Arbeidet til kunstnerne og kuratorene rundt TAFKAG, tidligere Galleri Galuzin, er det suverent trassigste anti-konsensus-prosjektet på osloscenen for tiden. Galleriet fungerer unektelig som en viktig møteplass, men svekkes av å la det sosiale ryet og det nypompøse formidlingsspråket komme i veien for det som skal formidles.
TAFKAG har vært et av Oslos mest profilerte unge visningsrom siden det offisielt åpnet som Galuzin i januar i fjor. (Det nye navnet er lånt fra Prince, og forkortelsen står for The Artspace Formerly Known As Galuzin.) Ivan Galuzin, Kristian Skylstad og de andre kunstnerne som står bak har lagt ned en formidabel arbeidsinnsats, åpningene har trukket horder, og ryktet som nachspielsentrum har ikke dempet populariteten. TAFKAG har samtidig beholdt en kunstnerisk kredibilitet, fundert i båndene til Kunstakademiet i Oslo, en rekke positive anmeldelser fra kritikere som selv sogner til beslektede mørke menigheter og en Muhammad Ali-style selvtillit fra galleristenes eget hold.
Populariteten består på tross av at flere fremtredende trekk ved prosjektet synes å gå ravende på tvers av mye av det som ellers forventes av et progressivt, ambisiøst visningsrom. Mest påfallende er hvordan de feiler i å kommunisere prosjektene sine utad, og at det språklige refleksjonsnivået i formidlingen er mildest talt uprofft. Dessuten overskygger galleriets egne gonzoutspill ofte kunstnerne de viser, og de romantiske vyene deres gir liten mening i dagens kunstoffentlighet. De to seneste utstillingene som eksponerer miljøet gjør lite for å forandre dette bildet.
Månen, stillheten. Sånne ting
Problemet med The Artspace Still Known As Galuzin er at det ikke ligger mening i ordene deres. Frieze trykket nylig en leder som okket seg over de mange meningsløse presseskrivene som er i omløp, og det uten å ha sett hva Youngs gt. 6 sender ut (Se Jennifer Higgie, Frieze no. 103). Jeg tar med meg konklusjonen derfra: disse tekstene gjør ingenting for verkene de liksom skal belyse. At kunstnernes bilder får mindre plass enn galleriets mange og lange ord i herværende kritikk er bare så altfor symptomatisk for opplevelsen et besøk på TAFKAG i verste fall kan gi.
Hovedkilden til den tafkagske ideologi og retorikk er de vidløftige presseskrivene som sendes ut i forkant av hver utstillingsåpning. Språkføringen i disse er ute av kontroll: her er hemningsløs patos, kompromissløs subjektivitet og sjeldent pompøse fraser om ånd og sjel og natt og hvahardu, og mer enn gjerne i engelsk høystil. Romantikken er tjukt påsmurt.
Da Nora Nerdrum og Sarah Sørheim i 2005 gikk ut og kritiserte resepsjonen av Matias Faldbakken, bragte de teksteksempler blant annet fra Galleri STANDARD (OSLO) sine presseskriv. Disse skulle underbygge påstanden om at galleriet bidro til tåkeleggingen og den mangelfulle kommunikasjonen Nerdrum & Sørheim mente at preget diskursen omkring Faldbakken. Men Standards presseskriv er som kakeoppskrifter å regne i forhold til Galuzins. I grunnen bekrefter ethvert skriv fra Galuzin hvor feil Nerdrum og Sørheim tok i sin kritikk av STANDARD (OSLO): der belønnes leserens innsats, for det viser seg å ligge mening i bånn. Her, derimot, sliter vi ut hjernen uten å vinne noen som helst ny innsikt.
Man må spørre seg om det er meningen at vi skal lese en ironi eller distanse inn i den tafkagske retorikken. Tuller de med oss? Da kunstneren Kristian Øverland Dahl ganske nylig stilte ut på TAFKAG, viste han samtidig arbeider på UKS. Der presenterte kuratorene ham som en kunstner som «utforsket det retoriske grepet patos». Jeg lurer på om ikke dette bare er en grov evfemisme og et reddende grep fra UKS´ side. For noen slik ironibuffer ble ikke lagt imellom da TAFKAG presenterte Dahl: mailen derfra åpnet med spørsmålet «Hvorfor kan vi ikke fange stillheten i månens bleke rop?». Utforsker man patos, eller bruker man det naivt, uten å tilkjennegi det bevissthetsnivået som behøves for at leseren skal kunne oppleve forsøket som nettopp en utforskning? Hvis et tre faller i Galleri Galuzin og ingen (unntatt galleristene selv) skjønner at det hele var en forestilling, hva var det i grunnen da?
Munan Øvrelid, Darkness |
Øvrelids nye verden
Background Pictures… er Munan Øvrelids første separatutstilling i Oslo og består av to store videoarbeider, en vegginstallasjon og to mindre bilder. Freedom er et digert stykke skjermsparer-kitsch installert i det indre rommet. Øvrelid har matet programmet Windows Media Player med lyden fra en scene i spillefilmen Braveheart (Mel Gibson, 1995), og de levende bildene genereres fortløpende av seg selv – det vil si av lyden, som vi også hører. Samme teknikk er anvendt i verket Surrender, men her er bildene frosset til stills, printet ut og montert i rader slik at de utgjør en mosaikklignende vegginstallasjon. Ordene som skapte bildene, men som nå er fraværende, var Churchills. Internasjonal konfliktpolitikk og amerikansk kulturs innflytelse på røkla melder seg som temaer.
Munan Øvrelid, Freedom |
Tittelverket, en projeksjon der en rekke bilder av himmel er satt i loop, vises med tekster Øvrelid har hentet fra et svært utopisk innstilt nettforum der ønsker om et bedre samfunn etterhvert sporer av og begynner å danne linker til Aldous Huxley-sitater og generelle dopfantasier. Alt snakk om fulfillment og freedom ender i desillusjonert fallitt. Kvalmen Øvrelid, med dette materialet, lykkes i å fremkalle blir bare sterkere av tyngden i musikken fra Ringenes Herre-filmene som gjaller over høyttalerne og assosiasjonene den gir til uforbederlig frihetsbejaende amerikanske langfilmer. Det hele matcher i og for seg galleriets overlagt stormannsgale stil. De to mindre bildene, spunnet omkring J. D. Salingers store/lille roman Catcher in the rye, tar spørsmålet om individets duell med samfunnet ned på et mer personlig nivå.
Munan Øvrelid, The end |
Mer om månen, etc
Introduksjonen vi får til Øvrelids prosjekt, nærmere bestemt galleriets presseskriv, tyder på at galleristen ikke gjør formidlingsjobben sin. TAFKAG har sovet i PR-timen. «Ved sin seriøse tilnærming til effektive virkemidler finner [Øvrelid] et estetisk tyngdepunkt i populærkulturen, men tar for seg problemer som strekker seg langt utover billedkunsten, som både meningsproduksjon og i sin estetiske presisjon», står det i skrivet. Setninger som denne gir bare ikke mening. Med litt godvilje skjønner vi kanskje hvilket tematisk landskap man forsøker å plassere Øvrelid i. Men det er forskjell på å skrive åpne tekster som skaper rom for betrakterens egne tolkninger (=et gode) og å tvinge dem til å gjette (=et onde). At leseren må gjette vilt er vanligvis et tegn på at avsender ikke har vært presis nok.
Ytterligere en tekst, skrevet av Galuzin-venn Leander Djønne, ledsager Øvrelids utstilling. Også den er totalt ugjennomtrengelig. Mellomtittelen er «Forsøk på å belyse fragmenter ved begrepet New Wave Sublime Cinema». Men hvorfor bare belyse fragmenter ved et flunkende nytt begrep? Hva med å belyse selve begrepet? Det lukter jåleri av bruken av ordet «fragmenter» og dermed av hele tittelen. Fortsettelsen indikerer dessuten at Djønne slett ikke søker å belyse. Teksten er leserfiendtlig, full av skrivefeil og irriterende tung å komme seg gjennom.
Han skriver for eksempel: «Om ikke annet, ligner disse imbissile prolatenes tilsynelatende Aktive politiske funksjoner, de fremmedspråklige primitives storslagne forfall. (Se Apokalypto av Mel Gibson)» (sic). Nei, utdraget er ikke tatt ut av sammenhengen. Det eksisterer, når sant skal sies, knapt nok noen sammenheng å ta det ut av. Hvis TAFKAG «leker med det retoriske grepet patos», er det ikke presist nok gjort. Hvis dette derimot er oppriktige teoretiske utlegninger, er de bare ikke gode nok. Vi er i et grumsete farvann.
Jeg respekterer ord. Jeg har varme følelser for tekst. Ord er ikke tomme ornamenter, de er meningsbærende. Vil man ikke mer med dem enn å kombinere dem vilkårlig eller kvasiakademisk, uten engang å ha noe overordnet stilistisk mål med det (les: dada og beslektet), kan man like gjerne kutte ut hele presseskrivet og sende ut en konsis invitasjon i stedet.
Damian Heinisch, Wolfen |
Alene mot alt (med tuberkulose på kvistværelset)
Galleri Fimbul har siden starten i 2005 utmerket seg som et ujevnt, men modig og spennende visningsrom for unge kunstnere, mange nyutdannede. Denne måneden viser galleriet gruppeutstillingen Blackout, som er gjestekuratert av TAFKAGs
Skylstad. Den skiller seg på flere måter fra andre utstillinger i regi av folkene rundt TAFKAG. Selv om det er kuratoren som har forfattet presseskrivet er det ikke denne gangen hundre prosent meningsløst. I teksten får vi vite at Blackout skal være en samling fotografier som får permisjon fra teoretiseringen som ellers følger enhver visning av kunstneriske arbeider.
De skal få være supersubjektive inntrykk, vise umiddelbarhet, tjene som vitnesbyrd om øyeblikk uten bevissthet om diskurs. De skal «ta tilbake det fotografiet mistet da man på et tidspunkt sluttet å se fotografen bak kameraet…». Typisk tafkagsk vektlegges altså en utdatert, bohemsk kunstnerrolle, uten at det legges for dagen noen bevissthet rundt et så reaksjonært valg. «Kunstneren […] er alene mot alt», het det i en tidlig pressemelding fra Galuzin.
I tillegg til å sette kunstneren hundre år tilbake i utvikling, synes det organisatoriske temaet bak Blackout å hevde at det plutselig igjen er mulig å stå utenfor språket og diskursen, som om den språklige vendingen i vestlig filosofi aldri fant sted. (”Blackout er en utstilling som omhandler […] en tilstand man ikke trenger teoretisere…”). For all del, svøm motstrøms, men her savner jeg en tone som røper at kuratoren vet at han er i opposisjon. Man må som kjent kjenne reglene før man bryter dem, og, viktigere i denne sammenhengen: man må klare å få formidlet at man kjenner dem.
Blackout er altså en ren fotoutstilling. Flere av de utstilte arbeidene er duse, stillferdige skildringer av landskap eller dyr, menneskeskikkelser forekommer bare unntaksvis. Marie Svindt, Thora Dolven Balke (som står bak den TAFKAG-vennlige nyskapningen Galleri Rekord) og Linn Anita Pedersen later alle til å ha besøkt drivhus – glassveggen og vinrankene kan sees i alles arbeider. Det er kun hos Pedersen det lille natur/kultur-symbolet settes inn i en annen sammenheng: i tillegg til den unge mannen som viser oss rørleggersprekken sin, sittende på huk i drivhuset, viser hennes fem fotografier en delvis partert hest hengende i et primitivt slakteri, en rad militærgrønne telt, et vannspeil og en side tekst fra Fernando Pessoas tragikomiske Uroens Bok, modifisert med teip og overstrykninger i flere runder av kunstneren. Hesten vekker ingen sympati, den blir redusert til en emosjonelt irrelevant gjenstand. Det døde dyret repeteres av skyggen det kaster og av en like død, knallgul plastgjenstand som dingler nakent fra taket i en ledningsstump. Pessoa-teksten, eller det som er igjen av den, gjentar interessant nok den romantiske retorikken kurator Skylstad er beryktet for å øse av: «tungt å føle… min sjels latterlige og forknytte anomali», men trolig er mer humor involvert.
Ingvild Langgård |
Ingvild Langgård viser to store fotografier av henholdsvis en hund og en katt. De er unnvikende, noe mangler eller holdes borte i motivet. Først er det vanskelig å sette fingeren på hva, men snart ser jeg at verken det ene eller det andre dyret har noe ansikt: hunden fordi den er gjengitt i skarp silhuett, katten fordi den er i bevegelse og i et nattlig hagelandskap.
Langgård og Pedersen kan med sine irrasjonelle motivsammenstillinger og henholdsvis korte, brutale, øyeblikk i mørket sies å passe inn under en tematisk paraply av subjektivitet og øyeblikket-bortenfor-verden. En kunstner som Tillmann Franzen blir det straks vanskeligere å plassere. Slik jeg ser det ligger hans serie små fotografier av trær langt fra ”det bevisstløse og hensiktsløse” som presseskrivet omtaler. De handler snarere om hvordan vi, konfrontert med en bestemt type bilder, tvinges til å tenke fremfor å reagere følelsesmessig. Tross de innbyrdes forskjellene i farge, tone, vinkel og lys er det selve den menneskelige evnen til å kategorisere ting som tematiseres.
Field 3, Marie Svindt |
En dominerende persona
Kurator Skylstad er selv en av de ni kunstnerne i utstillingen. Han har latt sitt eget arbeid være det første vi ser både når vi kommer inn i lokalet og når vi ser på verkslisten. Ett av de fire fotografiene viser ham selv stående «sårbar» i dusjen – med kukken i fri sleng. Han fremstår som demonstrativt selvsentrert, eller rettere sagt: samlet om sin persona, mytefiguren han leker seg med. For dette dreier seg jo ikke om noen privatperson, men om en skapt figur, som uttrykker et hig etter skarpe fronter og ønsker å terge. De med brukerkonto i nettsamfunnet underskog.no har hatt den delte gleden av å se hans aliaser provosere, spamme og herse med utvalgte andre brukere, generøst sitere Kevin Costner og Jim Morrison og hylle sitt eget ”geni”, alt – visstnok – som elementer av et kunstnerisk prosjekt. Fotografiene han viser på Blackout blir i kontrast lavmælte og unnselige, men ikke svake av den grunn.
Exit martyrpositur
I Tommy Olssons anmeldelse av Banks Violette i Bergen Kunsthall for kunstkritikk.no beskrev han hvordan utstillingen ga ham følelsen av å overhøre en intern vits. Men dette ble opplevd som en kvalitet, en invitasjon til åpen spekulasjon, av Olsson, snarere enn en fremmedgjøring av betrakteren. Bare første halvdel av denne opplevelsen kan overføres til TAFKAG. Galleriet skal ha all mulig honnør for alt de genererer av aktivitet, men innehaverne hadde tjent på å sette et punktum for sin notoriske undervurdering av sitt lesende publikum.
Med en proffere tilnærming hadde Galuzin kanskje også fått de etterlengtede statlige driftsmidlene de hevder de fortjener. Mener de alvor med å fortsette driften, bør de spørre seg om en profilering som den de fikk i Aftenposten 27. mars i år er det beste kortet å spille ut. Den eldgamle martyrposituren inntas, myten om The Nachspiel Formally Known As Artspace reproduseres, og norsk kunstlivs enfants terrribles forblir like fattige.
Kanskje har TAFKAG ganske enkelt startet et nærmest utopisk prosjekt som i dag ikke er bærekraftig. For hvordan kan du både nære «et intenst hat mot kulturetablissementet og det (små)borgerlige livet generelt»1 og kritisere at institusjonen din ikke får driftsstøtte av det samme etablissementets bevilgende instanser? For meg lyder det som mer av den utdaterte (og pumpende romantiske) vaneradikalismen som er drivstoff bak alle de løpske ordene kunsten på TAFKAG må kjempe om oppmerksomhet med.
1Fra presseskrivet til Galuzin/Skylstads How to disappear completely and lurking inside the darkness of your pussy, åpning Galleri Rekord 20. april.
Johanne Nordby Wernø
Charles Baudelaire, “What is Romanticism?” (1846):
[1] Few people today will want to give a real and positive meaning to this word; and yet will they dare assert that a whole generation would agree to join a battle lasting several years for the sake of a flag which was not also a symbol?
[2] If you think back to the disturbances of those recent times you will see that if but few romantics have survived, it is because few of them discovered romanticism, though all of them sought it sincerely and honestly.
[3] Some applied themselves only to the choice of subjects- but they had not the temperament for their subjects. Others, still believing in a Catholic society, sought to reflect Catholicism in their works. But to call oneself a romantic and to look systematically at the past is to contradict oneself. Some blasphemed the Greeks and the Romans in the name of romanticism: but you can only make Romans and Greeks into romantics if you are one yourself. Many others have been misled by the idea of truth in art, and local colour. Realism had already existed for a long time when that great battle took place.
[4] Romanticism is precisely situated neither in choice of subjects nor in exact truth, but in a mode of feeling.
[5] They looked for it outside themselves, but it was only to be found within.
[6] For me, Romanticism is the most recent, the latest expression of the beautiful.
[7] There are as many kinds of beauty as there are habitual ways of seeking happiness.
[8] This is clearly explained by the philosophy of progress; thus, as there have been as many ideals as there have been ways in which the peoples of the earth have understood ethics, love, religion, etc., so romanticism will not consist in a perfect execution, but in a conception analogous to the ethical disposition of the age.
[9] It is because some have located it in a perfection of technique that we have had the rococo of romanticism, without question the most intolerable of all forms.
[10] Thus it is necessary, first and foremost, to get to know those aspects of nature and those human situations which the artists of the past have disdained or have not known.
[11] To say the word Romanticism is to say modern art—that is, intimacy, spirituality, colour, aspiration towards the infinite, expressed by every means available to the arts.
Romanticism has never been properly judged. Who was there to judge it? The critics!
Arthur Rimbaud
Detta her var litt av en diskusjon. Å virkelig gå til bunns i dette kunstteoretiske pensum kan jo ta flere år.Men hvis detta var litt, hvor er da resten? En ikke helt uvesentlig ting ved livet på TAFKAG-Galleriet er jo festen…….Som fremtidig kurator er det relevant for meg å beskue fremmedartet kunst, la meg utfordre av grenseoverskridende fremstillinger og på avstand bivåne ekspertenes og “viternes” retoriske dueller, med eller uten patos.Men!:Det kunne vært utrolig artig å samle de hissigste,mest ytterliggående kunstnerne og kritikerne til “Holmgang”-en duellaktig paneldebatt om kunst og kritikk(-stikk), med muligheter for sleivskudd fra “neanderthalere” fra salen.Da kreves det en myndig og karismatisk dirigent med formidabel kommunikasjons-kompetanse.Det kunne jo blitt et retorisk sirkus uten like.Kunstkritikk er jo så sabla, kvelende alvorlig. Hva med å løsne litt på knuten og kneppe opp noen knapper….
Når siste kule er skutt i staffeliet, foreslår jeg at noen redigerer,analyserer,komprimerer stoffet så boka blir malm-tung, så lover jeg å sette meg godt inn i detaljene..på gamlehjemmet.
……………
Veldig bra :D
Skancke-Knutsen: det er du som legger opp til at man ikke ‘skal, bør og må diskutere’ i det hele tatt. Jeg sa bare at det begynte å bli trøttende med en type antidiskurstone her, innholdet ellers bør jo selvfølgelig brettes fritt ut, mer av det.
og alvorlige nikk, høflig applaus og tillært ærbødighet er muligens et problem her i tråden men jeg ser ikke helt hva det har med meg å gjør.
ellers morsomt når du, ‘get a life frøken kunstanmelder’ Knutsen beskylder meg for hersketeknikker hehe…
Kristian Skylstad sier : hey jan
Kristian Skylstad sier : merkelig
Kristian Skylstad sier : bravve new world
Kristian Skylstad sier : ?
