12. desember

Dette var årets største kunstopplevelser, ifølge kunstner Knut Åsdam.

Dora García, Si pudiera desear algo (If I Could Wish for Something), 2021. Stillbilde fra video. © Dora García og fotograf Gisela Castillo.

Dora Garcia, If I Could Wish for Something, Fotogalleriet, Oslo

Dora Garcias utstilling på Fotogalleriet, If I Could Wish for Something, hadde en helt spesiell type meningsfull eksess. For meg var det spesielt filmen Si pudiera desear algo (2021) som gjorde inntrykk. Med utgangspunkt i opptak gjort via proxy av feministiske demonstrasjoner mot håndteringen og fetisjeringen av kvinnedrap i Mexikanske medier og av autoriteter, gjør Garcia både transkvinnen «heksen fra texcoco» og demonstrasjonene selv til hovedpersoner. Like sterkt som filmen er direkte i sin politiske skildring, er den også en feiring av motstand og avvik.

Lucy Raven, Ready Mix, 2021. Stillbilde fra video.

Lucy Raven, Ready Mix, DIA Chelsea, New York City

I Ready Mix, 2021, den ene halvdelen av Lucy Ravens utstilling på DIA Chelsea, NYC, gjenbesøkes problematikk om sted og bruk fra slutten av 90-tallet i en overveldende, men presis formalisme. Reaksjonen min kom nok fra et erfaringsmessig underskudd: Jeg har brukt de siste årene på å fragmentere arbeidene mine mer og mer, og vanskeliggjøre å lage ett verk som sådan, og her møtte jeg et verk som var ekstremt helhetlig i en slags oppdatering av minimal estetikk, uten å bli meningsløs formalisme. Eksessivt og klart på samme tid. Den imponerende visualiteten og integrerte rytmiske musikaliteten tilkjennegav likevel en utarming og fattigsliggjøring av jorda, landskapet og hvordan vi tolker det.

Sanjey Sureshkumar, Tigermelk, 2021. Bil med spesiallaget bilstereoanlegg, HD film vist på bilstereo display, 12 min, loop. Foto: Snorre Aun Sætereng.

Avgangsutstilling BA, Nordland kunst- og filmhøgskole, Lofoten, kuratert av Camilla Fagerli

Den utstillingen som gjorde sterkest inntrykk på meg, er likevel avgangsutstillingen til BA studentene på Nordland kunst- og filmhøgskole – en total motsats til Lucy Ravens utstilling. I en gammel sliten villa på toppen av en høyde i Skårungen i Lofoten, brukte Iggy Augunset, August Strand Iversen, Håkon Midtsundstad, Thomas Lafuente, Sanjey Sureshkumar, Lise Ulvedahl Carlsen og Ellen Vikström film, performance, installasjon og lyd på en måte som jeg opplevde som helt akutt i kontakt med sin tid. Lavere budsjett går det kanskje ikke an å finne, men det minnet meg om hvorfor jeg i det hele tatt er engasjert i dette feltet. Takk til dere!

Knut Åsdam er en kunstner som arbeider i det utvidete feltet av ny narrativ film samt med skulptur, installasjon og fotografi. Han driver Oblique Institute, en organisasjon for produksjon og diskusjon rundt bevegelig bilde. Åsdam har hatt omfattende presentasjoner på blant annet Veneziabiennalen, Tate Modern, Tate Britain, Ps1/MOMA og diverse filmfestivaler og kinoer. Han er aktuell med et femårig filmprosjekt fra Oslo. Åsdam er professor ved Nordland kunst- og filmhøgskole.

Se de øvrige bidragene til julekalenderen her.