Er det mulig å lage kunst etter julaften?

Da jeg for et par år siden hang rundt på åpningen av en Tracey Emin- utstilling på det delikate White Cube i London, slo det meg hvor vanskelig det var å få med seg kunsten, se den, altså, fordi kunstneren selv var der og solte seg i en krans av kritikere og kuratorer.

Da jeg for et par år siden hang rundt på åpningen av en Tracey Emin- utstilling på det delikate White Cube i London, slo det meg hvor vanskelig det var å få med seg kunsten, se den, altså, fordi kunstneren selv var der og solte seg i en krans av kritikere og kuratorer. Jeg så ikke kunsten for bare kunstnere.

Det var jo gøy å se Emin, en av de mest prominente kunstnerne fra nittitallets mye omtalte YBA-kjendiser (YBA: Young British Art). Jeg kunne ikke noe for det; jeg måtte glane … og der, var ikke det Jake Chapman? Og i hjørnet: kunne det være Hans Ulrich Obrist? Nåvel. Det er ofte mye å se på i gallerier, på åpningene, god vin er det også. Og gratis. Ikke minst. Det er jo moro å se kjendiser på Astrup Fearnley og drikke seg full på STANDARD (OSLO)-åpninger her i Oslo også. Men hvor mye skal man egentlig se av annet rundt kunsten før kunsten selv blir oversett? Dan Fox skriver i siste nummer av Frieze at kunsten tenderer mot å få en stadig større grad av innpakning. Pakke, pakke. Og at det er den – pakken, pakkingen, innpakningen, (eller rammen rundt rammen om du vil høres litt lur ut) – som definerer kunsten om dagen. Eller tenderer mot å definere den ut, antyder han. Joda, han er inne på noe, foxy Fox. For det er ikke bare vernissagene, og deres innhold, som fanger oppmerksomheten, eller fri børst, men katalogen, inngangspartiet, beliggenheten, brosjyrene; arkitekturen. Vi ser og ser, forsyner oss med en øl til, slarver med fiffen. Men: Hva er kunstens betydning og mening, funksjon; forsvinner gjenstanden i pakkepapir og instituisjonens magiske ritualer? Fox kaller lagene i innpakningen, doors of perception, fritt etter Aldous Huxleys essayistiske lovprisning av LSD og Kristus (et festlig essay, forresten), og det er jammen noe å tenke over i en halvbedøvet post-juletid, hvor kraslingen fra pakkepapir fortsatt krafser øregangene: er det innpakningen som teller, er det det å gaven, eller er det gaven selv, som er saken? Noe å tenke på. Godt nytt år!

Comments (10)