Kristian Skylstad sier : ydelig at jeg ikke forstår greia me skype
Jan Christensen sier : skypeskype. :) virker bra dette. (bandit)
Kristian Skylstad sier : hey¨
Kristian Skylstad sier : u sensetive fuck
Jan Christensen sier : (headbang)
Kristian Skylstad sier : trodde du hadde vokst opp på kjelsås jeg
Kristian Skylstad sier : (chuckle)
Jan Christensen sier : hva var det du spurte meg om? maling av vegger på institusjoner? trengte du jobb?
Kristian Skylstad sier : kan du fikse noe?
Kristian Skylstad sier : jeg begynner på master nå
Jan Christensen sier : hvorfor master? dette kan bli slutten kristian
Kristian Skylstad sier : slutten?
Jan Christensen sier : hva er den store greia med endeløs skole?
Kristian Skylstad sier : hva kan bli slutten?
Kristian Skylstad sier : ah
Kristian Skylstad sier : jeg fikk ikke brukt skolen orntli
Jan Christensen sier : karrieren. du har jo masse bra på gang
Kristian Skylstad sier : får gjort mer når jeg går på skole
Jan Christensen sier : jaha? du har jo gjort masse uansett
Kristian Skylstad sier : må jobbe hele tiden
Kristian Skylstad sier : når jeg ikke får lån og stipend
Jan Christensen sier : skal du begynne på SKA liksom nå, med “master”?
Kristian Skylstad sier : ja
Kristian Skylstad sier : men utveksle
Jan Christensen sier : sånn er virkeligheten
Kristian Skylstad sier : hele tiden
Kristian Skylstad sier : thats reality
Kristian Skylstad sier : i know
Jan Christensen sier : skjønner jo hva du mener, men tenk to år frem: du må likevel ta en vanlig jobb da mens du jobber med egne ting (og galuzin på kveldstid). blir ikke noe lettere
Kristian Skylstad sier : jeg står opp syv hver dag
Kristian Skylstad sier : går på jobb
Kristian Skylstad sier : er der til tre
Kristian Skylstad sier : også ned på galleriet
Jan Christensen sier : du kan like godt starte right now. jeg lover deg. hvor jobber du nå?
Kristian Skylstad sier : til sånn 10-12
Jan Christensen sier : skjønner.
Kristian Skylstad sier : jeg jobber som lærervikar
Jan Christensen sier : ok
Jan Christensen sier : hvorda?
Kristian Skylstad sier : Grefsen barneskole
Kristian Skylstad sier : hehe
Jan Christensen sier : kult :)
Kristian Skylstad sier : insprirerende
Kristian Skylstad sier : adhd barn
Jan Christensen sier : hvor lenge har du gjort dette?
Kristian Skylstad sier : har lært meg mye
Kristian Skylstad sier : siden jeg var 18
Kristian Skylstad sier : seks år
Jan Christensen sier : oi.
Kristian Skylstad sier : shit…
Jan Christensen sier : ja, shit
Kristian Skylstad sier : må komme meg nedover til Berlin snart
Jan Christensen sier : ok ok, men jeg mener det jeg sier: du har allerede vist en del, drevet bra galleri, drop studier, fortsett pengejobben og fokuser på egen kunst (om det er det du vil fremfor galleridrift), men egentlig tror jeg du vil kunne få bra eksponering som kunstner som driver galuzin også, det bare tar noen år, men investeringen vil betale seg.
Jan Christensen sier : men
Jan Christensen sier : poenget
Jan Christensen sier : er…
Kristian Skylstad sier : yeah
Jan Christensen sier : nemlig at norske kunstnere starter å jobbe for sent.
Jan Christensen sier : de studerer for lenge.
Kristian Skylstad sier : åjasånnja
Kristian Skylstad sier : jeg har jo tre utstillinger de fire neste månedene
Jan Christensen sier : du er fremdeles ung nok nå.
Kristian Skylstad sier : 24
Kristian Skylstad sier : drittunge
Jan Christensen sier : det er bra
Jan Christensen sier : jeg sluttet på SHKS når jeg var 23
Kristian Skylstad sier : samme som meg med SKA
Jan Christensen sier : kult
Jan Christensen sier : og det tar litt tid før stipender og salg kicks in
Kristian Skylstad sier : ja
Jan Christensen sier : om du er tilbake på SKA nå så risikierer du å bli sånn som han som skrev svarteboka.
Kristian Skylstad sier : men master er jo helt fritt
Kristian Skylstad sier : ånei
Kristian Skylstad sier : jeg ble kurert mot det forrige gang
Kristian Skylstad sier : uff
Kristian Skylstad sier : hjalp å få den beskjeden fra deg
Kristian Skylstad sier : jeg gikk ut av det rett etter
Jan Christensen sier : det er ikke det i øynene på samlerne og galleristee og kuratorene, de ser på dem som studenter så lenge det er noe insitusjon involvert…
Kristian Skylstad sier : sånn ja
Jan Christensen sier : jeg mener dette litt mer alvorlig enn det høres ut faktisk
Kristian Skylstad sier : jeg vet ikke helt
Jan Christensen sier : du får ta å gjøre det, det er svært få som IKKE gjør master om de får sjansen, jeg skjønner poenget med lånekassen og alt.
Kristian Skylstad sier : jobber utover billedkunst uansett
Kristian Skylstad sier : fikk ikke stipend
Jan Christensen sier : jeg synes bare det er kjipt når folk starter for sent…
Kristian Skylstad sier : det er ikke så rart når jeg kuraterer og jobber med film
Kristian Skylstad sier : ja
Jan Christensen sier : stipend er bare rullett
Kristian Skylstad sier : seffern
Kristian Skylstad sier : det er noe bindende med studier
Jan Christensen sier : og stipend kicker først inn to år etter studier, minimum!!
Kristian Skylstad sier : men så lenge kulturrådet boikotter galleriet så må jobbe for å finansiere det
Kristian Skylstad sier : jeg vet
Kristian Skylstad sier : er litt usikker på dette
Kristian Skylstad sier : men
Kristian Skylstad sier : stemingen er så bra på akademiet
Jan Christensen sier : så om du ser på MA nå så får du ikke før du er 30 – og kanskje etableringsstipend på 15.000??
Kristian Skylstad sier : Henrik Plenge
Jan Christensen sier : det vil du jo ha neste år, deretter 3 årig for yngre. og DA blir du 30 og allerede gjort alt.
Kristian Skylstad sier : men jeg har jo allerede fått prosjektstøtter på nærmere 80000
Jan Christensen sier : dude, jeg er 29 og fått stipender over 1.000.000 på tre år.
Kristian Skylstad sier : men søknaden min denne gangen var for ufokusert
Kristian Skylstad sier : fordi jeg er for ufokusert
Kristian Skylstad sier : så
Kristian Skylstad sier : jeg må finne en retning
Jan Christensen sier : men jeg gikk 3 år etter SHKS med fulltidsjobb og laget ikke kunst
Kristian Skylstad sier : kødder du?
Kristian Skylstad sier : why?
Jan Christensen sier : why what?
Kristian Skylstad sier : hvorfor lagde du ikke kunst?
Jan Christensen sier : fordi jeg hadde fulltidsjobb og bare hang ut. samme som du gjør nå.
Kristian Skylstad sier : ah
Kristian Skylstad sier : men jeg lager kunst np
Kristian Skylstad sier : nå
Kristian Skylstad sier : for første gang på halvannet år
Kristian Skylstad sier : men jeg har ikke noe liv
Kristian Skylstad sier : og det kan jo også oppfattes som litt problematisk
Jan Christensen sier : det er bare at du fokuserer på KUNST fremfor pengene akkurat nå. vær fornøyd med jobben, cash in og tenk på prosjekter og profilering, du er en av de unge kunstnerne folk vet om, det er luksus det, tilbake på SKA kan være litt stagnering.
Kristian Skylstad sier : ahh
Kristian Skylstad sier : du har nok litt rett
Kristian Skylstad sier : får bruke sommern til å tenke over det
Jan Christensen sier : fuck livet, det vil ta lang nok tid å bli kunstner om du egentlig vil det
Jan Christensen sier : skjønner det.
Kristian Skylstad sier : fuck livet
Kristian Skylstad sier : det skal jeg sitere deg på jan
Jan Christensen sier : jeg sier det virkelig bare fordi jeg vil du skal gjøre det rette her.
Kristian Skylstad sier : Tobias kommer til å elske den
Kristian Skylstad sier : mm
Jan Christensen sier : jeg tror alle vet at jeg droppet det greiene
Kristian Skylstad sier : droppet hvilke greier?
Jan Christensen sier : livsgreiene
Kristian Skylstad sier : shit mann
Kristian Skylstad sier : er du miljøskadet eller?
Kristian Skylstad sier : hvorfor er kunst så viktig?
Kristian Skylstad sier : fortell meg det
Kristian Skylstad sier : why!!!
Jan Christensen sier : haha, kunstmiljøskadet? har jo ikke noe med det miljøet å gjøre heller! :D
Kristian Skylstad sier : hva har det med å gjøre
Jan Christensen sier : kunst er spaced out hypotetisk tankeverden
Jan Christensen sier : det er det som er interessant med det
Kristian Skylstad sier : enig
Jan Christensen sier : nettopp
Kristian Skylstad sier : derfor jeg sa nei til å begynne på filmskolen i lillehammer
Jan Christensen sier : ah.. hm.. akkurat den er jo faktisk litt interessant
Kristian Skylstad sier : det er ingen annen verden
Jan Christensen sier : filmscenen er et miljø jeg gjerne skulle visst mer om
Kristian Skylstad sier : tørr
Kristian Skylstad sier : knusktørr
Kristian Skylstad sier : hva sier man
Kristian Skylstad sier : …….
Kristian Skylstad sier : null meningsproduksjon
Jan Christensen sier : akkurat som kunstverden bør man bruke utdannelses institusjonen som inngang, men drite i miljøet og finne retningen og nettverket utover, internasjonalt
Jan Christensen sier : norsk film ja, det er litt null
Kristian Skylstad sier : inernasjonalt
Jan Christensen sier : nettopp
Kristian Skylstad sier : det er liksom to strategier her
Kristian Skylstad sier : hvis vi tar for oss matias og gardar feks
Kristian Skylstad sier : gardar løper til ny
Kristian Skylstad sier : matias blir hjemme
Kristian Skylstad sier : begge klarer seg utmerket
Kristian Skylstad sier : fordi de har det
Kristian Skylstad sier : altså
Jan Christensen sier : sånn som nå har du bra oppmerksomhet i oslo, jeg hører folk mener ting om deg, at gallerister lurer på hva du gjør, hvem du kjenner, hva du egentlig er/mener osv, og som ung kunstner er du faktisk ganske etablert. Galuzin har vært et genialt trekk. Internasjonalt er et helt annet spill.
Kristian Skylstad sier : det vet jeg
Kristian Skylstad sier : men via ……….
Jan Christensen sier : det er internasjonalt som tar tid
Kristian Skylstad sier : så har jo jeg kommet i kontakt med masse mennesker
Kristian Skylstad sier : jeg stiller ut i wien i juni
Jan Christensen sier : hvor da? det er sammen med Thora?
Jan Christensen sier : gallerinavn
Kristian Skylstad sier : Area 53
Jan Christensen sier : ok, nice
Kristian Skylstad sier : drar med meg thora
Kristian Skylstad sier : hun trenger å få luftet kunsten sin litt
Jan Christensen sier : (party)
Jan Christensen sier : det er bra
Kristian Skylstad sier : ivanhar et enormt nettverk i russland
Kristian Skylstad sier : vi jobber med saken
Kristian Skylstad sier : for å si det mildt
Jan Christensen sier : det er godt eksempel med gardar vs matias
Kristian Skylstad sier : jeppers
Jan Christensen sier : men de er veldig veldig smarte nettverksbyggere og mediamanipulatorer, egentlig en stor del av kunsten deres
Kristian Skylstad sier : det er jeg og
Kristian Skylstad sier : og du
Kristian Skylstad sier : kein problem
Jan Christensen sier : ok – ikke minst – det har tatt dem LANG tid
Jan Christensen sier : hør her:
Kristian Skylstad sier : hehe
Jan Christensen sier : de holdt på med bokpublisering og undergrunnsgalleri og saker og ting allerede i bergen
Jan Christensen sier : på akademiet der
Jan Christensen sier : mens jeg gikk på SHKS
Jan Christensen sier : (dette er vel 1997-200)
Kristian Skylstad sier : i know
Jan Christensen sier : o
Jan Christensen sier : ok
Jan Christensen sier : men
Kristian Skylstad sier : matias sleit jo i mange år
Jan Christensen sier : de drev på
Jan Christensen sier : med FOKUS på egen kunst
Jan Christensen sier : hele tiden
Jan Christensen sier : jeg hang bare rundt
Jan Christensen sier : jobbet for alle andre
Jan Christensen sier : fra vibeke tandberg til børre sæthre
Jan Christensen sier : på c/o
Jan Christensen sier : på Oslo kunsthall
Jan Christensen sier : jeg laget ikke et drypp veggmaleri
Jan Christensen sier : kanskje et eller to bare…
Jan Christensen sier : men ellers ikkeno
Kristian Skylstad sier : I WILL NEVER MAKE IT (?!?!?)
Jan Christensen sier : datert 2000
Jan Christensen sier : eneste SKISSEN
Jan Christensen sier : jeg laget hele det året
Jan Christensen sier : installerte det i 2002
Kristian Skylstad sier : ja
Jan Christensen sier : nettopp.
Kristian Skylstad sier : whatis the point my firend
Jan Christensen sier : rundt den tid hadde gardar LITT attention
Jan Christensen sier : matias veldig lite
Kristian Skylstad sier : abo rasul fikk all oppmerksomheten?
Jan Christensen sier : gardar flyttet til USA i 1999 eller 2000 eller noe
Kristian Skylstad sier : det var torbjørn
Kristian Skylstad sier : og vibeke som herja da
Jan Christensen sier : først med boken fikk matias oppm.
Kristian Skylstad sier : foto gjengen
Kristian Skylstad sier : jepp
Jan Christensen sier : nettopp, alle fotografene
Kristian Skylstad sier : men den tid er over
Kristian Skylstad sier : gjør det litt vanskelig for skylstad
Jan Christensen sier : poenget er at ego-fokus aldri hjalp gardar og matias
Kristian Skylstad sier : hva tenker du på?
Jan Christensen sier : er du fotograf?
Kristian Skylstad sier : ja
Kristian Skylstad sier : på en måte
Kristian Skylstad sier : hehe
Jan Christensen sier : mastergrad = egofokus
Kristian Skylstad sier : åjasånnja
Jan Christensen sier : ikke tenk medium. du har jo vist mediapeil med galuzin, det er presse og profilering som er nøkkelen.
Kristian Skylstad sier : det er jeg enig i
Kristian Skylstad sier : jeg tenker ikke medium
Kristian Skylstad sier : men jeg er fotograf
Jan Christensen sier : og der trenger du ikke SKA med mindre du vil ha samtaler med grøgaard om warhol og beuys om nettopp profilering.
Jan Christensen sier : da hadde jeg skjønt det.
Kristian Skylstad sier : vil gjerne diskutere med henrik plenge
Kristian Skylstad sier : og ak dolven
Jan Christensen sier : han er smartin
Kristian Skylstad sier : og
Kristian Skylstad sier : matias
Kristian Skylstad sier : knut åsdam
Jan Christensen sier : ja, hun er der nå? og matias?
Jan Christensen sier : på ska?
Kristian Skylstad sier : generasjonsskifte på SKA
Kristian Skylstad sier : sannsynligvis fra neste år
Jan Christensen sier : hva er faldbakken ansv for på SKA
Kristian Skylstad sier : han er gjestelærer
Kristian Skylstad sier : **** tar kanskje foto
Kristian Skylstad sier : video professor stillingen
Kristian Skylstad sier : men det er hemmelig inntil videre
Jan Christensen sier : kristian, det vil alltid være nye interessant professorer. jeg skjønner at dette er hemmelig. skakke ikke nevne det.
Kristian Skylstad sier : det var jo dritt da jeg gikk der
Kristian Skylstad sier : michael o donnel lissm
Kristian Skylstad sier : men jeg har en doku jeg vil lage
Kristian Skylstad sier : som jeg har jobbet med
Kristian Skylstad sier : leeeeeeenge
Kristian Skylstad sier : og når jeg ikke fikk stipend
Kristian Skylstad sier : trenger jeg å finansiere det
Jan Christensen sier : jeg har liksom ekstrem tro på egen innsats, men det er bare noen ytterst få som har overskudd, energi og brains til å gjøre det. SKA var crap før du begynte også. alle skoler er crap mens man går på en skole.
Kristian Skylstad sier : det tror jeg på
Kristian Skylstad sier : men jeg slipper å forholde meg til det egentlig
Kristian Skylstad sier : Henrik kjører fristil
Kristian Skylstad sier : skikkelig
Jan Christensen sier : faldbakken er norges mest interessante kunstner og helt klart verdt å kunne treffe han. jeg skjønner det.
Kristian Skylstad sier : jeg kjenner jo faldbakken
Kristian Skylstad sier : han hjalp meg med Kerry Is Gay
Kristian Skylstad sier : jeg vet ikke helt
Jan Christensen sier : ja. hm. dilemma. du setter “karrieren” et år tilbake minst ved å starte skolen igjen..
Kristian Skylstad sier : tror du det?
Jan Christensen sier : helt klart.
Kristian Skylstad sier : hmmm
Jan Christensen sier : stipendbyråkratiet er En ting, de er firkantet i norge, men profflivet er ekstrmt – jeg har promotert mange kunstnere til kuratorer og galerister, vet du hva de spør om etter å ha sett bra verk?
Jan Christensen sier : “how old is this person?”
Kristian Skylstad sier : ja
Jan Christensen sier : skummelt
Kristian Skylstad sier : det er et perspektiv
Kristian Skylstad sier : litt sån ny style
Kristian Skylstad sier : sånn
Jan Christensen sier : man MÅ ha en lokal karriere før man er 30, ellers finnes det ingen internasjonal fremtid. merk det det
Jan Christensen sier : merk deg det, mener jeg
Kristian Skylstad sier : jeg er bare ikke desp
Kristian Skylstad sier : og
Jan Christensen sier : NY style er only style
Kristian Skylstad sier : jeg tror jeg har en lokal karriere før jeg er 30 uansett
Kristian Skylstad sier : Ny style er ikke min stil as
Jan Christensen sier : shit, kristian, NEW York kunstnere er superstjerner før de er 30
Kristian Skylstad sier : det finnes ingen superstjerner i kunstverdenen
Kristian Skylstad sier : michael jackson er superstjerne
Kristian Skylstad sier : hvis jeg vil bli superstjerne
Jan Christensen sier : det handler om new york først og tyskland etter det og flash art notiser og reviews i Frieze. og det går i den rekkefølgen. til slutt får du forside på artforum.
Kristian Skylstad sier : begynner jeg med film
Jan Christensen sier : film?
Kristian Skylstad sier : vi har jo allerede vært i art review to ganger
Jan Christensen sier : film er dødt
Kristian Skylstad sier : og i neste flash art tror jeg
Jan Christensen sier : ingen som går på kino en gang
Kristian Skylstad sier : film er dødt
Kristian Skylstad sier : jeg vet
Jan Christensen sier : jeg ser ikke videoer som jeg laster ned engang
Kristian Skylstad sier : art is the future right
Kristian Skylstad sier : mendu har jo ikke tid
Kristian Skylstad sier : du har jo ikke et liv
Kristian Skylstad sier : ??
Jan Christensen sier : hørte av schlaegel at han skriver ja
Kristian Skylstad sier : eller det Øyvind eller jostein eller Tobias annser som et liv
Jan Christensen sier : nei, men det er forskjell….
