Kunstkritikk Live om kritikk

Onsdag 31. januar inviterer vi til en panelsamtale om kunstkritikken etter den kritiske kunsten.

Kritikerpanelet, fra venstre: Susanne Christensen, Nicholas Norton, Kristian Vistrup Madsen. Design: Node Oslo.

I 2023 feiret Kunstkritikk 20-årsjubileum, og for å markere dette publiserte vi gjennom året en serie essays, kommentarer og intervjuer med fokus på kunstkritikkens situasjon i dag og utfordringene den står overfor. I forbindelse med avrundingen av prosjektet arrangerer vi onsdag 31. januar en panelsamtale på Litteraturhuset i Oslo. 

Tittelen på samtalen er Kunstkritikken etter den kritiske kunsten. Som Nicholas Norton skriver i en nylig anmeldelse på Kunstkritikk er «det dekoratives revansje» blant de tydeligste trendene på galleriscenen i senere år. Denne kunsten, som Kristian Vistrup Madsen i essayet Samtaler med venner kaller «kunstnerisk kunst», kjennetegnes av en opptatthet av håndverksmessig dyktighet og tradisjonelle medier, teknikker, materialer og motiver. Ikke minst er den tilsynelatende likeglad med å etterleve det selvrefleksive og kritiske idealet for kunstnerisk produksjon som har regjert i samtidskunsten de siste tiårene .  

Selv om denne trenden er godt etablert og mye omtalt, er mange av dens implikasjoner fortsatt underbelyste. Hvilke endringer i kunstens betingelser er det som driver den frem, kulturelt, politisk og teknologisk? Hvilke konsekvenser har den for båndene mellom kunsten og samfunn, institusjon og marked? Og viktigst i sammenhengen: hva innebærer den for forholdet mellom kunsten og kritikken? Gir det mening for kritikeren i møte med den kunstneriske kunsten å etterlyse en kritisk hensikt bak kunstnerens valg, eller må vi finne andre kriterier å vurdere kunsten med?

Til å diskutere disse spørsmålene har vi invitert tre av bidragsyterne til fjorårets kritikkserie: Susanne Christensen, Kristian Vistrup Madsen og Nicholas Norton. Kunstkritikks norske redaktør, Stian Gabrielsen, modererer samtalen.

Arrangementet vil finne sted på Litteraturhuset i Oslo, onsdag 31. januar kl. 18.30-20.00. Det vil også bli strømmet på Kunstkritikk via Youtube og gjort tilgjengelig i etterkant. Se også facebook-event her.

Susanne Christensen.

Susanne Christensen er kritiker og forfatter basert i København og Bergen. Hun skriver for Kunstkritikk og Vagant, har virket som litteraturkritiker i Klassekampen og gitt ut tre sakprosabøker på Flamme Forlag og Forlaget Oktober. Hun var medredaktør i Vagant fra 2006-2010 og redaktør for Norsk kunstårbok fra 2021 til 2023.

Kristian Vistrup Madsen.

Kristian Vistrup Madsen er en skribent og kunstkritiker basert i Berlin. I tillegg til Kunstkritikk har han skrevet for blant annet Artforum, Harpers og The White Review. Boken Doing Time: Essays on Using People ble utgitt på Floating Opera Press i 2021.

Nicholas Norton. Foto: Istvan Virag.

Nicholas Norton er en kunstkritiker og skribent basert i Oslo. Han er fast bidragsyter i Kunstkritikk og har skrevet for Artforum, Billedkunst, Contemporary Art Stavanger, Neural, The Vessel, Norsk Kunstårbok og Wuxia.

Kunstkritikks serie om kritikk er støttet av Kulturrådet og Fritt Ord.