Leder nytt kritikk-tidsskrift

Litteratur- og teateranmelder Ingvild Bræin blir redaktør for nettidsskriftet Periskop. Kunstkritikk er én av initiativtagerne til den nye siden om barnekultur.

Ingvild Bræin, ny redaktør for Periskop.no.
Ingvild Bræin, ny redaktør for Periskop.no.

Årlig produseres kulturprosjekter for millioner med barn som målgruppe. Ambisjonen med den nye, kulturrådsstøttede plattformen Periskop.no er å tilby faglig forankret kritikk av all denne kunsten, det være seg utstillinger, musikk, litteratur eller scenekunst.

Formålet er å legge bedre til rette for kritisk refleksjon og dialog i offentligheten om kunst rettet mot de yngste, skriver Kulturrådet på sine nettsider om det de mener er verdens første plattform kun for kritikk av kunst for barn og unge.  Siden skal lanseres i en foreløpig form i juni.

– Hovedlanseringen med brask og bram kommer til høsten, kanskje rundt skolestart. Men det er viktig å komme i gang og si at vi finnes, på denne siden av sommeren, sier den nytilsatte redaktøren Ingvild Bræin til Kunstkritikk.  

Det var i fjor høst at kulturaktører og redaktører kunne søke på Kulturrådets utlysning om midler til en ny kritikkplattform. De 5,6 millionene, fordelt over tre år, endte hos Periskop.no. Satsningen er et samarbeid mellom Kunstkritikk, Scenekunst.no, Barnebokkritikk.no og musikksiden Ballade.no.

– Periskop.no skal være et redaksjonelt uavhengig nettidsskrift, men stå i nært samarbeid med de fire andre plattformene, blant annet gjennom stoffutveksling. Slik kan vi nå flere lesere med stoff om profesjonell kunst for barn og unge. Dessuten utgjør de andre redaktørene mitt redaksjonsråd, sier Bræin.

Redaktøren har tyve års erfaring som kulturjournalist og er for tiden litteraturanmelder i Bokmagasinet, Klassekampens lørdagsmagasin, og frilans teateranmelder. For tiden jobber hun med å knytte til seg skribenter, og forteller at hun har en ambisjon om å ikke bare bruke etablerte skribenter, men også være en arena for utvikling av nye kritikerstemmer.

Navnet Periskop peker på at tidsskriftet både vil gå i dybden og ha overblikk, og presiserer at de ikke blir noen typisk nyhetstjeneste, sier Bræin:

– Vi vil ha vekt på kritikk og kommentar og debatt framfor nyhetssaker.

Barn er målgruppen for kulturproduksjonene siden vil ta for seg, men stoffet på Periskop.no vil utelukkende være rettet mot voksne lesere.

Leserinnlegg