Jan Christensen sier : jeg vet vel egentlig ikke helt hva tobias og ø ogg jostein tenker på? vet du`?
Kristian Skylstad sier : jaja
Kristian Skylstad sier : du vet jo hva jeg snakker om
Kristian Skylstad sier : du
Kristian Skylstad sier : er jo i konstant bevegelse
Jan Christensen sier : jeg tenker vel heller at jeg vil være uavhengig, prøve tjene litt penger på disse greiene…
Kristian Skylstad sier : jeg og
Kristian Skylstad sier : på lang sikt
Kristian Skylstad sier : men hvis jeg vil ha penger hadde jeg begynt i reklamebransjen
Jan Christensen sier : secret: når du er 30 så ser du tilbake på alt du har gjort og vil innse at du aldri hadde kunnet gjøre dette om igjen om du begynte med det da du var 25…
Kristian Skylstad sier : tror på det
Kristian Skylstad sier : og jeg er veldig ambisiøs
Kristian Skylstad sier : tro meg
Kristian Skylstad sier : men inngår ikke kompromiss
Jan Christensen sier : i trust you
Kristian Skylstad sier : skulle se arbeidet ditt på MGM
Kristian Skylstad sier : men så var det faen eg stjålet
Kristian Skylstad sier : meg
Jan Christensen sier : ja…
Kristian Skylstad sier : digg?
Kristian Skylstad sier : du sparte et år der..
Kristian Skylstad sier : eller hva?
Jan Christensen sier : jeg ga faen jeg, det var bra eksempel på et arbeid som overskred den kjedelige kuben, jeg mener den hvite kuben…
Kristian Skylstad sier : du må slutte å stille ut i garasjer Jan
Jan Christensen sier : jeg hadde aldri trodd på den oppmerksomheten. det er nok mer stigmatiserende enn det behøvde.
Jan Christensen sier : men det fikk jo en side i New York times med Rem Kolhaas og Lousie Bourgouise
Kristian Skylstad sier : haha
Kristian Skylstad sier : du er den nye edvard munch
Kristian Skylstad sier : no input
Kristian Skylstad sier : og shut down
Kristian Skylstad sier : hvilken kom først?
Jan Christensen sier : men fungerte bra som brekkstang for å ikke lenger være veggmaleri only, now – new and reborn – cash on canvas
Jan Christensen sier : no inpit
Kristian Skylstad sier : sikker?
Jan Christensen sier : i will never make it, no inpiut, og så laget faldbalken shutdown.
Kristian Skylstad sier : sant?
Kristian Skylstad sier : sikker?
Jan Christensen sier : jeg vet ikke når han laget skissene sine
Kristian Skylstad sier : neinei
Jan Christensen sier : nei
Jan Christensen sier : `nei?
Kristian Skylstad sier : morsomt
Jan Christensen sier : men jeg innrømmer helt klart at jeg er veldig inspirert av faldbakken jeg
Kristian Skylstad sier : bare et veddemål blant sauene i Oslo
Kristian Skylstad sier : jeg og
Jan Christensen sier : Relativ Verdi var laget til Faldbakken
Jan Christensen sier : om hva da veddes det?
Kristian Skylstad sier : hva som kom først
Kristian Skylstad sier : no input
Kristian Skylstad sier : eller shut down
Kristian Skylstad sier : clever art
Jan Christensen sier : shut down er fra 2004 ser jeg her på nettet
Kristian Skylstad sier : ok
Kristian Skylstad sier : no input?
Jan Christensen sier : samme som no input ja
Jan Christensen sier : haha
Jan Christensen sier : interessant
Kristian Skylstad sier : samtidig
Jan Christensen sier : wow
Kristian Skylstad sier : suspekt
Jan Christensen sier : skjønner det
Kristian Skylstad sier : (call)
Jan Christensen sier : han er jo smartere så da var det kanskje han som var først. jeg mener, ærlig talt, han ville jo ikke laget noe som minnet om noen andre om han hadde sett min. men jeg viste min i februar eller mars… hehe
Kristian Skylstad sier : mm
Kristian Skylstad sier : men jeg synes seriøst uten å nevne navn at et knippe kunstnere fra min generasjon kopierer dere ukritisk.
Kristian Skylstad sier : da snakker jeg om veldig korte “generasjonen” altså
Kristian Skylstad sier : hvert femte år kommer det en ny bølge
Kristian Skylstad sier : internasjonalt
Kristian Skylstad sier : og lokalt
Kristian Skylstad sier : eller internasjonalt enda hyppigere
Kristian Skylstad sier : og man må jo spørre seg om man vil lage eller følge bølger
Jan Christensen sier : du har helt sikkert rett, men jeg “kopierer” og lar meg inspirerer selv. men det gjelder å ta det i en ny retning
Kristian Skylstad sier : jaja
Kristian Skylstad sier : for guds skyld kopierer sjæl
Kristian Skylstad sier : men det er en tendens som viser en usikkerhet
Jan Christensen sier : nei, følg smarte tanker, trender er over før man får gjort det selv… haha
Kristian Skylstad sier : ja
Kristian Skylstad sier : smarte tanker
Kristian Skylstad sier : clever art
Kristian Skylstad sier : men det krever en mann
Kristian Skylstad sier : fuckings komplisert prosess
Jan Christensen sier : du hadde jo stor suksess med videoen din, følte du ikke at det var nesten for mye stress å skullle gå videre etter det?
Kristian Skylstad sier : tja
Kristian Skylstad sier : da ble det galleri som var interesse punktet lizm
Kristian Skylstad sier : og nå er det enkle små verk
Kristian Skylstad sier : hypig utstilling
Jan Christensen sier : helt kult det
Kristian Skylstad sier : mye vanskeligere
Kristian Skylstad sier : å lage enkeltverk
Kristian Skylstad sier : enn et års prosjekter
Jan Christensen sier : ja, det er rett, det er vanskeligere å skape fokus rundt enkle små verk, fylle dem med innhold, på samlebånd…
Kristian Skylstad sier : men der ligger det my essens
Kristian Skylstad sier : men faen heller
Kristian Skylstad sier : jeg klarer ikke å holde meg i ro
Kristian Skylstad sier : så hvorfor kjempe imot
Kristian Skylstad sier : får tenke på det med akademiet
Kristian Skylstad sier : men denne dokuen blir mye bedre enn forrige
Jan Christensen sier : take a break fra kunsten ved å gjøre pengejobbingen. beste type break . det å studere videre for å tvinge seg til å lære kunstmodeller er ikke nødvendigvis virkeligheten der ute.
Kristian Skylstad sier : man skaper vel sinm egen virkelighet
Kristian Skylstad sier : male vegger på institusjoner tenker du på?
Jan Christensen sier : joda, men tjen deg litt penger og dra på ferie og lev 9-4 og se på TV og gjør noe annet. tommy olsson gjorde det i 10 år før han skjønte at det var historisk kritiker han burde bli.
Kristian Skylstad sier : tommy ja
Jan Christensen sier : gjør litt sånt også, jeg mener at sjauejobbing på galleri og museum er helt fair.
Kristian Skylstad sier : han vil hjelpe meg ser det ut som
Jan Christensen sier : det var det …… må ha blandet med å lage kunst.
Kristian Skylstad sier : åja
Kristian Skylstad sier : hmmm
Kristian Skylstad sier : skjønte ikke en dritt av det
Jan Christensen sier : jeg snakket ikke om å lage kunst i det hele tatt da jeg snakket om veggmaling
Jan Christensen sier : jeg snakket om VANLIG jobbing
Kristian Skylstad sier : hva snakket du om
Kristian Skylstad sier : åja
Kristian Skylstad sier : trodde du snakket om networking
Jan Christensen sier : hun må ha blandet eller blandet da hun gjenfortalte til deg
Jan Christensen sier : nei,
Jan Christensen sier : sorry
Kristian Skylstad sier : eller jeg misforstod
Kristian Skylstad sier : kanskje med vilje
Jan Christensen sier : jeg møter de beste unge kunstnerne blant ASSISTENTENE på de galleriene og museene jeg har hatt utstilling på. det kan jo godt være “networking” det om man vil…
Kristian Skylstad sier : sånn ja
Kristian Skylstad sier : men det er jo strengt tatt ganske subjektivt da
Kristian Skylstad sier : altså
Kristian Skylstad sier : de beste kunstnerne
Kristian Skylstad sier : eller de mest ambisiøse
Kristian Skylstad sier : er billedkunst kun kodeknekking?
Jan Christensen sier : ok, jeg snakker nok mest om de ambisiøse ja….
Kristian Skylstad sier : i så fall
Jan Christensen sier : helt klart kodeknekking og manipulering
Kristian Skylstad sier : hva betyr noe etter at man har gjort suksess
Kristian Skylstad sier : ?
Kristian Skylstad sier : er ikke det en løgn?
Jan Christensen sier : suksess er jo litt relativt, hva tenker du på?
Jan Christensen sier : kunst var aldri “sant” eller “virkelig”. det er ren manipulasjon, akademisk retorikk og visuell stimulering
Jan Christensen sier : om det er “løgn” så er det løgn. no problem man. :D
Kristian Skylstad sier : er det tilfredstillende for deg å leve på en løgn?
Jan Christensen sier : nå stiller du tommy sørbø/journalist spørsmål. det blir tabloid.
Kristian Skylstad sier : det er ikke noen offentlighet her
Jan Christensen sier : og det er hvis du spør deg selv dette at jeg skjønner at det er vanskelig å argumentere for seg selv.
Kristian Skylstad sier : og det er veldig sort hvitt påstand du kommer med der
Kristian Skylstad sier : fordi
Kristian Skylstad sier : man kan være jævlig manipulativ
Jan Christensen sier : jeg har ikke problem med løgnen, jeg inspireres av kunst som ren konstruksjon, hypotese, anti-originalitet, appropriasjon…
Kristian Skylstad sier : og mene det man sier forde
Kristian Skylstad sier : men hva med meningsproduksjon?
Jan Christensen sier : det er en positiv verdi. veldig opportunistisk. passer bra i offentligheten. men slitsomt å tenke på som kunstner.
(y)
Jan Christensen sier : you got it there
Jan Christensen sier : helt klart.
Jan Christensen sier : ikke så mye å snakke om egentlig kanskje?
Jan Christensen sier : :D
Jan Christensen sier : jeg er straight out ærlig her
Jan Christensen sier : kjeder meg hver gang jeg snakker med journalister og brunmalere om ærlighet, kynisme, strategi og penger.
Jan Christensen sier : folk putter ting i feil rekkefølge
Kristian Skylstad sier : meningsproduksjon?
Jan Christensen sier : dude, jeg må ta påskefri og spise noe mat
Jan Christensen sier : hvilken meningsprod?
Kristian Skylstad sier : som kunstner
Kristian Skylstad sier : å produsere mening
Jan Christensen sier : tenk på faldbakke og snu det rundt
Jan Christensen sier : faldbakken er beste eksempel
Kristian Skylstad sier : anti mening er også mening
Jan Christensen sier : nettopp
Kristian Skylstad sier : hehe
Jan Christensen sier : helt enig
Kristian Skylstad sier : da lar vi det ligge der før vi snakker oss in i et hjørne
Kristian Skylstad sier : og ikke klarer å få inn noe mer input
Jan Christensen sier : haha’
Jan Christensen sier : ok
Kristian Skylstad sier : shutdown
Jan Christensen sier : god påske
Kristian Skylstad sier : god påske
Jan Christensen sier : (bow)
Kristian Skylstad sier : (flex)
Jan Christensen sier : hyggelig å prates. hils tobias om du ser han i påsken
Kristian Skylstad sier : jeg ser han aldri
Kristian Skylstad sier : eller
Kristian Skylstad sier : jeg møtern men han er i sin egen lege/baby/hus/garasje/kone/lån/ny pc verden
Kristian Skylstad sier : null meningsproduksjon der…
Man is condemned to be free. Cause once thrown in to the world he is responsible for everything he does
Jean Paul Sartre
Virkelig helt i orden, bjornara: Jeg er ærlig talt langt mer bekymret over sinnstilstanden, og det generelle humøret, samt iveren etter å diktere hvordan man skal, bør og må diskutere, hos Frode Markhus.
OPS! Beklager at jeg tilskrev anton five to one-spørsmålet, ask.
frodem: Alle mine helter innen kunsten befinner seg selvsagt innenfor en “teoretisk/ diskursiv sammenheng”.
Akkurat som det aller, aller meste her i verden — fra vannkraner til hagesnegler; fra katolske kardinaler til lett hersketeknikk-aktige råd om ikke å bruke for mange anførselstegn.
Det betyr vel ikke nødvendigvis at absolutt alle forsøk på diskurs/ teori/innspill må mottas med alvorlige nikk, høflig applaus og tillært ærbødighet, eller hva?
Arvid Skancke-Knutsen: den der infantile antidiskurstonen din begynner å bli vel slitsom. Tenk på dine største helter i kunsten, og si høyt at de befant seg utenfor enhver teoretisk/diskursiv sammenheng.
Og parkér anførselstegna i samme slengen.
Et interessant, men vanskelig spørsmål, anton. Spesielt siden Jim Morrison aldri selv ga noen offisiell forklaring – ikke en gang til Krieger, Manzarek og Densmore – på hva teksten betød. Men teoriene er mange: Noen mener at det er en slags allegori på styrkeforholdet (i antall personer) mellom Viet Cong og amerikanske soldater under Vietnamkrigen. Andre mener at styrkeforholdsteorien er rett, men at det er samtidens styrkeforhold mellom svarte og hvite i USA det refereres til. Og så er det igjen noen som mener det har med styrkeforholdet mellom unge og gamle i tiden rundt det franske studentopprøret å gjøre.
En glimrende låt er det uansett…
PS! janchristensen: Jim Morrison har levd en gang, han var bra da også.
Jim Morrison: Liten i havet, stor i badekaret.
Janchistensen og dere andre “kultiverte” her i tråden:
Hva sikter linjene “Five to one, baby/ One in five/ No one here gets out alive” til?
Jeg kjøper isen til icecreamvan jeg. Jim Morrison var bra, men død. ;)
O! Brave new World…Deliver me from clever art.
Siden disse Minerva ikke får skikk på teknologien sin, her er det jeg tripper etter å få legge ut som svar:
æTakk for tips om denne tråden, Meisingset. Tror imidlertid jeg må få balansere ting litt: det er ikke riktig å si at jeg kritiserer Galleri Rekord, for å begynne med det. Det er TAFKAG og én enkelt utstilling på Galleri Fimbul det dreier seg om. Rekord driver på en ganske annen måte og rammes ikke av min kritikk. Videre må jeg si meg uenig i din betraktning, Strøm-Olsen, om at det skal være problematisk å invitere publikum til å se kunst som ækun” prosess. Det kan være en bra ting å få innsyn i prosess, det er heller ikke i dagens kunst noe krav om å unngå dette “ hva jeg savner hos Skylstad, Galuzin & co er snarere en bevissthet om at også diskursknusing og prosessuelle anti-prosjekter kan gjøres bra eller dårlig; presist og smart eller ikke. Det var den pågående uformelle debatten om dette aspektet ved galleriet, og lysten til å høre hvordan et utspill om det ville bli møtt av galleriet selv og av publikum, som trigget kritikken min. Du behøver forøvrig ikke å søke dekning. Vel var debatten, eh, frisk, men kneskålene mine er nå intakte ennå. Over og ut. JNW”
Wernø skrev:
mørke menigheter
Skancke-Knutsen skrev:
Minerva
En parentesisk bemerkning: Denne tråden ble nylig tatt videre i nettmagasinet til Minerva. I artikkelen En reise inn i det uforståelige viser Nicolai Strøm-Olsen en viss fascinasjon for ordskiftet her, riktignok med en koservativ (!) hoderisting over mangelen på tilgjengelighet og “mening”.
Her er for øvrig avslutningen på artikkelen, som ble lagt ut 8. mai, i en lett redigert versjon:
“Det som synes å være fellesnevneren for miljøet rundt TAFKAG og Galleri Rekord er at de er i opposisjon til kritiske kommentarer. En av deres strategier for å unngå å bli kommentert er en vanvittig aggresjon. Kurator Skylstad skriver blant annet 22. april som svar til Wernø: ”Konspirasjonsteoriene dine er banale og det er ikke overraskende at du ikke forstår vår strategi, men så lagde vi aldri kunst for strebere.” (…)
Hvorpå journalisten konkluderer: “Nå søker jeg dekning, for sinnet som øste over Johanne Nordby Wernø da hun forsøkte å forstå noe av dette miljøet var ekte.”
Anarchy in the UKS, antar jeg. For øvrig synes jeg Nordby Wernø nok en gang bruker en hel del plass på å si temmelig lite, men det får nå en gang være hennes soleklare privilegium.
Travle dager. Her kommer omsider noen kjappe siste linjer fra stridens moder.
Kristian sier: æEr det noe motsetningsforhold mellom romantisk patos til undersøkelse av roller? Utforskning av roller er vel strengt tatt en romantisk virksomhet.”
Dette står for meg som et tegn på at det ikke er spesielt klart her hva romantikk innebærer. Da blir jo også debatten veldig kronglete, altså hvis alle skal legge sin egen personlige mening i de felles ordene vi bruker. Du kan ikke bare putte hva det skulle være inn i eksisterende begreper. Og du kan bare glemme å kalle meg tradisjonalist for å påpeke det. (Samme undring har jeg om bruken av ordet “reduksjonisme” i denne tråden, for øvrig).
Og nei, det å bevisst utforske roller, å se seg selv utenfra, så å si, kan jeg vanskelig se hvordan kan regnes som romantisk. Den romantiske rollefiguren er typisk oppslukt og inderlig og ser ikke på seg selv med noen utforskende distanse (=æleker med roller”). Den romantiske kunstneren ser seg selv som noe opphøyd noe, svevende langt over f eks en skarve kritiker (Han er kunstner. Aktiv kunstner. Han understreker at han er aktiv billedkunstner. Glem aldri det. Kunstner.)
Det er heller ikke noe galt i romantikk i seg selv. Tvert imot er det en interessant tendens at flere og flere kunstnere tar i bruk romantiske grep for tiden. Det jeg til å begynne med reagerte på, er heller ikke romantikken, men det TAFKAG grunnen fortsetter å gjøre her i debatten: å slenge hensiktsløst rundt seg med ord og påstander samtidig som de later som om de kommer med gyldige innlegg. For eksempel ved å si at teksten min ækryssklipper” og dermed manipulerer sannheten. Alle kan jo se at jeg har oppgitt hvor og når utdragene kommer fra, så hva er vitsen? Det er ikke noen piknik å debattere når folk vektlegger kvantitet og ikke kvalitet når de åpner munnen. Og det å trekke paralleller mellom meg og ethvert utskjelt menneske fra siste par års kunstdebatt (Lund og Nerdrum/Sørheim), folk poengene mine ikke har noe med å gjøre, er et meget billig grep. Det sier sitt om styrken i argumentene dine at du tyr til sånt.
Det partiet Tommy Olsson leit nok har lest som en ækontinuerlig diskreditering av Skylstad” må jeg jo da nesten si litt om. Når jeg kan være såpass direkte i tonen mot noen, bør det heller enn en nedrakking leses som en form for tillitserklæring: det er jo fordi jeg har å gjøre med smarte folk som tåler det. Det er fordi jeg tror/trodde det var en bevissthet hos ham – som kunstner og kurator – omkring hva slags signaler man sender ut når man fremstiller seg selv (eller sin persona, den angripende personaen som overskriften refererer til) slik han gjør, og jeg ventet meg en mindre personlig, hårsår reaksjon. Var ikke det en nokså rimelig antagelse?
Ellers:
Watz mener: æ[TAFKAG tas alvorlig ved å] lese deres offentlige profil, tekster etc. som en markedsføringsstrategi”. Hva mener det anti-borgerlige og dermed trolig anti-kapitalistiske TAFKAG om et slikt syn?
