 24. oktober kom det frem at en tidligere ansatt i det ledende kunsttidsskriftet Artforum har anklaget magasinets publisher Knight Landesman for seksuell trakassering.

Kunstneren Tiril Hasselknippe fulgte opp med et offentlig Facebook-innlegg der hun videreformidlet Artnet-saken og fortalte at hun selv har opplevd uønsket oppmerksomhet fra Landesman. Hun har hatt 24 intense timer siden publiseringen.

– Etter at jeg postet på Facebook har jeg hørt fra, eller blitt satt i kontakt med, rundt 35 andre som forteller om fysisk eller psykisk trakassering fra ham, forteller Hasselknippe til Kunstkritikk fra New York, der hun for tiden forbereder utstilling på Manhattan-galleriet Magenta Plains.

Knight Landesman har som Artforums publisher i mange år vært en profilert sosial ambassadør for magasinet. Han er kjent for sin stilsans og avfotograferes hyppig i sine karakteristiske fargesprakende dresser.

Det var ifølge Artnet-artikkelen en ansatt som sluttet i Artforum i 2012 som i fjor skal ha kontaktet magasinet for å klage på atferden hans, for så å følge opp med et krav om oppreisning i år. Artnet fremlegger at kvinnen ikke skal være den eneste, og siterer både kunstneren Alissa McKendrick og en ikke-navngitt mannlig kunstner som hevder å ha blitt befølt av Landesman. Hovedpersonen selv erkjenner i artikkelen å ha «testet visse grenser» og at han «jobber hardt for å rette opp i dette».

Artforum gikk samme dag ut med en erklæring der de offentliggjør at de etter kvinnens henvendelse i 2016 beordret Landesman i terapi og iverksatte tiltak i organisasjonen. De skriver at søksmålet fra 2017 i deres øyne er ubegrunnet og later til å være et forsøk fra kvinnen på å utnytte en relasjon som hun selv hadde jobbet hardt for å etablere og opprettholde.

Hasselknippe ble kjent med Landesman i 2010. Hun forteller at han i tiden som fulgte utsatte henne for seksuell trakassering i samtale og over epost. Den pågående upassende adferden kulminerte da han helt ute av samtalens øvrige kontekst i 2012 mailet henne at han ønsket at hun skrev til ham «hver gang hun fikk orgasme, alene eller sammen med andre», forteller Hasselknippe til Kunstkritikk.

– Han vet hvem han er og hvilken posisjon han har, det er derfor han kan tillate seg slikt. Selv var jeg yngre den gangen, og mer utsatt enn i dag. Nå står jeg sterkere, men når jeg ser Artforums respons føler jeg nesten at det var dumt av meg å poste på Facebook, for de er kun ute etter å beskytte Landesman og seg selv. Ledelsen har bedt ham søke terapi, og det virker som det er det og at de legger lokk på saken. Artforum og Frieze er de to ubestridt viktigste tidsskriftene i kunstfeltet. Som kunstner, kurator eller gallerist føler du at du må være på god fot. Det er en reell maktstruktur her.

Hasselknippe forteller at det er ledende kuratorer, gallerister og kunstnere blant de 35 hun har vært i kontakt med. Hennes oppfatning er at Landesmans oppførsel ikke har vært noen hemmelighet.

– Jeg har blitt mer og mer frustrert etter disse samtalene. Artforums respons får en til å føle at en må ha den perfekte historien og bevis. Det er ubekvemt. Jeg forstår at ikke alle vil stå åpent frem. Tanken min er at noen må gå ut og fortelle først. Selv er jeg over det, og føler jeg kan håndtere det som skjedde. Og jeg sitter med epostene som dokumenterer det hele, ikke alle gjør det.

Siste: Sent på kvelden 25. oktober norsk tid – etter vårt intervju med Tiril Hasselknippe – meldte ArtNews om pressemeldingen fra Artforums styreleder Anthony Korner der det gjøres kjent at Landesman trekker seg.

Kunstneren Liam Neff postet dette bildet på Instagram flere dager før Artnets avsløring. Han sier til Artnet at han kjenner flere som er blitt utsatt for Landesmans overtramp.

Leserinnlegg