En magisk verden

Torsdag åpnet galleri Standard (Oslo) utstillingen Magical World med den svenske kunstneren Johanna Billing.

Torsdag åpnet galleri Standard (Oslo) utstillingen Magical World med den svenske kunstneren Johanna Billing.

Torsdag åpnet galleri Standard utstillingen Magical World med den svenske kunstneren Johanna Billing. Ustillingen viser et videoarbeid hvor Billing har tatt utgangspunkt i en popsang med samme navn fra 1968. Sangen er skrevet av Sidney Barnes og handler om personlige og samfunnsmessige endringer. Videoen viser en skoleklasse fra Kroatia som øver inn sangen, klippet sammen med bilder fra byen de bor i, som er alt annet enn magisk. Fremførelsen barna gjør er sjarmerende, men det er tydelig at de har problemer med å synge rent både språklig og melodisk.

Sangteksten, koblet sammen med bildene av de østeuropeiske barna og byen de bor i, spiller på den politiske situasjonen mange østeuropeiske land befinner seg i for tiden. Verkets tittel henviser kanskje litt ironisk til den drømmen om å delta i den vestlige kapitalismen representert ved EU. Vesten er således en magisk verden, mens barnas naivitet og utilstrekkelighet kan gi assosiasjoner til den usikkerheten som preger de østeuropeiske landene i møtet med den vestlige suvereniteten.

Billing som bor og arbeider i Stockholm gikk ut fra Konstfack i 1999 og har siden vært vist på profilerte utstillinger som Venezia-biennalen i 2003 og Moskva-biennalen i 2005. Hun kommer også til å delta på Momentum i Moss til sommeren. Magical World er tidligere blitt vist på Istanbul-biennalen i 2005.

Johanna Billing: Magical World
Galleri Standard(Oslo), Hedgehaugsveien 3, Oslo, 23.februar 26.mars, 2006

Comments