Djønne, én-null til deg, selvsagt: jeg ga ikke Munan Øvrelid noen fair behandling. Jeg anmeldte ham strengt tatt ikke. Det var helt andre ting jeg ville prate om denne gangen. Du unnlot å fortelle mer om Frankfurt? Ombestem deg gjerne.
To stk poenger til Kristian på tampen:
“Ingen utstillere havner i skyggen, men de blir deltagere i et sosialt prosjekt når de velger å stille ut på TAFKAG. Dette vet hver enkelt kunstner, og hvis det er et problem er det kun et problem for nevnte kritikere” (sitat)
How utterly rude. Tror du jeg har suget alt dette av eget bryst? Det startet selvsagt med at temaet var noe folk snakket om og som jeg syntes fortjente en plass i offentligheten. Så når man avfeier meg, avfeier man også mye godtfolk blant TAFKAGs faste publikum.
“Når det gjelder resepsjon har jeg aldri gjort hevd på noe som helst.” (sitat)
Newsflash: Når man ytrer noe offentlig, som ved f eks å invitere til galleri, prosjektrom, kall det hva du vil, da ber du om tilsvar, om resepsjon.
Ok, en tekst om Tsjetsjenia.
(vær så snill, les hele teksten)
Siden jeg var bidragsyter, eller tekstforfatter (av det som nå heter TAFKAGtekster) til utsillingen Background pictures for a new world TAFKAG, Oslo, 30. mars “ 15. april, 2007 av Munan Øvrelid, ser jeg meg tvunget til å legge inn noen harde facts.
Først er det på sin plass å benevne et prosjekt som tok plass i Hoenstrauserstrasse 5 i Frankfurt am Main, jan-mai 2004. Dette var et visningsrom som skulle vise seg å ha en kort, men inntens levetid. Prosjektet het LEOFK og var en salig samordning av strategiske bommerter. (se: http://homepage3.nifty.com/nga_star/TOM-LEOFK.htm)
I denne perioden forekom det 13 arrestasjoner, stedet ble lukket 5 ganger og innehaverne av lokalet ble fratatt eiendomsrett. Visningsstedet var gjenstand for et selvmord og to overdoser. (kan geriljagalleristene skilte med det?) Ted Huges skrev en artikkel om tigerens død i denne forbindelse. æDein Versuch, Worte zu schreien …” (http://www.luise-berlin.de/lesezei/blz99_02/text13.htm)
Prosjekter som ble vist var bla the dead Squid.
(http://www.squid-cache.org/mail-archive/squid-users/199606/0085.html )
Dette prosjektet var i verksatt av LEOFKs gründere, Chris Kolssa og Jan Grüss.
På dette tidspunkt bodde undertegnede i Frankfurt og fikk besøk av Skylstad/Galuzin.
De ble enige om å projisere lignende tendenser i oslotrommelen. Det bemerkelsesverdige med LEOFK var dets overlevelsesevne. Kritikker ble skrevet av bla Christine Nippe, Kunsthistoriker, og Annette Spohn, kunsthistoriker.
Kritikkene lignet de vi ser her.
Også dette med drugart i diverse performative konstellasjoner og påfølgende totalt dekadente fester var tendensen. Et nært samarbeid med Matej Sande og Erika Ožek fra gruppen Drogart med adresse Kolodvorska 20, Ljubljana, Slovenia, var gjennom de trettifem åpningene som ble gjort på LEOFK et viktig bidrag. (http://www.culturalprofiles.net/Slovenia/Units/4397.html). LEOFK var første visningsrom hvor Eric Steel’s film The Bridge ble presentert.
Selvmordet ble alltid kommentert.(blir det hos geriljagalleristene?)
Jeg kunne elaborert dette videre. Jeg skal legge ut en tekst på mandag klokken 12. Vent i spenning folkens.
Dette skrev en annen til meg:
Som hun (Johanne Nordby Wernø) påpeker videre i sin uttalelse:
…Nei, utdraget er ikke tatt ut av sammenhengen…
Det eksisterer, når sant skal sies, knapt noen sammenheng å ta dette noe ut av.
La meg si det på følgende måte: bidragsytere som verner om et tradisjonelt språk, en tradisjonell kritikk og en tradisjonell akademisk tilnærming/posisjon, minner beklageligvis om den dels mislykkede matematikers forsøk på å beskrive den taktile geometri. En geometri som tilsvarer vår egen (meningsprodusententene i dette tilfelle(er det ikke hva sklstd hele tiden kaller det)). Grunnlaget for den visuelle geometri er overflaten, ikke punktet. Denne geometri fornekter paralleller, og erklærer at et menneske som beveger seg, forandrer tingenes form i omgivelsene. Min rikosjett til vedkommende må være å benevne hennes enkle karikering av ideassosiasjonene, – Her er det tydligvis en kjennsgjerning at en gruppe individer som teller samme antall æting” kommer frem til samme resultat.
Jeg sitter igjen med en ubehagelig ettersmak av trett kritikerpenn,(men de e då den beste teksten som e skreve her syns eg då) som om vedkommende oppfatter universet (se oslo kunstmiljø) som en serie sjelelige prosesser som utspiller seg i tiden, ikke i rommet. Som vedkommende sikkert vet, men det kan vel ikke nevnes for ofte, hvordan Spinoza har tillagt sin uutømelige gud utstrekningens og tankens attributter (som bare er typisk for visse tilstander) med det siste som er fullt og helt ensbetydende med kosmos. For å si det på en annen måte: Disse skribentene (s/he) anerkjenner ikke at det romlige har varighet i tid. Så simpel er denne proffesjonelle lesningen, jeg siterer:
…men innehaverne hadde tjent på å sette et punktum for sin notoriske undervurdering av sitt lesende publikum…
Er det ikke likt følgende enkle ressonement: – Betrakteren i dette tilfellet pennen bak kritikken, ser en røyksky i det fjerne, deretter en gresslette i brann og endelig den glødende sigaren som er årsaken til brannen, hurra! “ Ideassosiasjon… Vi hadde visst overvurdert vårt publikum igjen.
Og kjære leser, hva med lesningen av Øvrelids utstilling? Hvor ble den av? Jeg tillater å være forståelig; gjengivelsen av formale bestandeler. Liker du å ælese” kunst gjennom kæbbelife? Hæ?
Eller, de/jeg skjønner ikke hva de/jeg skriver. Jeg etterlyser flere tekster om Krstn Sklstd eller fkgtk eller ivnglzn eller lndrdnn. Mer av tekster om sklstdtfkgivnglzn. Det gjør at kunstkritikken endelig blir en utfordring til litteraturkritikken. For ikke å snakke om andre seriøse disipliner.
Jeg ombestemte meg, jeg legger den ut nå – jeg har da ting å gjøre når det er mørkt ute.
Bara ett par reflektioner jag i nattens hetta och Bergens mörker menar jag borde skriva ned innan allt blir värre – och här kommer jag att fortlöpande uttala mig simultant som en av de kritiker som «selv sogner till beslektede mørke menigheter» (kanske den ende, förresten?), som redaksjonsmedlem i kunstkritikk.no, och som the masochist formerly known as artist – vad jag försöker gardera mig för redan på förhand med denna precisering är att jag VET att jag säger emot mig själv dom ggr jag gör det. Ja, jag har bestämt redan här gjort det ett par ggr, men skit samma, låt oss snacka business:
När ett visningsrum för samtida konst blir så till de grader omöjligt att ignorera som Galuzin/tafkag blev under 2006 är det klart att det blir diskuterat, och det ska också diskuteras. Lika självklart är det att någon känner ett behov för att reducera betydelsen av det, medan andra vill överdriva den. Så långt är allt som det ska. Men alla institutioner – och tafkag är en sådan, hur många så kallat subversiva strategier, genomtänkta eller inte, man vill tillskriva de – bör i första hand dömas efter vad som faktiskt visas i lokalerna. Och ser man till utställningsaktiviteten som pågått sedan man öppnade i Januari 2006 skulle det stå klart för minsta barn att om själva lokalen och dess verksamhet skulle vara underordnat någon form av profilerad agenda och master plan för sin förmedling, så kan den inte under några omständigheter anses som särskilt strikt, alltså. Definitionen av Galuzin/tafkag och allt och alla i dess närhet som något ny-pompöst och romantiserande faller med en smäll platt i förhållande till vad som faktiskt har ställts ut. Men kanske det ligger en liten ledtråd i att deras första manifestation var en grupputställning betitlad «God is a Gallery»? För galleriets/visningsrummets identitet per i dag har ett aldrig så litet stänk av mysterie-religion över sig, där det vid minsta möjlighet som ges presenterar sig i en kompromisslös svärm av citat och referenser som till tider kan gå både högre och lägre än något annat.
Saken detta står om, och det förklarar kanske också varför jag har dröjt såpass länge med att öppna käften i det här fallet, är att den mörkt menighetsorienterade kritikern som är jag på fullt allvar menar att Galuzin/tafkag under andra halvdelen av 2006 plötsligt manövrerade sig fram till att bli the very cutting edge i det att man boostade av tidigare erfarenheter inledde en hyperaktiv anarkistisk redefiniering både av konstnärrollen, förmedlingen och det fysiska rummet, som ju attraherar väsen från betydligt mörkare menigheter än mina eftersom denna verksamheten stadigt har ledsagats av den billiga öl som är alla lyckade vernisagers bästa vapen för att nå ut till massorna. Själva den sedvanligt cermoniella öpnnings-situationen har upprepade ggr satts på spel och gjorts mer oförutsägbar och intressant än vad man egentligen trodde var möjligt efter alla dessa repeterade charader man alltid kunnat ställa klockan sin efter tidigare – vindbiten och grinigt erfaren som man är.
Samtidigt fortlöper det samma till synes helt tillfälliga utställningsprogrammet som vanligt, som en totalt öppen fråga där inget konstnärskap verkar kunna falla utanför i egenskap av vad det faktiskt ÄR. Spärren för VAD som kan visas verkar med detta uteslutande ligga på interna kriterier för kvalitet – vilket är en ovanligt generös hållning till konsten som sådan i denna värld av exkluderande instanser som konsekvent vägrar visa något som faller utanför en på förhand skriven estetisk manual, men det har också haft den effekten att det gradvis förflyttat fokus mot galleriet som sådant. Kombinationen kan liknas vid ett batteri där konstnären och galleriet utgör plus och minus-pol i det att bägges betydelse understryks som jämnbördiga størrelser, och därmed alstrar en kompromisslös energi. Och så kanske det alltid fungerar, eller borde fungera, men det finns en del faktorer som gör effekten av det tydligare här; kombinationen av tid, plats och involverade personer har tillfälligtvis fallt på plats med sån kraft att vi sannolikt läser tjocka avhandlingar om den här verksamheten från det konsthistoriska fakultetet om tio års tid. Men, och detta är crucial, hade inte det som visats överlevt dagsljuset efter nachspielet hade allt detta arbete – och det råder ingen som helst tvivel om att det ligger ett kontinuerligt 24-timmarsjobb bakom allt som sker här – varit förgäves. Den synlighet man har tillägnat sig, och den gunstiga position man konstnärligt upparbetat – inget av 90-talsgenerationens konstnärdrivna gallerier var någonsin i närheten av att vara så toneangivande som tafkag i ögonblicket ger sken av att vara, och därför också är – är just upparbetad. Det ligger hard work bakom det, uppenbart mer processorienterat än planerat på förhand. Och nu är man vid det punkt där man kan slå sig för bröstet och vända på sitt första statement; «The Gallery is God», och därför måste också en text av den sorten som inleder denna diskussionen nödvändigtvis komma.
Samtidigt menar alltså den redaktionsmedlem i kunstkritikk.no, som också tillfälligtvis bebor den samma kroppen som kritikern snackar ut ifrån, att ovanstående text av Johanne Nordby Wernø var helt nödvändig för att blåsa ut en del oklarheter – denna debatten är god läsning så långt, och ligger inte långt efter tafkag´s egen mix av extremt högt och lågt. Men jag är fortfarande lite osäker på om vi diskuterar tafkags vidare betydelse, presseskriv generellt, eller ett par specifika utställningar? Eller försöker vi här, som det ser ut till, att omfamna fler diskussioner samtidigt? Och jag blir ta mig fan inte kvitt den klibbiga känslan av att det ligger en hidden agenda, eller flera, någonstans här, en ton av personligt färgad indignation och konflikt som surrar i bakgrunden. För det som sker med den kontinuerliga diskrediteringen av Kristian Skylstad i den inledande texten är att det etableras myter och spekulationer som kanske inte helt säkert har något fundament i verkligheten, och som, om dom nu har det, är av ganska begränsat intresse för dom flesta i en debatt om ett konstnärsdrivet visningsrum och deras sätt att presentera sig. Den med tiden beryktade aktiviteten på underskog är till exempel mindre, om överhuvudtaget, relevant i det här sammanhanget. Att detta skulle röra sig om ett «kunstprosjekt» har jag ställt mig tvivlande till från första stund, och jag har heller aldrig sett något sådant statement från honom själv. (Jag kan ha fel alltså, vad vet jag? Men jag har alltså inte sett det, och jag vägrar att göra den researchen som krävs för att underbygga påståendet, här väljer jag att helt blint lita på min ryggmärgsreflex – det gör jag förresten nästan hela tiden)
Snarare misstänker jag att kunstprosjekt-labeln är ett försök att reducera effekten av hans framfart från dom som blivit utsatta för det. Och att det här används som ett av många försök att underminera tafkag´s kredibilitet. Jag är faktiskt böjd till att tro att hans hätska personangrepp i diskussionstrådarna på underskog faktiskt bottnar i ett genuint hat, kanske inte så mycket mot dom andra deltagarna personligen, (men man ska säkert inte utesluta möjligheten för det heller), som mot den rumstempererade tonen många av dessa debatter förs i, och där konsensus alltid är ett outtalat mål – vare sig det är fotboll eller palestina man diskuterar. Men har det så mycket med tafkag och deras förmedlingsmetoder att göra? Eller är det ett plötsligt överslag i texten som får den kritiska reflektionen att glida över i ett rent angrepp?
(I parentes kan jag tillägga att det ta mig fan har gått inflation i det hjälplösa greppet att försöka stämpla ohanterbara företeelser som «kunstprosjekt», och att det inte är allt för länge sedan någon faktiskt försökte bortförklara hela min verksamhet som kritiker som just det. Det blir helt meningslöst. Ska vi kalla konflikten i Tjetjenien som ett kunstprosjekt också kanske?)
Däremot kan jag vara beredd att köpa tanken om de ogenomträngliga presseskriven som en konstnärlig taktik, just därför att ingen jävel läser dom. Ingen av mina kollegor har någonsin outat sig som läsare av presseskriv överhuvudtaget – själv läser jag dom ytterst sporadiskt och oftast inte alls, vare sig dom kommer från tafkag eller Nasjonalmuseet. Men, jag skulle en gång skriva om Kjetil Berges utställning på vad som då fortfarande hette Galleri Galuzin och läste vid det tillfället det medföljande presseskrivet för att orientera mig och försäkra mig om att jag inte var helt fel ute med mina antagelser. Det var kortfattat, sakligt och informativt och jag hade för ovanlighetens skull nytta av det – och, i den här kontexten avgörande, det var faktiskt författat av Kristian Skylstad. Och detta var i November, alltså drygt ett halvår sedan – ganska kort tid för att accellerera till det grandiosa storhetsvansinne flera är beredda att tillskriva honom på grundlag av ett par svulstiga pressutskick och lite trolling i ett slutet nettsamfunn. Kanske det bara är ett försök att hantera det faktum att man driver ett visningsrum som blev legendariskt bara efter ett par månader? Men, det är möjligt, man kan klicka på kort tid; kanske Kristian Skylstad faktiskt TROR han är en reinkarnation av Jim Morrisson? Ja, alltså, man ska inte utesluta något som helst; kanske han faktiskt ÄR en reinkarnation av Jim Morrisson?
Mitt beskjedne bidrag till denne debatten vill legges ut etter midnatt, om 12 timer sånn omtrent. Hvis jeg ikke ombestemmer meg.
Ketil, du har tydeligvis misforstått kommentaren min.
Mitt poeng var at TAFKAGs strategier ikke bør leses som et forsøk på objektiv kunstformidling, men heller som et romantisk gesamtkunstwerk. Prosjektrom som TAFKAG skal selvfølgelig tas alvorlig, men jeg tror at det kun kan gjøres ved å lese deres offentlige profil, tekster etc. som en markedsføringsstrategi.
Dette er ikke uproblematisk, fordi kunsten som vises må kritiseres som del av dette prosjektet, men de må også kunne leses uavhengig av TAFKAGs profil. Hvis ikke gjør man kunstnerne den bjørnetjenesten å lese dem alle gjennom TAFKAGs filter av patos og ironisk-naivistisk identitetskonstruksjon, en strategi som framstår som en kjedelig og utbrukt klisje.
I konklusjon: Kunsten som vises på TAFKAG er ofte interessant, men tekstene TAFKAG produserer er det stort sett ikke. At prosjektrommene fungerer som sosiale rom og festlokaler er ikke problematisk – tvert imot er det deres største styrke. Det er her de henter sin vitalitet og viser seg som reelle alternativer til kjedelige gallerier og støvete kunstinstitusjoner. Billig øl er viktigere for et aktivt kunstnermiljø enn pene hvite kuber. Der er jeg og Skylstad faktisk helt på bølgelengde…
Rekords gallerister har presentert og tolket vårt prosjekt. Ikke Ivan Galuzin og Kristian Skylstad.
Spørsmålet blir så følgende:
Er det noe motsetningsforhold mellom romantisk patos til undersøkelse av roller?
Utforskning av roller er vel strengt tatt en romantisk virksomhet.
Fra outsiderrabulisme til generell artspeak?
Det er ingen innenfor galleriet som har klamret seg til en outsiderposisjon.
Fra TAFKAGsk til UKSsk?
UKS og TAFKAG defineres av kunsten som vises der. Ikke av et manifest eller påstått nedskrevet retning innenfor kunsten. Det eksisterer ikke noen TAFKAGisme. Det eksisterer ingen UKSisme. Kunst blir skapt i presens og blir til kunsthistorie i preteritum. Det er ikke noe problem at UKS nærmer seg oss ved å stille ut Øverland Dahl. Det er også uproblematisk at vi nærmer oss UKS ved å stille ut på Rekord. Personlig finner jeg mer spillerom i at begreper blir *opp*løst enn *opp*lest og vedtatt. Det utelukker ikke at kunstverdenen er en enhet, selv om den er sterkt segmentert. TAFKAG er et forsøksrom. Det burde UKS også være. Kanskje det er det allerede, selv om UKS presenterer en annen språklig form enn det vi og andre initiativer i Oslo gjør. Jeg synes sammenligningen er irrelevant og skaper en ubalansert motsetning mellom to initativer, som begge har som agenda å fokusere på og presentere unge kunstnerskap.
Johanne Wernø Nordby har ikke tatt for seg TAFKAG som prosjekt i sin helhet. Hun har tatt for seg kunstnersubjektet og galleristen Kristian Skylstad. Totalt uinteressant i sammenhengen og sammenblandingen er uheldig og etter min mening lite gjennomtenkt. Å uttrykke negasjon rundt unge kunstneres uforutsigbare virksomhet er uansett vanvittig konservativt. Og det er trist lesning fra en ung kunstkritiker. Uansett hvor glad hun er i ord.
Kristian Skylstad
The Artspace Formerly Known As Galuzin
Som Johanne Nordby Wernø skriver, dette er en debatt med mange interessante innlegg. Det er også en debatt med veldig forskjellige innlegg og på forskjellig nivå. Innleggene spenner fra rene støtteerklæringer og utbrudd via ymse forsøk på å presisere debattens begreper til Jon Erik Lundberg og Monica Grinis diskusjon om kritikkens rolle som sådan. Blant forsøkene på presisering kan vi nevne Marius Watz som mener at debatten ville oppløse seg dersom man gikk bort fra å snakke om TAFKAG som et galleri til å kalle det en artspace. Kommentaren innebærer slik jeg ser et syn der man ikke vil kunne ta de kunstnerdrevne galleriene på alvor. Dette kom også fram i Beathe Rønnings kommentar, der hun fastholder redaksjonens ønske om å faktisk dekke mer og ikke mindre av denne typen prosjekter og utstillinger. André Galis kommentar, der han beskriver TAFKAG som et forsøk på å unndra seg en rasjonell forklaringsmodell virker på meg som et forsøk på å gjøre galleriet immun for kritikk. Hvis dette er TAFKAGs prosjekt er det desto mer grunn til å ta det opp til debatt. Det er gledelig å se at nå også Kristian Skylstad melder seg på i debatten i stedet for å skrive private meldinger til skribenten. Sleivete spark i en offentlig debatt er langt bedre enn kommentarer i det skjulte, uansett hvor uskyldige Skylstad mener de er.
At kritikere har et stort ansvar er det ingen tvil om. Og at de kan oppleves som en trussel av kunstnere og visningssteder er det heller ingen tvil om. For ikke lenge siden kunne vi lese om en norsk gallerist som har for vane å invitere kritikere som har skrevet negative anmeldelser om galleriet til kaffe for å forklare dem hva de har misforstått i utstillingen, og selv har jeg flere ganger opplevd gallerister som insisterer på å lese en anmeldelse før den går i trykken. Slike «på bakrommet»-løsninger hører ingensteds hjemme i et offentlig ordskifte. Anmeldelsene på kunstkritikk.no er åpne for kommentarer fra alle som ønsker det. Man kan skyte fra hofta, fatte seg i korthet eller tenke seg godt om. Mye av den diskusjonen som tidligere kun har foregått på privaten har her en mulighet til å komme til overflaten. Det gjelder også i denne saken.
Johanne Nordby Wernø har invitert til en debatt om ett av de kunstnerdrevne visningsstedene i Norge. Det hun diskuterer er hvordan dette stedet posisjonerer seg i kunstoffentligheten, spesielt med sine utstillingsinvitasjoner eller pressemeldinger. Dette er et tema som helt klart er interessant også i forhold til andre visningssteder, (og som kunstkritikk.no vil komme tilbake til i en annen sammenheng). Det springende punktet i denne debatten har vært hvordan eller på hvilket nivå man skal forstå disse tekstene. Wernø åpnet sin anmeldelse ved å sammenligne hvordan kunstneren Kristian Øverland Dahl ble presentert i to parallelle utstillinger på henholdsvis TAFKAG og UKS i januar. På UKS beskrives han som en kunstner som med ironi og distanse «utforsker det retoriske grepet patos», mens han på TAFKAG presenteres med spørsmålet «Hvorfor kan vi ikke fange stillheten i månens bleke rop?» I TAFKAGs regi presenteres han med romantisk patos, mens han på UKS presenteres som en som utforsker den samme patos. Hvilken versjon var den riktige?
En sammenligning med presentasjonen av Kristian Skylstad og Ivan Galuzins pågående utstilling på Rekord kan kanskje belyse dette spørsmålet. Utstillingen ble lansert allerede før jul med en introduksjonstekst som var et av utgangspunktene for Nordby Wernøs kritikk. En ukes tid før utstillingen åpnet ble denne teksten byttet ut med en ny tekst. I den nye teksten kan vi lese følgende: «Kristian Skylstad og Ivan Galuzin har gjennom et romantisk, tidvis patosfylt språk iscenesatt seg selv i forskjellige roller», og «undersøkt og skapt en mytos rundt sine egne personer i det norske kulturlivet». Om det var etter påvirkning fra denne debatten vites ikke. Uansett har det her skjedd en dramatisk forandring i forhold til hvordan kunstnerne tidligere presenterte sitt prosjekt, fra romantisk patos til undersøkelse av roller, fra outsiderrabulisme til generell artspeak, fra TAFKAGsk til UKSsk.
Lykke til på Pecha Kucha. Der kan dere jo koke det ned til hva nå enn essensen måtte være. Hva skal dere gjøre presentasjon på? Dere selv? ;)
……………..
bcr og frodem: Jeg var på Rekord fredag, jeg drakk altfor mye vin, jeg endte opp med å spy i en søppelbøtte på holdeplassen i Brugata. Det var en vidunderlig og generell kvalme “ det var katarsis i forhold til å oppholde seg i sentrum av Oslo generelt, menneskene spesielt, og kunstverdenen helt spesifikt. Stemmen til Skylstad i bakhodet, den visuelle støyen fra de andre besøkende, og fremfor alt denne kontinuerlige, blodrøde bevissthetsstrømmen.
På søndag vendte jeg tilbake, denne gang med min syvåring, som løp fra tegning til TV-apparat til skulptur, og ropte: æOi! Det ser ut som om han har fire armer!”, æHan har PISTOL, pappa “ og GRÅTER!”. Og ikke minst: æDet ser AKKURAT ut som BÆRSJ!”
Han elsket det. Jeg var ganske stolt av ham.
Ingen utstillere havner i skyggen, men de blir deltagere i et sosialt prosjekt når de velger å stille ut på TAFKAG. Dette vet hver enkelt kunstner, og hvis det er et problem er det kun et problem for nevnte kritikere.
Når det gjelder resepsjon har jeg aldri gjort hevd på noe som helst. Jeg er ikke interessert i folks reaksjon eller mening om prosjektet. Den gjør jeg meg opp selv. Noen kaller det elitisme. Jeg kaller det sortering. Ei har jeg heller mulighet eller interesse for å gjøre en grundig evaluering av reaksjon på strategier eller kunstnerisk innhold. Man trenger ikke slikt hvis man har tro på sitt eget prosjekt.
Hvis jeg ser på det som et problem at kunstnere med visning i vårt galleri eller som deltar i samarbeidsprosjekter i andre visningsrom, blir redusert ned til det Wernø desperat forsøker å redusere oss til, er det min plikt som initiativtager å reagere på denne negasjonen knyttet til prosjektet og de patetiske konspirasjonsteoriene. Disse er faktisk feilaktige. Kunstnerne har ingenting å vinne på å gå inn i en polemikk med Wernø, men de har noe å tape på at ingen som er ansvarlige for prosjektet reagerer. En reduksjon av et enkeltstående prosjekt og den sammenblandingen kryssklippingen til Wernø medfører.
Vi har solgt veldig godt til å være et undergrunnsgalleri. Faktisk så hadde vi solgt veldig godt hvis vi var et kommersielt galleri også. Men så tar vi veldig lite provisjon fra kunstnerne. Nettopp for å styrke kunstnernes posisjon økonomisk. Hvis du vil ha noen tall kan du kontakte meg personlig, men jeg tviler på at kunstnerne som er involvert i TAFKAG er interessert i at deres navn eller økonomi skal dras inn i denne personlige og uinteressante skitkastingen. Som eventuelt rammer langt flere enn nødvendig.
Ingen av våre kunstnere står i skyggen. I hvert fall ikke Kristian Skylstad sin. Enda et forsøk på en reduksjon av eksterne aktører, med en sporadisk tilknytning til et tydeligvis problematisk visningsrom. Jeg vil gjerne ha begrunnet denne løse påstanden, som ikke har noen faktisk rot i virkeligheten. Hvis noen av de som stiller ut hos oss står i vår skygge så står vi i deres og regner jeg med. Hvis det å være tilknyttet andre kunstnere i visning har noe med skyggespill å gjøre…Da står vel vi alle i skyggen hele tiden. Det kan godt hende.
Mytos ser jeg ikke på som noe negativt. Den kommer kun av den sosiale belastningen, som faktisk publikum primært har stått for. Dette skaper historier og er selvfølgelig noe et hvilket som helst sosialt initiativ er tjent med. Vi setter pris på overskridelser. Uavhengig av hvem det er som utfører dem. Muligens reflekterer den tekstbaserte delen av markedsføringen denne stemningen, men forfatterne er så mange og konsekvensene så minimale at det blir irrelevant for meg å svare uten en mer spesifikk og helhetlig kritikk.
Hvis du ikke har lest det betydelige antallet anmeldelser og forhåndsomtaler knyttet til utstillingene på visningsrommet, er det eventuelt ditt/deres problem.
Det er ikke mitt problem at dere ikke leser aviser.
Når det gjelder publikum er det en kjent sak at vi har trukket et betydelig antall Om det er på grunn av kunsten eller festen vet jeg ikke. Det er tvilsomt om det har noen betydning så lenge arbeidene blir sett. Selvfølgelig er dette problematisk for mange, men jeg deler som sagt ikke deres synspunkt.
Intetanende, ignorante, gammelretoriske, reduksjonistiske og naturvitenskapelige akterutseilte kritikere er selvfølgelige ikke interessante som publikum. Og jeg håper inderlig at vi har klart å støte denne typen mennesker fra oss til de grader at de aldri vender tilbake.
Meningsinnhold er tross alt avhengig av en fungerende mottaker.
Kristian Skylstad
*Enormt publikum*.
Hvis det faktisk er slik at Kristian Skylstad, som han skriver, er « overbevist nok over deres styrke som kunstnere» til at ikke de blir «kaldkvelt av den TAFKAGske retorikk» for det «har de bevist», så er det bare å føre disse bevisene for oss andre “ inklusive (intetanende, ignorante, gammelretoriske, reduksjonistiske og naturvitenskapelig akterutseilte “ for gjengi noen av innvendingene) kritikere.
Om det er som Skylstad hevder, anmelderens ansvar når dem «hun reduserer er folk rundt oss, mens hun nører opp under det som nettopp er problematisk med TAFKAGS og vår største styrke. Myten.» kan det ikke annet enn å virke overmåte beskjedent, og det fra en hvis penn, ellers når den skriver, virker uforbeholdent høy og mørk…
Kan hende skal K.S. ta litt av æren, og ansvaret, for at utstillerne henstilles i skyggen, og pressemeldingene i fokus, som i teksten til J. N. Wernø “ og i andre fora?
Det lyder fra hans kant som om resepsjonen og akklamasjonen er av et slikt omfang og kaliber at det ikke er noe å utsette på, eller for, alle de «fleste» som har stilt ut ved TAFKAGS “ som «har endt opp med salg, anmeldelser, et enormt publikum og kontakt med aktører med store internasjonale nettverk»… Vel, så kan de sikkert gjøre rede for dette selv i tillegg, som for å underbygge fakta.
Om Skylstad virkelig kan bedyre å være «stolt av dem alle sammen», så er vel heller ikke den manglende oppmerksomheten de lider i anmeldelsen her på nettstedet noe å bry seg med?
Og viktigere, i så fall er vel også Wernøes grep mer originalt enn om hun pent skulle stilt seg bakerst i køen av fremragende resepsjonen Skyldstad gjør hevd på?
frodem: “Hvis vi ikke kan prate om disse tingene står alt stille og kunsten dør. Symptomatisk nok prater ingen her om de aktuelle kunstnernes prosjekt, kun om kurator og galleri.”
For det første behøver vi ikke bekymre oss for at kunsten skal “dø”; det ble jeg sist minnet om da jeg så en utstilling over Hertevigs produksjon og liv. Kunsten er ikke avhengig av diskurser, analyser, formidling, eller hvilke ord man legger på aktivitetene omkring kunsten; det er nok snarere den andre veien rundt.
For det andre så er det kanskje ikke så mye å “prate” om når det kommer til stykket. Som bcr skriver så er én anmelder én stemme – det er 100 % subjektivt, får vi vite. Men i selve hovedteksten er det ikke spor av subjektivitet. Hele kritikken er gjennomsyret av en tilstrebet objektivitet; allerede overskriften slår fast: “Formidling er kunst”. Det høres ikke spor subjektivt ut; og hvis det virkelig var subjektivt ment, så er det jo slett ikke “sant”.
Ideen om at det objektive ikke er mulig har enda ikke slått igjennom i akademia, og vil nok ikke gjøre det på et par generasjoner eller mer. Selvfølgelig, alle sier det, men ingen er enda i stand til å effektuere konsekvensen – tapet av naturvitenskapelig form i forbindelse med kvalitative (ikke-målbare) størrelser.
“jammen, da blir det hele så vagt!”
Ja, det er jo akkurat prisen man betaler for å gi slipp på ideen om én gyldig utlegning. Kanskje vil vi måtte konkludere at kunstkritikken som sådan var bundet til et åndelig regime som i sin tur ble reist på ideen om “det objektive”; hvilken mening gir det å kritisere kunst hvis kritikeren selv påstår at opplevelsen av verket er hundre prosent subjektiv? Tilstår man ikke, hvis man da holder fast i en objektiv form, at man diskuterer alt annet enn kunsten – man holder seg til den rest av objektivitet som blir igjen, altså formen og materialene, galleriet, personene osv.?
Såvidt jeg kan se er det to veier ut av denne spagatstillingen; enten den subjektivt-subjektive, a la Tommy Olsson / Lars Bukdahl (Weekendavisen), hvor autoriteten ligger i innholdet, ikke formen; eller den strengt interne objektivt-subjektive, hvor selve stilen forutsetter den gamle objektiviteten, og hvor det subjektive er tilføyd som en nødutgang journalisten kan flykte gjennom når det antikverte begrepsmaskineriet raser sammen.
Resultatet av den siste strategien blir så at kunstnerne provoseres (umyndiggjøres) og publikum får bekreftet sine fordommer. Kan man som redaktør ønske seg mer?
Ja nå snakker vi iallefall! Godt. Dere har jo større grunn til å være offensive enn defensive. Og man krangler best med de man liker.
hehe Kristian Skylstad forbereder seg til ny utstilling sammen med kunstneren:
(Bare tulla, jeg fikk så fine bilder i hodet når Kristian nevnte demonisk Gepetto…, gallerist fra hælvete.)
Det jeg påpeker i teksten ovenfor (med TAFKAKCs drakt) er nettopp den reduserende måten å ta for seg et problem i nevnte kritikers tilfelle. Hun blir dermed møtt med språkdrakten istedenfor å få mulighet til en viss innsikt i hva vår intensjon som kunstnere og gallerister er. Ved å klippe fra private meldinger fra meg til henne og legge det ut her kreerer hun en antydning av at de involverte i prosjektet hetser henne privat. Hun spekulerer vilt rundt min påvirkning på det kunstneriske innholdet arbeidene i et eksternt visningsrom, og reduserer dermed deltagerne i denne utstillingen til mine marionetter. Akkurat som om jeg er en slags demonisk Gepetto som trekker i trådene? Dette er jo en veldig poetisk tanke, men har ikke rot i virkeligheten. Og er en fornærmelse mot alle de selvstendige kunstnerne som er involvert i prosjektet.
Hun bekrefter kun en myte som er stadfestet kontinuerlig av folk utenfor gallerirommet. Hun nører opp under og forsterker myter. Det er en banal og forutsigbar lesning som ikke belyser noe nytt. På denne måten er det henne og ikke vi som reduserer galleriet og kunstnerne som vises i rommet. Vi har løftet fram et knippe kunstnere. Både etablerte og unge. De har fått anmeldelser og omtale helt uavhengig av gallerirommets belastning. Mange har solgt arbeider for første gang. Til syvende og sist er det eneste gyldige problemet Johanne peker på de vanskelige og for hennes del meningsløse tekstene, og det er strengt tatt ikke et gyldig argument når man har med kunstnere å gjøre. Fordi vi følger andre parametere enn det man gjør etter utdanning på universitetet. Uten vekt på riktig eller galt. Nå forakter ikke vi deres metoder eller mener at dere ikke skal mene noe om kunsten, men problematiseringen som blir lagt fram her er kun negasjon og dermed ender Johanne opp i en posisjon der hun reduserer det hun skal løfte fram. Kunst. Fordi retorikken ikke er konstruktiv. Den foreslår ingenting.
Det er trist lesning. Det er kjip metode å redusere eksterne aktører til æGaluzin venner”. De er selvstendige billedkunstnere. Med mye større skriftlig register enn det som fremvises fra Wernø. Når hun sier at man skal fjerne tekst fordi de ikke gir henne mening nekter hun oss å vise en offentlig prosess. Dette er rett og slett kunstfiendtlig og viser en avmakt og begrenset innsikt i en relasjonell kunstnerisk strategi.
Jeg setter pris på Johannes kritikk. Fordi hun tør å mene noe. Men det hun kommer med er ikke kunstkritikk, men innholdsløs retorikk. Dårlig forkledd reduksjonisme.
Vi har brukt de to siste årene på å løfte fram kunstnerskap. De fleste som har stilt ut hos oss har endt opp med salg, anmeldelser, et enormt publikum og kontakt med aktører med store internasjonale nettverk. Hva som er problematisk med dette kan jeg ikke se, utonom den sosiale belastningen som har blitt hengende ved visningsrommet. Selvfølgelig kan vi ta kritikk, men det er visse andre institusjoner som kanskje burde fått kniver i ryggen før oss. Uansett hva dere skulle mene er vi faktisk et visningsrom som går i minus og hvis man ikke skulle brukt dette til å også fremme en subjektiv kunstnerisk agenda, hadde man vel per definisjon ikke vært riktig skrudd sammen som kunstner. Det er en påstand som blir liggende i luften etter å ha lest Persona angrepet. Påstanden om at man skal begrense seg selv som aktører for å få støtte, er en kunstfiendtlig og konform tanke. Og mye av grunnlaget for det enorme kunshatet som eksisterer utenfor kunstverdenen (clever art).
Jeg håper Johanne og andre eksterne kritikere går i seg selv og evaluerer sine egne vedtatte sannheter. Og jeg skulle gjerne hatt en begrunnelse for stempelet meningsløst , som ikke er begrunnet i Persona teksten til Johanne Nordby Wernø. Akkurat nå bekrefter hun kun floskler og myter. Det klarer vi fint selv. De hun reduserer er folk rundt oss, mens hun nører opp under det som nettopp er problematisk med TAFKAGS og vår største styrke. Myten.
Når det gjelder kunstnerne som vises på The Artspace Formerly Known As Galuzin er jeg overbevist nok over deres styrke som kunstnere til å ikke bli kaldkvelt av den TAFKAGske retorikk. Det har de bevist. Jeg er stolt av dem alle sammen. Og de er mange.
Kristian Skylstad
Mener du virkelig dette, ASK? I såfall er kk-redaksjonens plan helt på trynet. Vi har nemlig bestemt oss for å gi de kunstnerdrevne, mindre etablerte utstillingsstedene mer plass i offentligheten. Den offentligheten som kan nå lenger ut enn den interne krets som uunngåelig dannes rundt slike steder (det er en naturlov og ikke så mystisk). Vi velger å ta dem og deres stemmer like seriøst som Stenersenmuseet og Kunstnernes Hus. Vi velger å forholde oss til dem som profesjonelle kunstnere. Det vil bl.a. si å sette dem inn i en større sammenheng.
Måten å gjøre det på, for et kunstkritikkmagasin, er å sende en av våre gode, unge kunstkritikere dit, med skjerpa blikk, penn og egen vurderingsevne: Hva er det egentlig som foregår, hvordan foregår det, hva blir uttrykket, hvordan blir det det – hvordan er forholdet mellom kunst og kontekst. Hvordan skal vi forstå dette. På samme måte som man ville gå inn å fortolke enhver annen utstilling.
Var det meningen at det ikke skulle forstås som utstillinger? Skulle det forstås som en fest, en ny bar eller som en ungdomsgjeng med sterke følelser og engasjement? Skulle hun ikke ha tatt dem seriøst? Skulle kk-redaksjonen sendt en kritiker som vi var sikre på at ikke ville vært kritisk, men som skulle vært fan? Skulle hun vært en featurejournalist som skrev om fenomenet? Skulle hun vært en annen? Burde vi drevet et annet magasin? Burde vi droppe vår målsetting om å ta de uetablerte galleriene seriøst?
Johanne Nordby Wernø har, såvidt jeg kan se, oppfylt alle de kriterier en god kritiker skal. Det er også godt at uenigheten kommer til syne i diskusjonstråden, sånn at andre kan belyse dette fra en mer begeistret synsvinkel. Sånn er det nå engang med kunstkritikk, da. Det er EN persons evne til å fortolke og grunngi sitt syn vi leser. Hvis det er tydelig og klart nok, som her, lar det seg diskutere. Er det ullent og vagt, blir det stille.
Jeg kan ikke kommentere Tafkag spesielt, for jeg har reist for mye i den perioden det har eksistert, så jeg har ikke vært der nok til å mene noe om det. Men jeg har argumentert ivrig for at vi skulle skrive om både det og andre av de uetablerte visningsstedene.
Det er nok av eksempler på engasjerte kunstnere som blir tiet ihjel, aldri nevnt, aldri diskutert, aldri ment noe om utenfor sin fanskare. Hvis Norge visste hvor mange fantastiske kunstprosjekter som har vokst, buzzet og sunket i stillhet med 50-60 menneskers deltagelse opp igjennom årene. Sånn ønsker jeg ikke at det fortsetter.
Skylstad: Den eneste som kan redusere meg er meg selv
Og det gjør du til gagns med den respektløse tiraden der. Som ofte i Galuzins historie blir det sagt svært mye og svært lite på engang. Det er en helt legitim strategi det, thats why we love you. Men du må jo finne deg i at noen forsøker å belyse hensikt opp i mot faktisk virkning. Om hensikten er å proklamere det hensiktsløse, finnes det diskursive sammenhenger og gode/dårlige grep for det og. Jeg synes teksten til Johanne Wernø er knallbra innimellom. Hva hun faktisk gjør er å ta prosjektet deres alvorlig og det hadde jeg ærlig talt forventet at du respekterte. At du nekter å vedkjenne problemet om kunstnerne reduseres til rekvisitter i den greske tragedien Galuzin er ikke helt bra. Da kunne dere jo liksågodt ha stilt ut hver gang selv, under et fullt magasin alias.
jeg respekterer abstraksjon og utydeliggjøring innenfor kunsten som reflekterer det kaoset og angsten som gjemmer seg inni kroppen vår og som eksisterer blant stjernene. Jaja don’t we all, men det er langt mellom utstillinger (og pressemeldinger..) som makter å vise det her på en bra måte, også på Galuzin. Sånn er det jo, kunst er noe køddete greier. Prosjektet Galuzin er kanskje det beste kunstverket som har blitt stilt ut på galleriet. Videre: ….er modige kunstnere fordi de tør å eksponere sin prosess i en offentlighet. Vi tør å mene noe. Vi tør til og med å ta feil…. Akkurat. Kunst i essens. Høstutstillingen er full av dette. Men denne essensen kan selvfølgelig kommuniseres på gode og dårlige måter, selv som nonsense. Hvis vi ikke kan prate om disse tingene står alt stille og kunsten dør. Symptomatisk nok prater ingen her om de aktuelle kunstnernes prosjekt, kun om kurator og galleri.
Vi jobber alle innenfor et kommunikativt fag, med mye rart språk, men alt språk har sin semantikk, hvis ikke er det bare meningsløst babbel. Selv et egetproklamert, meningsløst babbel som dada er klinkende klare i all sin uklarhet og deres lyd-dikt har tross alt kvalitative forskjeller. Men jøje meg, her driver vi og ‘namedropper’. Boooooring!! assa.
Og Arvid Skancke-Knutsen: Skjerp deg. Skoleriktige kunstteoritermer er et annet ord for sammenheng og historisk bevissthet. Kunst er et fag, selv som antiskole. Din holdning er Galuzins egentlige fiende.
Jeg HATER å kommentere her, siden det er “offentlig”, men ærlig talt:
TAFKAG er det beste, mest morsomme, mest problematiske og mest levende som har skjedd Oslo på lenge.
De som blir “forvirret” av dette, og oppfatter det som “meningsløst”, “mørkt”, “pretensiøst” og “romantisk”, har antagelig levd et nokså beskyttet liv – og bruker dessuten skoleriktige kunstteroritermer som et ekstra beskyttende lag med hud.
Get a life, frøken kunstanmelder. Eller enda bedre: Get two.
PERZONA REDUKSJONA
eller noen tanker om en krympet, sort, høyhalset genser
”MGM vennen” Johanne Nordby Wernø sin ”kritikk” oser av selvhevdelse. Hennes krav om en korrekthet fra et kunstnerdrevet visningsrom er absurd lesning, og hennes romantiske forhold til tekst, spenner bena på hennes egen retoriske grep. Jeg aner en reduksjonisme i både hennes estetiske preferanser og relasjonelle plassering. Jeg får kvalmende flashbacks til den tiden jeg hørte strebere namedroppe i øst og vest på group tutiorials på akademiet. Jeg har ikke sett så mye til dem siden.. Hun mener TAFKAG og det utvidede prosjektet til undertegnede og Mr. Galuzin setter kunsten tilbake hundre år. Mulig at Johanne møtte masse snobbete rikmannssønner som skulle realisere seg selv ved å klatte noe sort noe på et lerett forrige gang hun hang i skjørtene på ”Ze rich an famouz” på Frieze i London, men jeg var på samme messen og jeg synes de beste standsa nettopp var dominert av kunst som provoserte fram en følelsesmessig reaksjon og krevde en mer subtil lesning enn rebuskunsten som har ridd som en bølge/mare i skandinavia de siste gud veit hvor mange åra. (Det beste arbeidet var av to unge mennesker som knuller i dusjen forresten) Araki, Tillmans, Hirst, Aitken, Goldin osv. osv. osv. Det er faen ikke Clever Art. Ved å nettopp forholde seg til sine egne liv og respektere ubevisste prosesser innenfor den menneskelige mentale sfære har de nevnte (og de fleste andre virkelig store kunstnere) klart å definere noe uten kritikernes gunst eller godkjenning. Vi har ikke gått tilbake i tid i det hele tatt. Vi drikker vin hele tia. De fleste kunstnere jeg kjenner gjør det. Vi lever romantiske liv, med kjærester og vinsøling på skjorta. Vi sover på atlieet og noen ganger glemmer vi til og med å pusse tennene før vi legger oss. Det kan per definisjon kalles å leve etter det reduksjonistiske begrepet ”Bohem tilværelse”(ett eller to ord her?), men det er nå det livet vi lever og vi lar det prege den kunsten vi gjør og den aktiviteten vi er ansvarlige for i vårt visningsrom eller andres.
Hun blander en pressemelding jeg har skrevet til Fimbul med en pressetekst om nedleggelse av Galuzin fire måneder før. Alt for å manipulere fram en forvirring som ikke er tilstede i det faktiske prosjektet kunstnerne knyttet til TAFKAG jobber med. Jeg understreker ordet ”kunstner” her. Mye av grunnen til at vi jobbet mot den nåværende (og snart på vei ut nettopp på grunn av den kampen) ledelsen på Kunstakademiet, er nettopp for å kunne bevare en utdannelse som var fri. At hvis man opererer som billedkunstner kan man nettopp ta seg en ubegrenset frihet både innenfor den sosiale og økonomiske sfæren til billedkunsten og i det utvidede kunstfeltet. Nå har aldri tydelighet eller definering vært et mål for verken Skylstad eller Galuzin innenfor den romantiske relasjonelle profilen vi har gått både ufrivillig og frivillig inn i. Det har heller vært å sette fingeren på at det eksisterer et annet diskursivt rom i den norske kunstverdenen enn den dørgende kjedelige og politiske korrekte debatten vi har måttet lide oss i gjennom feks. i forhold til Nasjonalmuseet. Og at det skulle være problematisk er strengt tatt poenget. En kunstners oppgave er nettopp å legge fram eller løse ett problem. Noen ganger setter man fingeren på noe ved å utydeliggjøre noe, andre ganger skriker man det ut, noen ganger legger man et tykt lag med ironi over det man gjør. Det skal ikke være enkelt å oppleve kunst. Du har noe å lære av din kollega Kjetil Røed, som i sin kritikk av Matias Faldbakken nettopp fokuserer på at mangelen på kvalitet er Kaldt Produkts bærebjelke og største kvalitet. Alt for at produksjonen skal kunne leses på diverse måter. Nå er Galuzin og jeg billedkunstnere selv. Aktive billedkunstnere. Alt det vi tar i og gjør noe med er per definisjon en del av et større kunstprosjekt. Og ved å tørre å gå på trynet og posere og vise vår natur som narsissister viser vi om ikke annet en ærlighet, som ikke en gjennomvåt av den angsten som preger (Se Legends Of The Fall med Brad Pitt) den norske kunstscenen.
Hun kunne jo for eksempel gjort litt research, så hadde hun sluppet alle misforståelsene som legger fundamentet for hele teksten. Johanne har for dårlig spenst til å kunne bruke meg som bukk, og denne bukken er for stor for Johanne. Det er kunstnere som definerer kunst ved produksjon, dere bare skriver om den. Glem aldri det. Jeg respekterer ikke retorikk. Jeg respekterer abstraksjon og utydeliggjøring innenfor kunsten som reflekterer det kaoset og angsten som gjemmer seg inni kroppen vår og som eksisterer blant stjernene. Hvis kunstnere hadde fulgt kritikernes råd og veiledning hadde kunsten vært en statisk og definert praksis uten vekst eller overlevelsesgrunnlag. Jeg mener at kunsten tåler den segmenteringen vi ser oppstå med de kunstnerdrevne galleriene. Jeg mener TAFKAG sin negative påvirkning er like viktig som det ”positive” bidraget vi leverer. Vårt galleri reflekterer livet vi lever som mennesker i verden. (Jeg understreker igjen at jeg er kunstner) Hvis ikke kunsten reflekterer livet er den etter min mening irrelevant eller for å bruke Johanne Åpenbareren sin retorikk ”meningsløs”. Jeg liker ikke slik retorikk. Ikke fordi den rammer meg. (Jeg eier ikke stolthet) men fordi den foreslår at et språk er mer gyldig enn et annet. Tekst er ikke hellig. Ingenting er hellig. Vi prøvde aldri å gjøre ting riktig. Det har dere kanskje fått med dere, men at taktikken er utspekulert eller ikke har meningsinnhold er ikke kun noe jeg er uenig i, det medfører faktisk ikke riktighet. Den subjektive kunsten er her for å bli akkurat som den subjektive kunstkritikken. Er du den unge sinte kunstkritikerinnens svar på Jørgen Lund? Jeg tør å sitere deg nu: booooooooooooooooring… Og jeg håper surmagede kritikere som Johanne fortsetter å eksistere, slik at vi har noen gamle tanter å føle avmakt mot i vår meningsproduksjon. Jeg respekterer kunst. Jeg har varme følelser for kunst. Kunst er ikke tomme ornamenter, kunst er meningsbærende. Vil man ikke mer med sin kunstneriske produksjon enn å sette elementer i system, vilkårlig eller kvasiakademisk, uten engang å ha noe overordnet stilistisk mål med det (les: Mishima og beslektet), kan man like gjerne kutte ut hele produksjonen og gå og skyte seg selv i bakhodet med en avsagd hagle istede. (Galuzin vennen Leander Djønne), Kristian Øverland Dahl, Kristian Skylstad, Thora Dolven Balke, Monica Winther, Ingvild Langgård og Ivan Galuzin er modige kunstnere fordi de tør å eksponere sin prosess i en offentlighet. Vi tør å mene noe. Vi tør til og med å ta feil. I en tid der Britney Spears har definisjonsmakten er folk som Johanne Nordby Wernø utdaterte. Courtney Love gir faen i deg, men du gir ikke faen i Courtney Love. Sånn er det med deg og meg og Johanne. Det er derfor jeg er en romantisk orientert kunstner, mens du er en romantiske orientert middelmådig skribent (med rom for forbedring). Snakk gjerne om kunsten min, men hold deg unna ”vennene” mine, fordi de vet du tydeligvis lite om. Konspirasjonsteoriene dine er banale og det er ikke overraskende at du ikke forstår vår strategi, men så lagde vi aldri kunst for strebere. TAFKAG er en skulptur og når jeg lager en skulptur velger jeg selv når jeg skal rive den ned eller bygge den opp. Hadde jeg fulgt noens råd hadde jeg ikke vært kunstner. Det er kunstnerens ansvar å ikke prøve å leve opp til folks forventninger. Hvis du heller vann i en kopp blir vannet koppen. Heller du vann i en termos blir den termosen. Vann kan flyte og vann kan knuse. Vær som vannet. Kunst består i kjærligheten til det menneskeskapte. Fjerner man kunstnersubjektet fjerner man kunsten.
Elsk oss, hat oss eller noe midt i mellom. Men ikke prøv å redusere oss til noe vi ikke er med retoriske grep og reduksjonistiske metoder. Den eneste som kan redusere meg er meg selv. Og slik er det egentlig for alle. What`s the difference between me and Muhammed Ali?
Kristian Skylstad
Så mange gode poenger, man blir tvunget til å være selektiv når man svarer her…!
Joneirik, jeg synes du hopper bukk over poenget i innledningen din: det er kjedelig nettopp fordi konteksten ikke er bevart. Det er ingen bakgrunn (kontekst) å se verket mot hvis alle roller og kriterier skal legges døde, her viser jeg til Kjetils første innlegg.
Og så synes jeg kanskje ikke du har lest kritikken så godt når du avfeier den som formkritikk. Enig med Frode der (unntatt det med dårlig grep, hehe).
Henrik, jeg er veldig lei for at jeg feiltitulerte deg. Trodde jeg hadde det fra sikkert hold, men burde altså åpenbart dobbelsjekket. Når det kommer til en eventuell aggressiv tone, må jeg jo bare beklage at jeg kan oppfattes sånn – jeg er bare engasjert, ikke sint på noen.
Apropos tilgang har Skylstad og Galuzin nå fått bevilget bra med støtte til utstillingen sin på Rekord, forresten. Belyser dette debatten? Tok jeg, som Skylstad påstod da han fortalte meg om støtten, skammelig feil da jeg spekulerte i om enfants terribles-strategien deres er selvmord når man ønsker seg bevilgninger? Eller er festen nå over på Tafkag, jmf Joneiriks spådom?
Thale, jeg forsto ikke teksten din som noe personangrep, men som relevant og nyttig (samme hvor uenig jeg måtte være).
Jeg trudde greia med TAFKAG sin strategi rundt selviscenesettelse og kunstformidling var tredelt:
Snort / røyk / ta piller / ettelleranna.
Skriv det som faller deg inn.
Trykk “publisér”.
Ikke noe gæli med det, bevares, men det er jo ikke alle presentasjonstekstene (kanskje det er bedre å si “de ledsagende tekstene”) som blir like vellykka. Og i likhet med anton har heller ikke jeg noensinne lest en av TAFKAG sine tekster til enden. Men jeg kan ikke huske sist jeg leste programheftet til en hvilken som helst anna utstilling til enden heller.
Johanne – jeg håper virkelig du ikke forsto mitt innlegg som et personangrep på deg, det var det ikke intendert som. Jeg forholdt meg kun til teksten du hadde skrevet. Det er deprimerende hvis andre (på Underskog.no) ikke greier å skille mellom sak og person. Jeg ser absolutt verdien i diskursjonen du fikk satt i gang med din tekst. Complimenti.
Frodem: Jeg vet ikke hvordan man gjør det heller. Jeg er ikke kritiker. La oss si at det ikke er praktisk mulig å fange innholdet i kunsten overhodet – at språket selv dømmer oss til bare å snakke om det materielle, nytte-bestemte. Det kan godt være! Men liksom kunsten selv blir båret frem ved hjelp av “verktøyer og virkemidler” bør det være mulig å sirkle inn essensen i en analyse. Det skjer bare ikke hvis man begynner med å negere de strukturene som tross alt skal gjøre jobben. Formkritikk som negasjon ligner til forveksling kunstkritikk, men det kommer egentlig aldri så langt. En forutsetning er derfor at man, i det minste som en teknisk, uforpliktende øvelse, innleder undersøkelsen med et ja til det foreliggende. Og tar den derifra.
joneirik: Hvordan rammer man innholdet om alt et galleri foretar seg er kunst? Form er innholdsbærende, og det er vel ikke urimelig å prøve seg på en analyse av verktøy og virkemidler i det tilfellet her. Jeg synes heller ikke Wernøs analyse tar særlig godt grep om Galuzin som fenomen, men sånn i prinsippet må jo noen prøve.
André Gali skriver: Tafkag befinner seg, på samme måte som Warhols Factory, et sted mellom merkevarebygging og performance, og scenen for Tafkags utspill er verden som vi som «kulturell elite» befinner oss i. Våre trygge rom blir utfordret av en galskap og irrasjonalitet som minner om den The Factory Superstars utsatte New Yorks kulturelle og finansielle elite for på 60-tallet. Meningen finnes ikke i rasjonelle presseskriv med de riktige filosofiske og kunsteoretiske referansene, men, såfremt det finnes en mening overhode, i irrasjonelle handlinger og strategier.
Joda. Dette er strategier jeg også personlig synes er mer gangbart enn mye annet programmatisk og servilt vås. Og jeg synes teksten din treffer best av alt her, som en analyse av scenen Galuzin. Men. Om de enkelte kunstnerne vaskes ut i et uklart gesamtkunstwerk så faller den eventuelle kjernen i kunstnernes prosjekt i fisk. Stiller man ut maleri ut i et play/stykke, en scene, er det ikke lenger maleri, men props. Og det er jo tross alt individuelle kunstnere, med hvert sitt prosjekt, som stilles ut på Galuzin som på andre gallerier. Følges logikken i teksten din så kan konsekvensen være at all kunst på Galuzin er site specific ? Hvis det du sier gjenspeiler virkeligheten så skal vi liksom anta at kuratorvalgene er utslag av irrasjonelle handlinger og strategier ? Når er det, når er det ikke ? Og om en kunstner som stiller ut på galleriet har de riktige filosofiske og kunsteoretiske referansene (som om det fantes) i arbeidet sitt, skal kunstneren leses via et konstruert, subversivt Galuzin filter, eller bare sånn noenlunde nøytralt utifra selve kunstverket ? Uten å være en white cube, kan uansett mediet artikuleres klart i all sin uklarhet synes jeg. Selv en programfestet forvirrings-/undergravingsstrategi kan artikuleres på en måte som makter å fungere i sitt eget univers, sitt eget medie. Jeg synes flere utstillinger har fungert veldig bra på galleriet, på egne premisser. Men følger vi din analyse rekontekstualiseres det hele i en helt ny setting. Og det er kjernen i diskusjonen her: hva er settingen egentlig ? At usikkerhet om settingen kan være en kvalitet i seg selv ser jeg og, men tjener dette prosjektet Galuzin, eller tjener det utstilleren ? Det er galleriet her som legger opp til spørsmålene, det vil være mer generøst å prøve å besvare dem, enn å konsumere enkelt og greit.
Det er ellers utrolig mye trist lesning av Galuzin prosjektet på denne tråden, det tror jeg selv innehaverne er enige i. Jeg ville iallefall blitt rimelig fornærmet om mitt prosjekt skulle blitt ukritisk degget og dullet med som noen bedriver her. Å ha en stygg, raljerende andunge i den lille andedammen vår synes jeg og mange andre er helt fantastisk, scenen Galuzin har skapt er noe jeg personlig setter stor pris på, jeg har minner derifra som jeg nesten blir rørt av å tenke på. Både galleriets enfant terrible posisjon og kunstneriske valg er verdt å ta vare på, bygge på og respekteres, tilogmed analyseres, men ikke vannes ut i floskler om skjør blomst metaforer. Det vil være like trist for Galuzin som det vil være for resten av leserne.
Johanne: Hvis noen sier at alt de foretar seg er kunst, så er ikke det ensbetydende med et utsagn som at “alt er kunst”; det betyr bare at alt de foretar seg, konteksten bevart, er kunst. En del av verket, altså. Hvorfor er det i seg selv kjedelig?
En annen ting du fikk meg til å tenke på er ideen om at å bli omtalt av en kritiker (deg i dette tilfellet) er i seg selv en hedersbevisning. Du er ikke den eneste i gjerningen som går rundt med en slik holdning, som i beste fall er et utslag av fremskreden hybris. Hvis du virkelig brenner av entusiasme for noe, så vis det – også når du skriver. Det burde ikke være slik at du sier én ting, og teksten noe helt annet.
Det er heller ikke pr. definisjon en kunstners våteste drøm å “skape debatt”; det er nå en gang ikke kunstneren som skaper debatten rundt verket.
Og så en siste tomat herifra: Formkritikk er og forblir usigelig juridisk og søvndyssende. Prøv å ramme innholdet, hva nå det måtte være.
Hei Johanne: llitt overrasket over en slik agressiv tone men jeg skal da forsøke å svare på det du vil ha svar på i henhold til det jeg skrev.
Først og fremst; jeg er ikke stpendiat på khio, vet ikke hvem du forveksler meg med men noter deg med en gang.
Jeg skrev at jeg synes “gutta” burde få oppbacking hjemmefra og du blander inn OL her og det gidder jeg ikke kommentere utover det at jeg synes systemet for å gi de unge en sjanse, nettverk og midler til å prøve seg utenfor stuedøra til Norge er for dårlig. med dette mener jeg “Access” som på engelsk betyr tilgang. Tilgang er veldig viktig. Tilgang til nettop nettverk, visningssteder, midler, gode samtalepartnere osv.
Selvfølgelig er det viktig at de får tilbakemeldinger fra slike som deg, og det er kjempebra at du tar de på alvor og går grundig til verks når du nå først tar opp “tafkag”. Nå må jo du også kontrollere deg litt med tanke på hvordan du selv reagerer på litt kritikk her også.
Det er jo litt av denne leken.
Hve jeg mener med “intet nytt” ser jeg etter å sette dette inn i en sammenheng og da i en sammenheng som tafkag operer i. Dette være seg i enten relasjonelle, politiske, institusjonelle tendensielle eller globale; sammenhenger.
Jeg synes at mange “kritikker” er veldig opptatt av å kritisere for å kritisere og plukke fra hverandre istenfor å forsøke å lede eller invitere og bidra med noe konstruktivt.
Jeg er veldig for konstruktive ting og faglig samarbeid og det å bygge broer.
Mellom to stoler
Andreas Tellefsen setter fingreren på noe sentralt når han sier at man like gjerne kan ansette omvisere som snakker tullespråk, som å distribuere (”skikkelig uleselige og kjedelige”) tekster som ikke tilfører noe.
Kritikken min betyr ikke at jeg er skeptisk til å behandle tekster som verk i seg selv, noe mange her ser Galuzins tekster som (og som jeg synes kan være et helt fair syn, som f eks hos Marius Watz), eller er ute av stand til å anerkjenne at dette forekommer. Jeg ”avslører […m]in egen vanskelighet med å tilpasse [m]eg en ny verden”, hilser Kristian Skylstad i en privat melding. Der bommer han. Jeg peker bare på at tekstene og praksisene det gjelder denne gangen, fremstår som verken fugl eller fisk, verken gammel eller ny verden.
Det er Skylstad og co selv som (tar i bruk kuratortittelen og) utformer og distribuerer tekstene sine på oppsett av presseskriv. Da er det ikke så rart at innholdet kommenteres av omverdenen som om de var noe i nærheten av nettopp det. Som jeg sa det i kritikken, æFor all del, svøm motstrøms, men her savner jeg en tone som røper at kuratoren vet at han er i opposisjon. Man må som kjent kjenne reglene før man bryter dem, og, viktigere i denne sammenhengen: man må klare å få formidlet at man kjenner dem.”
Det samme gjelder innholdet: patosen er der, men ikke synes jeg den er presis nok til at ordene fungerer instrumentelt som en vellykket synliggjøring av noe (slik f eks Nikolai ser det), og heller ikke er den særlig interessant når man leser den rett fram (selv om jeg registrerer at mange andre synes ordene er vakre og poetiske).
Hva kritikk er
Ingen er i lengden tjent med en debatt som berømmer initiativ, men som aldri går inn i hva som faktisk formidles. Henrik Placht overrasker meg stort når han sier: ”Støtt opp om disse kara og sørg for at de får spillerom og full backop her hjemmefra”. Snakker vi idrett, eller!? Er det OL? En stipendiat ved Khio kan ikke seriøst mene at kunstnere skal ønske seg å drive sin virksomhet uten å få tilbakemeldinger. Det er å gjøre dem en bjørnetjeneste. Min tanke var at pressedekningen rundt disse visningsrommene så langt har vært ensartet, og jeg mener en alternativ dekning må være fruktbar for debatten rundt dem.
Og jeg er selv så å si i startgropa som kunstkritiker. Hvem skal føre denne samtalen om ikke vi ferske? Det er klart både Tafkag og andre kunstnerdrevne visningsrom fortjener masse kred, selv om det ikke var noe jeg pusha så hardt i denne teksten (jeg synes det burde si seg selv). La oss bare ikke gå i den fella å rose folk for at de gjør noe og glemme å se på hva de gjør. Da får vi bare dårlig kunst og døde debatter.
Thale snakker om at når noen blir æprovosert “ offentlig- som Wærnø tydligvis har blitt, kan [det] bare tolkes som et positivt tegn for Tafkag” Nå er ikke jeg er noen leserbrevstante, når jeg jobber som kritiker synes jeg det er en del av jobben min å prøve å starte gode debatter. For ordens skyld, altså: jeg sier meg enig med deg og din Kukoo i at de kunstnerdrevne galleriene er kommet for å bli (de er da heller ingen nyvinning), og har aldri hevdet og selvsagt aldri ønsket noe annet. Og visst må det være et positivt tegn for Tafkag, Thale, når skribenter tar tak i arbeidet deres og starter en debatt om dem. Det bør sees som et tegn på at de gjør teller og er synlig og har betydning. Nettopp fordi kunstnerdrevne gallerier teller, er det viktig å respondere på det de gjør, av samme grunn som den jeg la frem for Placht tidligere her: visningsrom og kritikere samvirker om å skape en dynamisk kunstoffentlighet. De gjør sin jobb, jeg gjør min. I den sammenheng er det viktig for meg å ta Andre Gali litt i kragen når han kaller teksten min for et æregelrett angrep”: kutt ut krigsfrasene. Teksten er en kritikk, enkelt og greit. De forekommer i kunstfeltet. Deal with it, for å sitere Thale.
Hva ”formidling” kan bety
Det later til å råde litt forskjellige oppfatninger av hva formidling er. Det er det sikkert lurt å rydde opp i. Thale Fastvold sier f eks at æEn kurator er ikke nødvendigvis en formidler”. Dette er jeg helt uenig i. Forklaring: Som Fastvold senere sier, ”Skylstad er kurator i den forstand at han velger ut kunstnere og setter sammen utstillinger,”. Da er han en formidler slik jeg forstår begrepet. Selvfølgelig er han det. Man trenger ikke skrive et eneste ord for å være en formidler, for bare det å sette sammen ulike verker, gi det hele et navn og invitere offentligheten, er formidling slik jeg bruker ordet. Nesten som retorikk: det er alltid en retorikk i sving, god eller dårlig, effektiv eller ei.
Formidling må ikke nødvendigvis gjøres konvensjonelt, altså ved et ”politisk korrekt”, teoretisk skarpt eller pedagogisk presseskriv. Alternativer er positivt. Men de må være vellykkede. Er de ikke det, ser jeg ikke noe galt i å si fra.
Et par poenger forøvrig til Thale: Du skriver at jeg misforstår Tafkags prosjekt. Til det vil jeg gjerne få innvende at jeg neppe misforstår fordi om jeg forstår det annerledes enn f eks deg. Jeg forteller om hvordan jeg og mange andre besøkende opplever prosjektet, så får vi ta det derfra og til en diskusjon.
Og når du sier at jeg ” igjen og igjen trekker frem Tafkags galleristers selvtillit som et negativt aspekt ved galleriet”, må jeg få si fra. Jeg vet godt hva selvtillit er (det hender jeg har det selv), og setter pris på det. Å lese meg inn i en jantelovsgreie synes jeg er freidig. æIgjen og igjen”? Jeg nevner innledningsvis noe om en Muhammad Ali-aktig stil. Videre kan ingen nekte for at utsagn som æjeg er en stor lysende komet” (underskog.no) kvalifiserer til å æhylle sitt eget geni”, eller at det er et statement å la sitt eget arbeid få forrang når man har kuratert en gruppeutstilling (og jeg regnet “ kanskje feilaktig “ med at dette var et bevisst spill som man antok ville bli plukket opp), og jeg har innvendinger mot det kun som en del av en større, velfundert kritikk. Det er fort gjort å hyle om jantelov når man føler seg tråkket på. Men vil du se på norsk jantelov, skal jeg videresende deg noen pikante private meldinger jeg har fått etter publisering. Det er visst ikke (bare) Tafkag som har lagt hodet på hoggestabben her.
Til Henrik Placht
Rotete innlegg, synes jeg, vanskelig å skjønne helt hva du mener. (”Les: access?” Les access selv.) For meg er det i alle fall umulig å putte Tafkag inn i en relasjonell estetikk-tradisjon. Forklar gjerne hva du mener med dette. Snarere fronter de jo en romantisk kunstnertype, som nevnt, og en høyst individorientert og lite ”empatisk/solidarisk” linje. Som Watz sier: ”…gjenoppliver ideen om kunstneren som følsomt geni, i kontrast til de sosiale / diskursive prosjektene [les: rel.est. mm] som har dominert så lenge.”
Du sier også at kritikken min ” sier lite nytt”. Det må jeg si meg uenig i, ganske enkelt fordi jeg ikke har sett noen kritisk behandling av disse kunstnerne i pressen før. Det hadde også vært fint om du presiserte hva de progressive tankene fra miljøet som du så livstrøtt fastslår at jeg ikke er i takt med, er for noen.
Tafkags respons
Tafkag sier, eller blir tolket dithen, at alt de foretar seg er del av ett stort prosjekt. Alt er kunst. Til dette har jeg to tunge innvendinger: hvis alt er kunst, er ingenting kunst. Og hvor rimelig er det at kunstprosjektet stopper akkurat der det passer de involverte, nemlig når de får ikke udelt positive tilbakemeldinger og er forventet å svare på et kritisk innlegg?
Jeg sier meg helt enig med Erik Richter Strand: ”den uangripelige posisjonen de slåss sånn for blir fort en reduksjonistisk bevegelse der man til slutt verken kan tas til inntekt for noe eller kritiseres for noe som helst.” Booooring!
monicag: All right. Men hvis kunsten allerede er et medium – og det er den jo, så lenge det ikke er materialene i seg selv, men den ideen de er ordnet etter som gjør verket – så følger det vel logisk at en ny mediering setter seg i mellom verket og betrakteren. Som denne tråden hevder er formidling kunst i seg selv, bare i en annen betydning enn tilsiktet her: Formidling er viderediktning, altså en fortsettelse av verket, ettersom “det egentlige” innholdet allerede foreligger.
Jeg forstår din tanke som at folk må hjelpes nærmere verkets “hemmelige essens”, og at det er dette formidlingen gjør. Men dermed antar du mer enn meg, nemlig at verket “skjuler” seg. Bak hva? Bak seg selv? Jeg tror hele denne tankegangen er en moderne fordom, som dels bidrar til å “ufarliggjøre” kunstens potensielle opprør, dels skaper mange (formidlings)arbeidsplasser; et typisk postindustrielt fenomen, kort sagt.
Kall det gjerne anakronistisk å tenke på “det umiddelbare”. Hvis det viser seg at det medierte innebærer en svekkelse må vi jo bare konkludere at våre forfedre, i hvert fall på dette punktet, var klokere enn oss.
– Så snart støtet inn i det uhyggelige har blitt fanget opp av den gjennomsnittlige og kjenner-aktige forståelse, har kunstindustrien rundt verket allerede begynt (2000 [1935/36]: 81). Evt.: som ei sild.
Påstanden din, joneirik, var litt for bombastisk (og ekskluderende) til at jeg kunne la den stå uimotsagt. Selvfølgelig opplever man kunst både subjektivt og umiddelbart, men uansett bærer man med seg en pakke av info/fordommer/horisont.
Å skille ut en egen kategori kunstopplevelse (den du kaller genuin og individuell) som mer ekte, bedre eller høyerestående er jeg ikke med på, og jeg tror heller ikke det er mulig.
Går man inn i romantikkens resepsjon finner man gjerne slike utsagn som ”den umiddelbare” og ”rene” kunstopplevelsen, og det er jo den distinksjonen du gjør her, at det finnes en riktigere og renere måte å oppleve kunst på, skilt ut fra den som er mediert gjennom et eller annet.
So close, no matter how far
Couldn’t be much more from the heart
Forever trusting who we are
and nothing else matters
never cared for what they do
never cared for what they know
but I know
Never opened myself this way
Life is ours, we live it our way
All these words I don’t just say
Trust I seek and I find in you
Every day for us, something new
Open mind for a different view
and nothing else matters
never cared for what they say
never cared for games they play
never cared for what they do
never cared for what they know
and I know
monicag: Det er overhodet ikke snakk om en romantisering. Som du selv sier ble kunstopplevelsen “en annen” ved lesning om og diskusjon av verket. Det er jeg helt med på, vi snakker bare om to forskjellige ting. Jeg stiller ikke krav om å “få noe ut av” min opplevelse av et kunstverk. Prøv å slå den bryteren av neste gang, så forstår du sikkert hva jeg mener.
Når det er sagt så kunne jeg godt tenke meg å vite hvorfor det er “romantisk” å forestille seg en genuin, individuell, ikke teoretiserbar og ikke-prefabrikert opplevelse av kunst.
Jeg forstår de tekstmessige ablegøyene til tafkag mfl først og fremst som et forsøk på å påpeke hvordan kunstkritikere selv kan lede leseren (og seg selv?) inn i språkmessige bakgater, der de vidløftige begrepene slår hverandre i hjel og meningen blir stadig fjernere for leseren.
Slik vil kunstnerne synliggjøre at kunstkritikere og andre “formidlerroller” lett kan gå til ytterligheter for å vise at de er verdt penga de tar (eller i fremtiden håper å få) for å formidle kunsten og kanskje tilføre kunstopplevelsen en ekstra dimensjon. Det holder ikke å sende ut en invitasjon med bare tittel, tid, og sted, nettopp fordi kunstformidleren da ikke får markert hva hun/han tilfører, eller hans/hennes eksistensberettigelse i kunstverdenen om du vil.
I et forsøk på å markere seg og “skape seg et navn” vil formidleren derfor forsøke å ty til alle virkemidler for å gjøre seg interessant og tiltrekke seg publikums oppmerksomhet: hvem som helst kan bruke de avanserte begrepene fra skoleboka i kunsthistorie, så om hun/han skal lykkes i å markere seg kan vedkommende forsøke å gå dette en høy gang ved å koble dem sammen på nye og uforståelige måter, hevde hardnakket at han har nådd en “spesiell innsikt” som få eller ingen andre har nådd (og spesielt ikke kunstneren), og som her – pøse på med romantiske/naivistiske klisjéer (à la Galleri Sand?). (Når man først skal lage disse tekstene, kan man vel gå inn for å ha det litt gøy også?)
TAFKAG-tekstene (av alle typer) stiller spørsmål ved hvordan kunstkritikere og andre formidlere utøver sin rolle; hva tilfører de kunstopplevelsen, og hvordan balanserer de mellom kunstformidlingen og det å øke markedsverdien til sin egen (ofte dårlig betalte) person?
Kunstkritikerne som klager over at de ikke forstår dette bombardementet av avanserte, vakre ord og metaforer, får altså selv kjenne på hvordan det er å være mottaker i et samspill der avsender er ute etter å “lage seg et navn”. At mange av dem ikke liker dette, og at enkelte ikke tar budskapet overhodet, bare illustrerer nødvendigheten av at temaet tas opp.
joneirik: “[…] Hvis et menneske behøver veiledning til å æse” et kunstverk, så er vedkommende ikke skapt til, eller egentlig interessert i, å se på kunst.” (!)
Dette er jo en helt ekstrem romantisering av betrakteren! Har selv ofte opplevd å ikke “få noe ut av” en utstilling, men etter samtale med andre, en god omvisning eller etter å ha lest noen konkrete opplysninger har min opplevelse av utstillingen blitt en helt annen.
Så er jeg nok ikke “skapt til” å se på kunst, men kom ikke og si at jeg “ikke egentlig” er interessert!
det var litt av en tekst; den er jo ikke “god” – hverken som det ene eller det andre. Men man kan jo se den som det andre, kanskje. Dvs som kunst. Jeg syns den kan leses som en slags combine for å bruke R Rauschenbergs begrep – en tekst-_combine_. Den har jo også readymadens karakter på et vis, siden den bare demonstrerer brudd og få tradisjonelle tekstlige kvaliteter som “kommunikasjon”. Den bryter med den institusjonaliserte teksten, teksten som fetisj for ønske om å lære noe eller forstå noe. Den er, kunne man si, en kombinasjon, en bricolage, av forskjellige sjargonger som bryter mot hverandre, og kan jo leses, om man vil, som et “tekst-objekt” på dette viset. Teateraspektet er også sterkt: det er tydelig han beveger seg på en konstruert scene snarere enn å “uttrykke” seg, forfatteren. Sånn: et kort forsøk på en annen lesning sånn på morgenkvisten.
Med tillatelse fra forfatteren legger vi her ut Leander Djønnes tekst “Forsøk på å belyse fragmenter ved begrepet æNew Wave Sublime Cinema”, skrevet i anledning Munan Øvrelids utstilling på TAFKAG. Altså ikke selve presseteksten men i stedet “noen tanker om utstillingen”.
Leander Djønne, Forsøk på å belyse fragmenter ved begrepet æNew Wave Sublime Cinema”.
Nå synns jeg det begynner å bli litt ny-pompøs stemning her. Har alldri sett så mange veslevoksne forsøk på å forklare at; jodda, tafkaq har LOV til å ikke ha logiske proffe presentasjoner i sine e-mails, fordi det er poesi. Greit nok, men det vet jo alle. Poenget er jo at de er skikkelig uleselige og kjedelige. Jeg gidder ihvertfall alldri å lese de (har prøvd et par ganger, og uttaler meg på bakgrunn av det). Hvis denne “poesien” ikke trenger mål og mening, hvorfor da forsvare den med at den HAR mål og mening? Og om man med disse tekstene ønsker å si at det er teit å informere om en utstilling fordi det kveler betrakterens fantasi, så er det helt greit. Men jeg liker altså at en tekst er bra i tillegg, eller i det minste tilfører kunsten/opplevelsen noe. Ellers er den jo helt unødvendig. Det blir litt som om å ansette omvisere som snakker tullespråk. Folk her synes å heller diskutere presseskrivet framfor kunsten de faktisk stiller ut der. Og det beviser vel egentlig bare at strategien er misslykket. (Må jo legge til at jeg ofte liker kunsten de har der, tilltaket, narchspillene og Skyllstads bidrag på underskog, vel og merke.)
Steder som tafkag, og andre unge “steder” har ekstistert lenge og er alltid et tegn på at de etablerte galleriene ikke slipper de unge inn i varmen og må derfor etablere sine egne.
Jeg oppfatter profilen til tafkag som “skyter fra hofta” stil med tiltro til de som skal stille ut fra deres krets som sirrebrødre/søstre i “ideologien”.
Kurator begrepet er det for lengst gått inflasjon i og det brukes ikke mer i de “høyere” kretsene mens derimot brukes begrepet “the curatorial” som metodikk. Se Irit Rogof texter (goldsmith)
De som har fulgt med de siste 15 år kjenner godt til Nicolas Bourriaud og hans text “Relational Estetics” som har dominert den teoretiske diskurs en god tid.
Dette går mer ut på kunstneren som “vert” i galleriet eller en annen situasjon som skapes.
Her legges det også en linje til situasjonistene og deres også holdning som sikkert også en del knyttet til tafkag mijøet ideologiserer. Herunder kan man vel fint også bruke termene empati/solidaritet.
Det er en meget uklar protokoll ved det hele noe som gjør det hele meget flexibelt også til hva slags stimuli man ønsker å vise.
Jeg synes denne teksten over av Johanne Nordby Wernø inneholder i stor grad sier lite nytt hva innehar de mer progressive tanker fra miljøet og kanskje ikke helt i takt. Bare det å snakke om kunstformidling høres litt vel ut som “skole” språk mer en fag eller akademika.
Jeg tror vi også vil se tendenser snart der begrepene emergency/urgency godt kan brukes der de fremtidige behov i kretsene vil komme mer til syne også. (les “access” )
Denne opposisjonen kommer også ut av Akademiet under sammenslåingen til khio og alt som skjer i sammenhenge i dette og det utrolig dårlige arbeidsmiljøet der og resulteres i kanskje dårlige fagstab da denne kanskje er mest opptatt av indre konflikter mer enn å sette agenda og lære studentene og derfor disse ex studenter som da setter sin nye agenda? (sorry lang setning)
Men uansett; det er kun i lengden/fremtiden vi kan se og måle hva som fortsatt står og hva som falt, funnet godt eller veiet for lett.
På oppfordring publiserer jeg den kommentaren jeg skrev på bloggen min igår:
“Problemet med å bruke en kunstkritikers logikk på fenomenene rundt Tafkag, Galuzin og Skylstad.
Feilaktig prøver Johanne Nordby Wernø å bruke sin kunsthistoriker/ kritikerlogikk for å løse spørsmål rundt fenomenet Skylstad/ Galuzin/ Tafkag i sin kritikk av Munan Øverlids utstilling på Tafkag (the Artspace Formerly Known as Galuzin) og gruppeutstillingen Blackout kuratert av Kristian Skylstad på galleri Fimbul. Det regelrette angrepet (publisert på nettstedet Kunstkritikk.no) på det hun karakteriserer som «det suverent trassigste anti-konsensusprosjektet på osloscenen for tiden» bærer preg av en manglende forståelse for prosjektet Tafkag og Kristian Skylstad og Ivan Galuzins kunstneriske strategier.
Et av problemene hun mener det er viktig å ta opp er pressemeldinger og deres mangel på innhold og formidling. Hun sammenligner Tafkags pressemeldinger med galleri Standard (Oslo)s og finner i det sistnevnte galleries lange tekster iallefall en belønning i slutten av teksten; den gir mening. Takk gud for meningen! Det er heller kanskje ikke så rart at et så «litterært» galleri som Standard (Oslo) faktisk har en mening i bunnen som lar seg formidle tekstuelt. Tafkags pressemeldinger på den andre siden gir bare hodebry og byr på fragmenter og poesi og rett ut innholdsløse utsagn som «Hvorfor kan vi ikke fange stillheten i månens bleke rop?». Tafkag fremstår rett og slett som patetiske!
Wernø anerkjenner galleriets funksjon som sosial møteplass, men mener at det sosiale ryktet og det hun kaller et nypompøst formidlingsspråk hemmer det som skal formidles. Slik jeg ser det er problemet at Wernø som kunsthistoriker og kritiker forventer at Tafkag lar seg kategorisere som et «vanlig» galleri eller visningsrom og forstås utfra en gitt logikk for kunstformidling. Jeg vil snarere si at man må se prosjektet og strategien som her benyttes i en tradsisjon av kunstneriske virker som prøver å unndra seg en enkel og rasjonell forklaringsmodell.
For det første tror jeg ikke det er fruktbart å prøve å skille mellom Tafkags formidlingsstrategi, det sosiale aspektet og det som skal formidles. Tafkag er en prosess, noe som skjer, et rom hvor vi kan delta på forskjellige premisser, men hvor ikke noe er gitt. Skylstads lek med karakterer og muligheter inne på nettstedet underskog.no er en del av denne prosessen. Ivan Galuzins tideligere prosjekter sammen med Christian Bould, som SKATV-awards og SKATV Soundsystem, foregriper mye av det som skjer i og rundt Tafkag. Tafkag kan ses som et galleri som tar i bruk det sosiale rommet for å lage forskyvninger innenfor kunstrommet. Åpninger er blitt happeninger i seg selv, og Tafkag bruker dette til å leke med forventninger som befinner seg innenfor Oslos kunstsystem, eller det Wernø betegner som Osloscenen.
Mye av Tafkags strategi bunner i iscenesettelser. Skylstad iscenesetter seg selv og sitt galleri, ikke bare fysisk, men også i den virtuelle verden som underskog.no er. Innenfor kunsten og underskog.no råder en konsensustanke som blir problematisert i møte med denne aggressive iscenesettelsesstrategien som galleristene bak Tafkag benytter seg av. En strategi som blant annet har ført til at en av Skylstads «karakterer» på underskog.no er blitt fjernet, og skal vi tro «sjefen» (en av de utsatte for Skylstads «karakterer») er han også blitt politianmeldt.
Tafkag befinner seg, på samme måte som Warhols Factory, et sted mellom merkevarebygging og performance, og scenen for Tafkags utspill er verden som vi som «kulturell elite» befinner oss i. Våre trygge rom blir utfordret av en galskap og irrasjonalitet som minner om den The Factory Superstars utsatte New Yorks kulturelle og finansielle elite for på 60-tallet. Meningen finnes ikke i rasjonelle presseskriv med de riktige filosofiske og kunsteoretiske referansene, men, såfremt det finnes en mening overhode, i irrasjonelle handlinger og strategier. Det som fremmes gjennom Tafkags sjokkeffekter “ hvor Monica Winthers mørke dopperformance på Tafkag tidligere i vår passer som hånd i hanske “ er en påminnelse om den irrasjonelle delen av vår verden som kan føles langt borte når man sitter avstumpet foran datamaskinen og konsumerer. “
Bare en liten observasjon, joneirik… ikke bare er kunstneren byråkratisert, det er kunstneren som er byråkraten. Det gjelder sikkert i alle gode sosialdemokratier som ikke har noe særlig til kunstmarked, og er godt knyttet til fordringer som Nasjonal Identitet og Kulturarv.
richter: Kommer det ikke litt an på hva du mener med “kunstopplevelsen”? La oss si at alt sammen, fra pressemeldingen til baren, festen og det generelle kaoset, egentlig inngår i dette begrepet – og at dette også gjelder for alle andre gallerier.
Sagt på en annen måte: Både hovedartikkelen og ditt innlegg kretser omkring “kunsten”, eller “kunstopplevelsen” som noe ribbet for omgivelser, som noe rent og eget, nær sagt – som en privatopplevelse ute i det sosiale. Det som slo meg etter et besøk på Tafkag (visste ikke hva galleriet het, og det var lenge før jeg så noe skrevet av Skylstad; så det falt meg ikke inn at det kunne være en forbindelse mellom de to) var at de andre utstillingene er så gjennomkontrollert, som om man beveger seg i et mausoleum, eller en sammenstyrtningstruet stavkirke. Ikke for det, jeg liker stillheten og alt det der, men det kan saktens skyldes gammel vane. Mitt spørsmål blir så: Hva er det som formidles på de store galleriene, hvor tausheten, avholdet, kontrollen og veiledningen omringer kunsten, like urokkelig og nærværende som røyken og støyen hos Tafkag?
Kunsten formidler seg selv, først og fremst. Det er ikke noe hokus pokus. Hvis et menneske behøver veiledning til å “se” et kunstverk, så er vedkommende ikke skapt til, eller egentlig interessert i, å se på kunst. Å veiledes av en standardtekst til å se et verk er nettopp å ikke se det. Hvorfor er det så viktig at gjestene skal ha muligheten til å se kunsten gjennom en standardisert tolkning? Var det ikke noe med å bruke fantasien og danne seg en egen mening?
I alle gode sosialdemokratier er kunsten definert som noe “for alle”. Men det er en ideologisk beslutning fremfor alt; det er en hilsen fra Arbeiderpartiet, ikke en objektiv erkjennelse. Det er likeledes grunnen til at Trond Giske kan slippe avsted med en setning som: “Kunsten skal være nyttig”, uten å bli hengt ut som forstenet kommunist.
Jeg vet ikke helt presist hvordan utsagnet skal forstås i praksis, men det lyder for meg som at kunsten skal være om ikke politisk, så i hvert fall byråkratisk. Og det er kanskje her at formidlingen kommer til sin rett. Man kan ikke byråkratisere kunstneren, da opphører han som kunstner; men kunstopplevelsen, derimot, ligger laglig til.
Store statsinstitusjoner som Nasjonalgalleriet, Nasjonalteatret osv. formidler ikke kunst, men Nasjonal Identitet, Kollektiv Erindring, Kulturarven etc.; slike steder går man for å bli fortalt, ikke for å oppdage.
Galleri Tafkag, og Rekord, såvidt jeg forstår, er derfor et sunnhetstegn for Oslo, i den forstand at de ikke driver med kunstformidling i ordets konvensjonelle forstand; med alle de feil og ødipale se-på-meg-prosjekter det også medfører.
Av geografiske årsaker går jeg stort sett glipp av hele festen der inne, og det er irriterende, for det varer jo ikke evig. Det slutter helt presist den dagen departementet har fått sin vilje og statsstøtten tikker inn.
En kort kommentar til denne samtalen, og som berører poenget ovenfor, er: for å kunne snakke om disse kunstprosjektene må vi operere med en viss dogmatikk (som man alltid må, forsåvidt, når det gjelder kunst og kritikk). Vi må forestille oss at visse kriterier og visse roller foreligger. Hvis vi tar utgangspunkt at de ikke gjør det, og at kriteriene man opererer med hele tiden utvider seg og redefineres servilt i forhold til sin gjenstand, vil man aldri komme noen vei. Man må finne et relativt stabilt punkt for å skape en bevegelse, eller en samtale, samtalen og resepsjonen må polariseres. Å gi kunsten et fullstendig åpent rom å bevege seg i er en ansvarsfraskrivelse i forhold til kunsten og kunstneren. Og kritikken. At TAFKAG “tør å være anderledes”, som det referes til ovenfor er fint, det, by all means, men det betyr ikke at galleriet (eller prosjektrommet, gjerne det) er unndratt samtale eller diskusjon; heller ikke at de ikke trenger svare. Vi bør tillate oss å være fascinert, forført, hoppende glad for annerledeshet, men ikke blendet til stumhet.
Jeg ser frem til både Skylstad og Wernøs innlegg.
Gode poenger, Watz. Men – ved å iherdig kjempe for å definere vekk alle formale kjennetegn som kunst til vanlig opererer innenfor, som galleri, kurator, verk, format, formidling, kontekst, etc – så gjør man seg selv stadig mer uangripelig, og dermed også mindre interessant for andre enn seg selv og sin engere krets. Helt i orden å være i opposisjon til det bestående eller bare anarkistisk i sitt kunstneriske virke – det er jo som regel slikt som skaper nye uttrykk. Men den uangripelige posisjonen de slåss sånn for blir fort en reduksjonistisk bevegelse der man til slutt verken kan tas til inntekt for noe eller kritiseres for noe som helst. Som tilskuer, nysgjerrig galleri-gjest eller kunstviter, så får du ikke lov å mene noe om det som vises frem uten at det kan pareres med universal-svaret “det er en del av et større kunstnerisk prosjekt som du ikke ser omfanget av, så derfor blir din mening betydningsløs”. Det er nok kunst per definisjon, men ingen vet hvor den starter eller slutter eller hva den vil si. Du utelukker mottakeren og definerer ham/henne som irrelevant. Det blir såpeglatt enveis-kommunikasjon. Det fremstår først og fremst som kompromissløs promotering av seg selv. Det svulstige, pretensiøse og selvforherligende (som meget vel kan være et tilsiktet poeng i et større kunstnerisk prosjekt) blir fort bare forstyrrende og irriterende på en barnslig måte, og det gjør kunstopplevelsen mer og mer utilnærmelig. Er det også tilsiktet?
Hvis jeg skulle ta denne debatten seriøst (og det er jeg ikke sikker på at det er verdt), så måtte det være for å spørre hvorfor ordet “galleri” brukes i denne sammenhengen. På engelsk har man det glimrende begrepet “project space”, som dekker TAFKAGs virksomhet langt bedre. Det er vel uansett dette konseptet TAFKAG selv relaterer seg til, de kaller seg jo tross alt et “artspace”.
Ved å fjerne galleribegrepet fra debatten slipper man å snakke om kuratorer og gallerister, samt deres eventuelle forventede roller og forpliktelser eller ikke-forpliktelser overfor publikum. Man sitter i stedet igjen med en forståelse av TAFKAG som prosjekt skapt for og av kunstnere. Vips, så blir de forvirrende patosfylte pressemeldingene langt mer forståelige – eller i det minste utholdelige. For de er ikke kunstfaglige ytringer. De er kunstneriske ytringer. Og det er vel ingen som forventer at kunstnere skal kunne si noe smart om arbeidene sine?
TAFKAGs tekster er markedsføring og klam poesi, delvis kunstneriske verk i seg selv. Og det er derfor fullstendig valgfritt å lese dem. De gir kanskje en kontekst for verkene som vises, men neppe noen forklaring. Jeg opplever at Wernøs frustrasjon i stor grad skyldes at hun prøver å ta TAFKAG seriøst. Og det er problematisk når man står overfor en gruppe som nettopp nekter å være det.
Jeg vil foreslå at man dessuten dropper kunstformidling som forklarende begrep. TAFKAG driver kunstformidling som et biprodukt, en heldig bivirkning av sitt arbeid. Det de først og fremst driver med er markedsføring av en gruppe unge kunstnere som prøver å finne sin plass i solen. Jeg vil tillate meg å foreslå et navneskifte – TMSFKAG, “The Marketing Strategy Formerly Known As Galuzin”, evt. “The Social Experiment…” osv.
Prosjektrommene som har dukket opp i Oslo handler mer om mangelen på visningssteder for kunstnere, enn om en ny generasjon med radikale kunstformidlere. Det virker sannsynlig at de kan produsere noen nye kunstformidlere på sikt, men det er ikke det deres virksomhet handler om. Deres prosjekt er å gi kunstneren et forum for å vise arbeidene sine, uten en eksplisitt formidling via kuratorer og kritikere. Hvis man i det hele tatt skulle vektlegge noen bevegelse her, så måtte det være at kunstnerne rundt disse prosjektrommene gjenoppliver ideen kunstneren som følsomt geni, i kontrast til de sosiale / diskursive prosjektene som har dominert så lenge.
Så for all del, all ære til TAFKAG, Rekord etc. Dere er relevante for kunstnernes egen skapende og sosiale situasjon på en måte som de eksisterende institusjoner og gallerier ikke makter å være. Takk for at dere viser kunstnere som trenger rom for å eksperimentere, for det sosiale rommet, for den billige ølen, pappvinen og nachspielene. Takk for at dere gidder å være annerledes – dere har knapt noe valg.
(Bare hold Kristian Skylstad unna Underskog, for der er han stort sett en tulling.)
Svar til Johanne Nordby Wærnøs innlegg på Kunstkritikk.no/Underskog.no, Persona-angrep. Kunstformidling er en kunst.
Foremidlingsrollen i de kunstnerdrevne galleriene i Oslo i dag
Kunstformidling er et yrke, absolutt et strabasiøst prosjekt og sikkert et meningsfullt virke, men en kunst – hmm.
Jeg tror Wærnøs problem først og fremst ligger i hennes misforståelse av rollene i de kunstnerdrevne galleriene. Hun misforstår Tafkags prosjekt når hun tror hun skal få kunstformidling i deres pressemeldinger/utstillingsinvitasjoner. Kristian Skylstad er kurator i den forstand at han velger ut kunstnere og setter sammen utstillinger, men først og fremst er han selv kunstner (med de fordeler/ulemper det medfører for driften av visningsstedet Tafkag). En kunstner produserer kunst, mens en kunstformidler formidler kunsten. En kurator er ikke nødvendigvis en formidler. Blanding av kunstnerrollen og formidlerrollen vil ikke forekomme i tradisjonelle gallerier/museer/kunstinstitusjoner, der er grensene meget klare, men i kunstnerdrevene gallerier derimot, glir rollene over i hverandre. Man kan dermed ikke forvente samme type kunstformidling. Jeg vil si publikum har blitt bortskjemt av de store museenes formidlingspolitikk i de siste årene, kommer en til f.eks. Nasjonalmuseet i dag, får en en hel formidlingspakke, med forklarende tekster om utstillingen, rundt i utstillingsområdet finnes det museumsverter som kan svare på spørsmål om kunsten, og ofte får en mulighet til å være med på en omvisning hvor en formidler tolker utstillingen. Slik vil det aldri bli på de kunstnerdrevne galleriene “ deal with it. På samme måte som det ikke vil være utstillinger av etablerte kunstnere, vil utstillingene heller ikke være på forhånd tolket og forklart på ”almennforståelig” vis av etablerte kunsthistorikere. Det er nettopp poenget til de nye kunstnerdrevne galleriene, å skape alternative visnigssteder for ny/ung – ikke gjennomtolket og forklart “ kunst. Så kan heller kunsformidlerne komme til f.eks. Tafkag, se på utstillingene der, og deretter skrive analyser av dem. Jeg synes det smaker majorstuebillebittert av jantelov og småborgerlighet og det som verre er når Wærnø igjen og igjen trekker frem Tafkags galleristers selvtillit som et negativt aspekt ved galleriet (Ok, jeg synes det er helt absurd å i det hele tatt nevne det i en såkaldt utstillingskritikk, men så kan en argumentere for at jeg har blitt skadet av flere år i Roma og NYC). Jeg vil heller si, takk gud for at noen ennå har den selvtilliten det trengs for å starte et visningsted i Oslo, og for ikke å snakke om å fortsette å drive det helt uten noen form for støtte. Når gallerier viser kunst som ikke er etablert eller allment godtatt, vil det komme debatt, det er en nødvendig del av utviklingen, og at noen blir så provosert “ offentlig- som Wærnø tydligvis har blitt, kan bare tolkes som et positivt tegn for Tafkag. Jeg er forsåvidt enig med Wærnø i at tekstene hun refererer til i blandt er utilgjengelige og til tider absolutt absurde, men jeg vil legge til at de alltid er herlig poetiske. Kan vi ikke la profesjonelle kunstformidlere bedrive formidlingen, og forsøke å se Skylstads tekster som det de er, vakre, retorisk forførende og fengende invitasjoner til kunstopplevelser?
Som min venn rapartisten Kukoo Da Baga Bonez sier, its poppin’ off “ og da mener jeg at Tafkag og de andre kunstnerdrevne galleriene i Oslo definitivt er kommet for å bli. Med eller uten kunsthistorisk korrekte formidlingsteknikker.
Thale Fastvold
Jeg må bare veldig kort si at jeg synes disse gutta gjør en durabel innstats og fortjener masse kred for det de gjør og finner på. Det å komme ut fra Kunstakademiet i dag og skulle etablere seg er ikke lett.
Jeg synes også det er meget bra og se at noen klarer å arbeide i gruppe for dette er vanskelig.
Jeg jobbet i gutengut i 5 år vet mye om det.Støtt opp om disse kara og sørg for at de får spillerom og full backop her hjemmefra og send de ut i verden. ( men prøv og holde dere unda slike ting som å bli politianmeldt og slik; folkeskikk er tross alt en dyd som er i ferd med å gå tapt i kunstverden og andre steder…)
Godt å høre at Skylstad er sårbar i dusjen.
Et kommentar til denne kritikken kan leses her